Πίνακας περιεχομένων
Τι ισχύει για τα πτυχία Μηχανικών και τα επαγγελματικά δικαιώματα – Διευκρινίσεις για ΠΑΔΑ και Πολυτεχνεία εν όψει των Πανελληνίων 2025. ( updated )
Καθώς οι Πανελλήνιες 2025 πλησιάζουν, πολλοί υποψήφιοι εξετάζουν την επιλογή σπουδών στον τομέα της Μηχανικής, χωρίς όμως να γνωρίζουν πλήρως τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα πτυχία των Πολυτεχνείων και στα πτυχία των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Τι ισχύει με τον τίτλο σπουδών σε επίπεδο αναγνώρισης, τη διάρκεια φοίτησης και τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν για τους αποφοίτους.
Προκειμένου οι φετινοί υποψήφιοι να κάνουν μια επιλογή με πλήρη επίγνωση των προοπτικών, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιο είναι το θεσμικό και επαγγελματικό καθεστώς που διέπει τα συγκεκριμένα πτυχία.
Δείτε εδώ Πανελλήνιες 2025: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες για τις ενδοσχολικές
Τι έχει αλλάξει με τη διάρκεια και το επίπεδο σπουδών
Η βασική διαφορά μεταξύ Πολυτεχνείων και ΠΑΔΑ ήταν μέχρι πρότινος η διάρκεια και το επίπεδο των σπουδών. Τα Πολυτεχνεία, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, προσφέρουν προγράμματα σπουδών πέντε (5) ετών, τα οποία οδηγούν σε Δίπλωμα Μηχανικού επιπέδου 7, αναγνωρισμένο ως Integrated Master. Πλέον και τα τμήματα μηχανικών του ΠΑΔΑ είναι 5 ετών και οδηγούν σε integrated master.
Παρότι και οι δύο κατηγορίες πτυχιούχων φέρουν τον τίτλο «Μηχανικός», αυτό δεν σήμαινε μέχρι τώρα ισοδυναμία στα επαγγελματικά δικαιώματα.
Επαγγελματικά δικαιώματα και πρόσβαση στο ΤΕΕ
Κρίσιμο σημείο διαφοροποίησης ήταν έως τώρα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), γεγονός που τους επιτρέπει την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς και ανάληψη μελετών.
Αντιθέτως, οι απόφοιτοι του ΠΑΔΑ δεν εγγράφονται αυτομάτως στο ΤΕΕ και χρειάζονται αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το ΤΕΕ. Σύμφωνα με ότι ίσχυε έως τώρα οι απόφοιτοι ΠΑΔΑ πρέπει να δώσουν εξετάσεις στο ΤΕΕ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Αυτό είναι σημαντικό για την άσκηση του επαγγέλματος, ειδικά στον δημόσιο τομέα και σε συμβάσεις με κρατικούς φορείς.
Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΔΑ σύντομα θα υπογραφούν οι ΚΥΑ και τα τμήματα μηχανικών ΠΑΔΑ θα είναι πολυτεχνικά, και θα μπορούν οι απόφοιτοι να γραφτούν στο ΤΕΕ όπως και οι απόφοιτοι των άλλων πολυτεχνικών σχολών.
Δείτε εδώ Πανελλήνιες 2025: Οι επιλογές που ανοίγουν δρόμους για το μέλλον