: Τι πρέπει να ξέρετε για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων – Οι ευκαιρίες και οι ειδικότητες.

Αποκλειστικά στο , η κα. Μπακιρτζή Ραφαέλα, από την EMPLOY EDU – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας , μοιράζεται τις γνώσεις της για την καριέρα στην ανάλυση δεδομένων, έναν από τους πλέον αναδυόμενους και δυναμικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Με επίκεντρο την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data), η κα. Μπακιρτζή παρουσιάζει τη σημασία, τις προοπτικές και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει αυτός ο τομέας, ο οποίος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.

Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων αναφέρεται στη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης τεράστιων συνόλων δεδομένων, τα οποία προέρχονται από ποικίλες πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις, οι επιστημονικές έρευνες και τα δεδομένα υγείας.

Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων απαιτεί σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους, καθώς ο όγκος, η ποικιλία και η πολυπλοκότητα τους καθιστούν αναγκαία τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και τεχνικών.

Δείτε επίσης

Τα Big Data έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι διαφόρων κλάδων, από την υγεία και την επιχειρηματικότητα μέχρι το ψηφιακό μάρκετινγκ, συνεισφέροντας στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών.

Στην παρακάτω ανάλυση, η κα. Μπακιρτζή εξετάζει τους τομείς απασχόλησης, τις ειδικότητες που έχουν αναδυθεί μέσα από την ανάλυση δεδομένων, καθώς και τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τον τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ, ενώ αναφέρονται και οι βασικότερες ειδικότητες, όπως οι Data Analysts, οι Data Engineers και οι Business Analysts. Τέλος, γίνεται λόγος για τα τμήματα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα που μπορούν να προετοιμάσουν τους μελλοντικούς επαγγελματίες για μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων.

Αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε στο iPaidia.gr η κα. Μπακιρτζή :

Ο όρος “μεγάλα δεδομένα” ή αλλιώς “big data” έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μεγάλα δεδομένα αναφέρονται σε υπέρογκα και πολύπλοκα δομημένα, μη δομημένα ή ημιδομημένα σύνολα δεδομένων, τα οποία μπορεί να προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τα βίντεο, οι εικόνες, οι αναζητήσεις σε μηχανές αναζήτησης, τα αρχεία καταγραφής ήχου, οι επιστημονικές έρευνες, τα δεδομένα υγείας κ.α.

Το μέγεθος των δεδομένων, η συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση τους, η ποικιλία και η κυμαινόμενη ποιότητα τους, καθιστά την επεξεργασία τους ιδιαίτερα απαιτητική χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων. Η ανάλυση των δεδομένων με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους περιλαμβάνει την εξέταση, την ερμηνεία, το φιλτράρισμα, τον μετασχηματισμό και την μοντελοποίηση των τεράστιων αυτών συνόλων δεδομένων για την εξαγωγή πολύτιμων γνώσεων και πληροφοριών.

Δείτε επίσης

Πανελλήνιες 2025 - Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος: Ευκαιρίες, ειδικότητες και μεταπτυχιακά

Πολλοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς και κλάδοι, όπως αυτός των χρηματοοικονομικών, της υγείας, της εκπαίδευσης, των δημόσιων συγκοινωνιών, των δημόσιων υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του ψηφιακού μάρκετινγκ, των συστημάτων ανίχνευσης απάτης κ.α. επωφελούνται από την πληροφόρηση που παρέχουν τα μεγάλα δεδομένα.

Τομείς απασχόλησης

Κάποιοι από τους τομείς που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων είναι:

Υγεία: Η ανάλυση δεδομένων στον τομέα της υγείας εξυπηρετεί στην βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων συμβάλλει στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων και την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης ενός ασθενή. Παράλληλα, συνεισφέρει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων, με σημαντική μείωση των παρενεργειών τους αλλά και στην γενικότερη βελτίωση της οργάνωσης των δομών υγείας και των υπηρεσιών της.

Επιχειρηματικότητα: Η αξιοποίηση των δεδομένων στον επιχειρηματικό κόσμο εξυπηρετεί στην βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων και των προϊόντων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά, τις τάσεις και τις προτιμήσεις των πελατών μιας επιχείρησης. Αναδεικνύει τις ανάγκες και τη ζήτηση της αγοράς εργασίας για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών στους πελάτες. Παράλληλα, ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας μιας επιχείρησης για την αποφυγή απάτης ή υποκλοπής και ενθαρρύνει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους μιας επιχείρησης.

Ψηφιακό Μάρκετινγκ: Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ερμηνεύουν και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών τους, αντλώντας στοιχεία από μετρήσεις σε επισκέψεις ιστοσελίδων, τον χρόνο περιήγησης τους σε αυτές, τα κλικ, τα μοτίβα πλοήγησης και τα ερωτήματα σε μηχανές αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται αποτελεσματικές στρατηγικές στοχευμένου μάρκετινγκ, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Ειδικότητες

Κάποιες ειδικότητες που αναδύονται μέσα από το πεδίο ανάλυσης δεδομένων είναι οι εξής:
Data Manager: Αναλαμβάνει την αποτελεσματική συλλογή, οργάνωση, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων, προβλέποντας για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.
Data Engineer/Data Architect: Εστιάζει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή και τη συντήρηση συστημάτων διαχείρισης μεγάλων δεδομένων.
Business Analyst: Επικεντρώνεται στην επεξεργασία των δεδομένων για να δημιουργήσει μοντέλα που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την επιχείρηση. Περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετίζεται με την Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence).
Data Analyst/Data Scientist: Αναλαμβάνει τη διεξαγωγή πλήρους κύκλου ανάλυσης των δεδομένων. Εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων μηχανικής μάθησης και στατιστικών μοντέλων στα διαθέσιμα δεδομένα. Επιβλέπει τα σχέδια απόδοσης και ελέγχου ποιότητας, ώστε να εντοπίζονται τυχόν ανάγκες βελτίωσης.

Σπουδές και Μεταπτυχιακά

Στον κλάδο αυτόν μπορούν να απασχοληθούν απόφοιτοι των τμημάτων Μαθηματικών, Οικονομικών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, Στατιστικής, Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής.
Επιπλέον, ενδεικτικά μεταπτυχιακά στον κλάδο της ανάλυσης δεδομένων είναι:
Εφαρμοσμένη Οικονομική και την Ανάλυση Δεδομένων, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορίας, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστήμη των Δεδομένων, Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος
Επιστήμη Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Data Science, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε επίσης