Πίνακας περιεχομένων

Καθώς οι υποψήφιοι για τις αναζητούν σπουδές που να συνδυάζουν δημιουργικότητα, καινοτομία και επαγγελματική προοπτική, τρεις συγκεκριμένες ακαδημαϊκές διαδρομές ξεχωρίζουν. Οι επιλογές αυτές απευθύνονται όχι μόνο σε μαθητές με υψηλές βαθμολογίες, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις ευαισθησίες τους με τρόπο ουσιαστικό και σύγχρονο.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο , οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας Ελένη Αλπανίδου (Orientum), Πασχάλης Παρασχάκης και Ζωγραφιά Βακάλογλου (EMPLOY EDU) ανέλυσαν τις σχολές που μπορούν να διαμορφώσουν το επαγγελματικό μέλλον των νέων: από τις τεχνολογικές ειδικότητες αιχμής, έως τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και τις καλλιτεχνικές σπουδές με ψηφιακή εφαρμογή. Όπως επισημαίνουν, η επιλογή σχολής δεν είναι πλέον απλώς μια απόφαση με βάση τις «παραδοσιακές βάσεις», αλλά μια στρατηγική κίνηση που επηρεάζει καθοριστικά το επαγγελματικό μέλλον.

Δείτε εδώ

Σπουδές για δημιουργικά μυαλά: Τέχνες, εικόνα και ψηφιακή τεχνολογία

Για τους μαθητές με καλλιτεχνική φύση και δημιουργικό πνεύμα, υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που συνδυάζουν τις τέχνες με την τεχνολογία. Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου προσφέρουν σπουδές που ανοίγουν δρόμους σε επαγγέλματα όπως η σκηνοθεσία, η παραγωγή animation και video games, το ψηφιακό marketing και οι καλλιτεχνικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι φοιτητές αποκτούν τόσο τεχνικές όσο και δημιουργικές δεξιότητες και είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν σε τομείς όπως οι δημιουργικές βιομηχανίες, η διαφήμιση, η ανάπτυξη ψηφιακών εμπειριών και η παραγωγή πολιτισμικού περιεχομένου.

Τεχνολογικές σπουδές με προοπτική στο μέλλον της εργασίας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας δημιουργεί αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things. Ειδικότητες όπως ο AI Specialist και ο IoT Specialist βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης, με εφαρμογές στην ιατρική, τη βιομηχανία, την εξυπηρέτηση πελατών και τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων.

Οι σχετικές πανεπιστημιακές σπουδές περιλαμβάνουν τμήματα όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις διατομεακές εφαρμογές, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, όπου απόφοιτοι ανθρωπιστικών σχολών συμβάλλουν στην εξέλιξη συστημάτων αυτόματης μετάφρασης, φωνητικής αναγνώρισης και ψηφιακών βοηθών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι σπουδές στον αγροδιατροφικό τομέα

Πανελλήνιες 2025: Οι επιλογές που ανοίγουν δρόμους για το μέλλον

Ο Πασχάλης Παρασχάκης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της EMPLOY EDU, ανέφερε αποκλειστικά στο ipaidia.gr ότι «οι νέες ανάγκες της αγοράς και οι στόχοι βιωσιμότητας της Ε.Ε. ενισχύουν τη ζήτηση για εξειδικευμένους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Οι γεωπόνοι και περιβαλλοντολόγοι του μέλλοντος δεν περιορίζονται στην παραδοσιακή γεωργία, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια».

Ένας τομέας που μέχρι πρότινος δεν είχε τη δημοσιότητα που του άξιζε, επανέρχεται στο προσκήνιο χάρη στην ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και κλιματική προσαρμογή. Οι σπουδές στις γεωπονικές και περιβαλλοντικές επιστήμες συνδέονται πλέον στενά με την πράσινη επιχειρηματικότητα, την αγροδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία.

Προγράμματα όπως αυτά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΠΘ προσφέρουν εξειδίκευση σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία, η βιώσιμη γεωργία, η κλιματική πολιτική και η χρήση της τεχνολογίας (αισθητήρες, drones, τεχνητή νοημοσύνη) για την παρακολούθηση και διαχείριση της παραγωγής. Η ζήτηση για επιστήμονες στον τομέα αυτό αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέχρι το 2030, υπό την πίεση των διεθνών στόχων βιωσιμότητας.

Δείτε επίσης