Αποκλειστικά στο : Όσα αποκαλύπτει ο Πασχάλης Παρασχάκης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, για τα «κρυφά» των τμημάτων

Μια άγνωστη αλλά εξαιρετικά σημαντική πτυχή της εκπαιδευτικής πραγματικότητας αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα ορισμένων , τα οποία πολλοί μαθητές και φοιτητές αγνοούν. Ο  Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Πασχάλης Παρασχάκης, αποκάλυψε αποκλειστικά στο iPaidia.gr κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, τα δικαιώματα διορισμού και τις δυνατότητες που προσφέρουν τμήματα από τα 4 επιστημονικά πεδία.

Δείτε επίσης

Σε μια αναλυτική παρουσίαση, επισημαίνει πως η έγκυρη πληροφόρηση και η ορθή επιλογή κατεύθυνσης σπουδών μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την επαγγελματική επιτυχία. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα που καλύπτονται συχνά από την άγνοια ή την έλλειψη ενημέρωσης των υποψηφίων.

Αναλυτικά όλα όσα μας είπε o Πασχάλης Παρασχάκης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την EMPLOY  EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας :

Η συζήτηση γύρω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων είναι συνεχής και πολλές φορές περίπλοκη. Βέβαια δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, μαθητές και φοιτητές, να αγνοούν βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με την επαγγελματική τους ένταξη, τα δικαιώματα διορισμού και τις ευκαιρίες απασχόλησης σε δημόσιους ή μη φορείς. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας να αποκτήσουν μια ιδέα γύρω από κάποια τμήματα και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ακολουθούν, συνοπτικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα ορισμένων τμημάτων και από τα 4 επιστημονικά πεδία για να σχηματοποιήσετε μια σχετική εικόνα.

Πανελλήνιες 2025: Κρυφά επαγγελματικά δικαιώματα τμημάτων που δεν γνωρίζουν οι μαθητές

Αρχικά, οι απόφοιτοι των τμημάτων Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νομικής και Πολιτικής Επιστήμης ανήκουν στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών. Παράλληλα, στον ίδιο κλάδο μπορούν να ενταχθούν και οι απόφοιτοι των τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (με κατεύθυνση Κοινωνική Ανθρωπολογία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από διάφορα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον κλάδο των Μαθηματικών (ΠΕ03) ή των Φυσικών (ΠΕ04.01), διεκδικώντας έτσι διορισμό στην εκπαίδευση ανάλογα την κατεύθυνση τους!.

Στον κλάδο ΠΕ82 Μηχανολόγων ανήκουν, εκτός από τους αποφοίτους παραδοσιακών τμημάτων, και οι πτυχιούχοι της Σχολής Μηχανικών (ΑΕΝ) και των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Οι πτυχιούχοι Χημικών Μηχανικών εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ85, στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης οι απόφοιτοι Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων και Ορυκτών Πόρων.

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Βιολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ04.04 Βιολόγων. Στον ίδιο κλάδο ανήκουν επίσης οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Ένα χαρακτηριστικό τμήμα με αρκετές διεξόδους είναι εκείνο των Βιοϊατρικών Επιστημών στο ΠΑ.Δ.Α. όπου οι απόφοιτοι έχουν μια πληθώρα κατευθύνσεων.

Πανελλήνιες 2025: Κρυφά επαγγελματικά δικαιώματα τμημάτων που δεν γνωρίζουν οι μαθητές
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατεύθυνση των Ιατρικών Εργαστηρίων όπου οι απόφοιτοι θα μπορούν να συνεργαστούν με διάφορους επιστήμονες ή τεχνολόγους αλλά και να δράσουν αυτοδύναμα πάνω στο αντικείμενό τους και σε εργαστήρια όπως αυτά την αιματολογίας, της μικροβιολογίας κλπ.
Ακόμη η κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας όπου οι απόφοιτοι μπορούν να ιδρύσουν εργαστήριο αισθητικής αλλά και να συνεργαστούν με διάφορους γιατρούς αλλά και κλινικές ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα να απασχοληθούν σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης (ΠΕ87.03 Αισθητικής).
Υπάρχει και η κατεύθυνση της Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας που οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς παρέχοντας υπηρεσίες σχετικές με το αντικείμενο τους.
Ακολουθεί η κατεύθυνση της Οδοντικής Τεχνολογίας όπου οι απόφοιτοι μπορούν να συνεργαστούν με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν οδοντοτεχνικό εργαστήριο αλλά να απασχοληθούν στην εκπαίδευση (87.05 Οδοντοτεχνικής).
Ακόμη, η κατεύθυνση της Οπτικής και Οπτομετρίας όπου οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι ή ως στελέχη ανάλογων κλινικών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών οπτικών ειδών.

Στον κλάδο ΠΕ80 Οικονομίας, οι απόφοιτοι Οικονομικών Επιστημών είναι οι πολυπληθέστεροι. Ωστόσο, στον ίδιο κλάδο εντάσσονται και πτυχιούχοι άλλων τμημάτων, όπως Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ναυτιλιακών Σπουδών, Στατιστικής, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης αλλά και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, στον κλάδο Πολιτιστικής Διαχείρισης εντάσσεται το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πολυδιάστατο αυτό τμήμα πέραν τον προοπτικών σε πολλά ακόμη πεδία, δίνει πρόσβαση σε ένα κλάδο Π.Ε. όπου πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει στο προσοντολόγιο!!

Επιλογικά, κρυφά ή λιγότερο γνωστά επαγγελματικά δικαιώματα σχετίζονται με όλα τα τμήματα. Είναι κομβικής σημασίας η έγκριτη και έγκυρη πληροφόρηση απο τις κατάλληλες πηγές ώστε οι μαθητές να κάνουν την ορθότερη επιλογή για το μέλλον τους που θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική επιτυχία αλλά και απασχόληση.

Δείτε επίσης