Συνεχίζονται οι και οι μαθητές των ΓΕΛ εξετάστηκαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία. Εύκολα ή δύσκολα τα που «έπεσαν» στα ;

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις

Σύμφωνα με τα φροντιστήρια Αξία:

ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ

Η ενότητα 21 του διδαγμένου κειμένου ήταν από τις διδακτικές ενότητες που είχε τεθεί ως θέμα σε διαγώνισμα του ομίλου μας, περίοδος Ιανουαρίου. Το Α1 είχε δύο σημεία στη διατύπωση που ήθελαν λίγη προσοχή , το Β1 αφορούσε κυρίως στην αξιοποίηση σχολίων του φακέλου υλικού , το Β2 ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια καθώς ζητούσε δύο ομοιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν οι μαθητές, και αξιοποίηση σχολίων του φακέλου υλικού. Η λεξιλογική αλλά και η παρατήρηση της εισαγωγής ήταν κατανοητές  και χωρίς δυσκολία στη διατύπωση.

 

ΑΔΙΔΑΚΤΟ

Το απόσπασμα του Θουκυδίδη στο αδίδακτο ήταν απαιτητικό σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως ως προς το λεξιλόγιο.

Στην ερμηνευτική οι μαθητές έπρεπε να αναζητήσουν την απάντηση σε μεγάλο χωρίο του αποσπάσματος, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε  αυτό το χωρίο της μετάφρασης.

Οι γραμματικές και οι συντακτικές παρατηρήσεις ήταν βατές, εκτός από μερικούς πιο απαιτητικούς τύπους.

Σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ:

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου της Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Γενικά τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, για άρτια προετοιμασμένους μαθητές. Αναλυτικότερα:

Α. Διδαγμένο κείμενο (Πλούταρχος Περί Ἀλεξάνδρου τύχης και ἀρετῆς, 6
329 A-D).

A1. Σαφής διατύπωση, καμία δυσκολία

Β1. Απαιτεί καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του Φακέλου Υλικού και
συνδυαστική σκέψη

Β2. Παράλληλο κείμενο (Μάρκος Αυρήλιος, Τά εἰς ἑαυτόν , 10,6 (Μτφρ. Γ. Αβραμίδης, εκδ. Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, σ.σ. 193- 194). Απαιτεί συνδυαστική και κριτική σκέψη

Β3. Καμία δυσκολία

Β4. Καμία δυσκολία

Β. Αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδης Ἱστορίαι, Θ. 81.1-2)

Γ1, Γ2: Πιθανόν να δυσχεράνει τη μετάφραση και την ερμηνευτική προσέγγιση ο μακροπερίοδος λόγος

Γ3, Γ4: Βατές παρατηρήσεις, που, ωστόσο, απαιτούν καλή γνώση της Γραμματικής και του Συντακτικού. Η ανάλυση μετοχής (Γ4.β.) δεν έχει ζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις.