– Με το βλέμμα στραμμένο στις πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν στις 31 Μαΐου για τους υποψήφιους των ΓΕΛ και μία μέρα νωρίτερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στο υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Συγκεκριμένα, οδεύοντας προς τις και ενόψει συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, στην αναζήτηση σπουδών πολύ συχνά μπαίνει η παράμετρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων και δυνατοτήτων του κάθε τμήματος.

Η «Κυριακάτικη Απογευματινή» παρουσιάζει μια έρευνα του δρος Χρήστου Ταουσάνη, συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα:

Στον κλάδο Π.Ε. Βιολόγων εντάσσονται απόφοιτοι με πτυχίο ή δίπλωμα Βιολογίας ή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΑΕΙ.
Στον κλάδο Π.Ε. Ιατρικών Εργαστηρίων εντάσσονται απόφοιτοι με πτυχίο ή δίπλωμα Βιοϊατρικών Επιστημών.
Στον κλάδο Π.Ε. Επιμελητών Εκδόσεων-Διορθωτών Κειμένων εντάσσονται αποκλειστικά απόφοιτοι με πτυχίο Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ΑΕΙ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο κλάδος Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού. Σε περίπτωση που ο φορέας ζητεί με προκήρυξη πλήρωσης θέσεων τον περιορισμό των αποδεκτών τίτλων, σε πτυχία ή διπλώματα ιδίως διοικητικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μεταξύ άλλων ως τέτοια λογίζονται και τα ακόλουθα πτυχία:
Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού.
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
Επικοινωνίας και ΜΜΕ.
Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων.
Τουρισμού
Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ.ά.