– Μετά την έκδοση της προκήρυξης για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές σχολές μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2024 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι , η προκήρυξη αφορά την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2024 – 2025. Όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί για φέτος, αλλά το υπουργείο έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρχει.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις το ΕΘΝΟΣ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Δημήτρη Μπαρλάκα, ετοίμασαν 10 ερωτήσεις-απαντήσεις για τους υποψήφιους, οι οποίοι όμως θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή και τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

10 ερωτήσεις- απαντήσεις για τους υποψήφιους των στρατιωτικών σχολών

1. Μέχρι πότε μπορώ να καταθέσω την αίτηση για τις στρατιωτικές σχολές;

Μπορείς να καταθέσεις την αίτηση σου από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουάριου 2024 και ώρα 24:00.

2. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για τη συμπληρώσω;

Όλη η διαδικασία γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα www.asei-assy.mil.gr. Χρησιμοποιείς το προσωπικό σου email για να κάνεις την εγγραφή στην εφαρμογή συμπλήρωσης της αίτησης και διαχειρίζεσαι προσωπικά την αίτηση σου (επεξεργασία, προσωρινή αποθήκευση, οριστικοποίηση, μεταφόρτωση εγγράφων, αποστολή) ακολουθώντας τις οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής των δικαιολογητικών που υπάρχουν στην εφαρμογή.

3. Τι ακολουθεί μετά την αίτηση;

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων ακολουθεί η έκδοση της Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά (έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024), η υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών (έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 24:00) και η έκδοση της τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και του προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος – χρόνος) την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.

4. Τι είναι οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ);

Οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις είναι ένα υποχρεωτικό σύστημα επιλογής που θα πρέπει να περάσεις προκειμένου να κριθείς ικανός για να διεκδικήσεις την εισαγωγή σου στις Στρατιωτικές Σχολές. Αποτελούνται από αθλητικές δοκιμασίες, ψυχομετρικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Η χρονική περίοδος διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων είναι από Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

5. Ποια αθλήματα περιλαμβάνουν οι αθλητικές δοκιμασίες;

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν οι αθλητικές δοκιμασίες είναι:

Δρόμος 100 μ.
Δρόμος 1000 μ.
Άλμα σε ύψος με φόρα.
Άλμα σε μήκος με φόρα.
Ρίψη σφαίρας (7,275 kg) (Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι).
Ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ),Ικάρων Ιπτάμενοι (ΣΙ/ΙΠΤ) και Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

6.Μου δίνουν επιπλέον μόρια οι αθλητικές δοκιμασίες;

Οι αθλητικές δοκιμασίες δεν δίνουν επιπλέον μοριοδότηση καθώς αποτελούν μέρος των Προκαταρκτικών Εξετάσεων που πρέπει απαραίτητα να περάσεις για να διεκδικήσεις την εισαγωγή σου στις Στρατιωτικές Σχολές.

7. Τι ισχύει για το όριο του ύψους;

Το όριο του ύψους για τους άντρες υποψήφιους είναι το 1.70 μέτρα, ενώ για τις γυναίκες το 1.60 μ. αντίστοιχα, εκτός και αν είσαι υποψήφιος του τμήματος Ιπταμένων της σχολής Ικάρων. Σε αυτή την περίπτωση για τους άντρες το ύψος θα πρέπει να είναι από 1.70 έως 1.90 μ., ενώ για τις γυναίκες από 1.65 έως 1.90 μ.

8. Τι ισχύει για τον Δείκτη Μάζας Σώματος;

Για να υπολογίσεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος, θα πρέπει να διαιρέσεις το βάρος σου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σου σε μέτρα. Οι επιτρεπτές τιμές τους για τους άνδρες είναι μεταξύ 19 και 27 Kg/m2, και για τις γυναίκες, μεταξύ 18 και 25 Kg/m2.

9. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές;

Ναι, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες. Αυτές είναι οι παρακάτω :

Τέκνα πολυτέκνων.
Τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά.
Τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυματισθέντων σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ειρηνικής περιόδου, οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά επί τοις εκατό (67%) και άνω, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής.
Τέκνα ή αδελφοί των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
Τέκνα Ελλήνων Μόνιμων Στρατιωτικών, εφέδρων και κληρωτών οπλιτών, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυλληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφινού και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.
Έλληνες/ίδες του εξωτερικού.

10. Τι πρέπει να κάνω αν είμαι υποψήφιος για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση);

Αν είσαι υποψήφιος για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα πρέπει να υποβάλεις νέα αίτηση για τις Στρατιωτικές Σχολές και να συμμετέχεις εκ νέου στις Προκαταρκτικές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025