– Αποκλειστικά στο: ή Επαγγελματική Κατάρτιση: Πάρε την Κατάλληλη Απόφαση! Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες σπουδές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η επιλογή του κατάλληλου αντικειμένου είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας μαθητής λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχολικής του πορείας. Με τόσες επιλογές διαθέσιμες, είναι φυσιολογικό να γεννιούνται αμφιβολίες και ανασφάλεια σχετικά με το ποια κατεύθυνση είναι η πιο σωστή.

Η Ζαμβρακίδου Στεφανία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, μιλά αποκλειστικά στο iPaidia.gr και αναλύει όλα τα κρίσιμα δεδομένα που πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε μαθητής προκειμένου να κάνει τη βέλτιστη επιλογή για το μέλλον του. Από την αξιολόγηση των προσωπικών κλίσεων και ενδιαφερόντων, μέχρι την πρακτική εφαρμογή των σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται, η απόφαση αυτή απαιτεί προσεκτική σκέψη και σωστή ενημέρωση.

Δείτε επίσης

 

Αναλυτικά όλα όσα μας αποκάλυψε η Ζαμβρακίδου Στεφανία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας:

Πανελλήνιες 2025: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες σπουδές

Τελειώνεις σύντομα το λύκειο και προβληματίζεσαι, σχετικά με το είδος των σπουδών που πρέπει να επιλέξεις. Είναι απόλυτα λογικό να σε καταβάλλουν αμφιβολίες και ανασφάλεια, αφού οι επιλογές είναι πολλές και κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ευκαιρίες.

 

Για να μπορέσεις να πάρεις την καλύτερη απόφαση για σένα, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Είναι σημαντικό να ανακαλύψεις τι πραγματικά σε γεμίζει, να αξιολογήσεις τις προσωπικές σου κλίσεις, ενδιαφέροντα και ικανότητες, καθώς και τους περιορισμούς σου. Εξίσου σημαντικό είναι να αναλογιστείς τι πρακτικά σου ταιριάζει και σε διευκολύνει και φυσικά να ενημερωθείς από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές, για τις διαθέσιμες επιλογές σου.

 

Ας εξετάσουμε λοιπόν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να σε βοηθήσουμε να οργανώσεις τη σκέψη σου και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

 

Πανεπιστήμιο

 

Επιλέγοντας ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.), εμβαθύνεις θεωρητικά και ερευνητικά στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο, ενώ έχεις πρόσβαση σε επαγγέλματα και ειδικότητες, που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση. Οι επιλογές είναι πολλές, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου για ακαδημαική ή ερευνητική καριέρα. Επιπλέον, το πτυχίο σου αναγνωρίζεται ως τριτοβάθμια εκπαίδευση επιπέδου 6 στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF).

 

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη μετεκπαίδευση ή την εξειδίκευση σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Αυτό σημαίνει πως αποκτάς τα εφόδια για ανώτερες θέσεις εργασίας, που απαιτούν υψηλότερα προσόντα. Φυσικά, μέσα από το πρόγραμμα μπορείς να κάνεις τις κατάλληλες γνωριμίες, για να αποκτήσεις γνώσεις, νέες ιδέες και έμπνευση και τις πολύ σημαντικές διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας ή την πρακτική άσκηση. Τα Soft Skills όπως η κριτική σκέψη, η διορατικότητα, η προσαρμοστικότητα και οι οργανωτικές δεξιότητες είναι επίσης μερικά από τα θετικά, που αποκομίζεις από ένα προπτυχιακό.

 

Από την άλλη, η διάρκεια των σπουδών είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή 4-6 χρόνια. Αν εξαιρέσουμε τα κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν δωρεάν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, το κόστος σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Τέλος, οι εισαγωγικές εξετάσεις ενδέχεται να είναι απαιτητικές (π.χ. Πανελλήνιες).

Επαγγελματική Κατάρτιση

 

Μέσα από το Παράλληλο Μηχανογραφικό, και όχι μόνο, μπορούμε να επιλέξουμε μια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), εφόσον επιθυμούμε να ακολουθήσουμε μια πιο τεχνική κατεύθυνση, που ανταποκρίνεται καλύτερα στα ενδιαφέροντά μας. Οι σπουδαστές προετοιμάζονται για την αγορά εργασίας με εξειδικευμένες και πρακτικές δεξιότητες, που είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Έτσι, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εργασία τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

 

Το επίπεδο εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων είναι το 5ο, ενώ η διάρκεια σπουδών συνήθως περίπου 2 έτη. Επιπλέον, η εκπαίδευση είναι πιο συγκεκριμένη και προσανατολισμένη στις απαιτήσεις των επαγγελματικών κλάδων. Ειδικότητες όπως η τεχνική υποστήριξη, οι υπηρεσίες υγείας ή αισθητικής, ο τουριστικός κλάδος και οι ειδικοί κατασκευών είναι σε συνεχή ζήτηση. Η πρακτική άσκηση αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς χαρίζει στους σπουδαστές πολύτιμες επαγγελματικές εμπειρίες ή και ευκαιρίες απασχόλησης. Τέλος, το κόστος των σπουδών είναι χαμηλότερο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ενώ σε περιπτώσεις του δημόσιου τομέα είναι δωρεάν.

 

Αναμφισβήτητα, οι Σ.Α.Ε.Κ. επικεντρώνονται κυρίως στις τεχνικές δεξιότητες και λιγότερο στις διοικητικές ή ηγετικές ικανότητες, επομένως δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες προαγωγής ή αλλαγής καριέρας σε ανώτερες θέσεις. Για τους ίδιους λόγους, δεν έχουν την ίδια ακαδημαϊκή αναγνώριση με τα πτυχία από τα πανεπιστήμια, γεγονός που περιορίζει τους απόφοιτους.

 

Επομένως, η επιλογή μεταξύ πανεπιστημιακών σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης δεν είναι θέμα σωστών ή λάθος επιλογών, αλλά είναι μια προσωπική απόφαση που βασίζεται στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις φιλοδοξίες του κάθε ατόμου. Κάθε επιλογή προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα και περιορισμούς, ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές μας αξίες.

Δείτε επίσης