. Τι λέει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι υποψήφιοι να να αντιμετωπίσουν πιο ήρεμα την κατάσταση;

«Το πρώτο και πιο βασικό είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τα παιδιά και οι γονείς. Τα παιδιά να ξέρουν το βαθμό της προσπάθειάς τους και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην έχουν μόνο ένα πλάνο, αλλά να υπάρχει και πλάνο βήτα», εξηγεί.

Προσθέτει πως είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να βρίσκουν τρόπους να ηρεμούν, να κάνουν περιπάτους να κάνουν ελαφρά άσκηση, να ακούσουν μουσική, να μάθουν να κάνουν αναπνοές και συγκεκριμένα βαθιές αναπνοές, να μην συγκρίνονται με συμμαθητές τους αλλά και να φροντίζουν διατροφή τους.



Συμβουλές από μια φοιτήτρια

Πρώτη των πρώτων, κατά την περυσινή εξεταστική διαδικασία η Κωνσταντίνα Γιαντσίδη – φοιτήτρια ιατρικής σήμερα – κατάφερε να διακριθεί συγκεντρώνοντας 19.600 μόρια και δίνει τις δικές της συμβουλές επιτυχίας στους φετινούς υποψηφίους.

Η ίδια συμβουλεύει: «Nα αποβάλλουν τους προβληματισμούς και σκέψεις, ιδιαίτερα κατά την ώρα της εξέτασης. Oι πανελλήνιες είναι ένα σοβαρό διαγώνισμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία. Φρόντιζα να κοιμηθώ αρκετές ώρες για να είμαι ξεκούραστη, να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, αυτό με βοήθησε να επικεντρωθώ στο στόχο».

Σημαντικό κρίνεται επίσης οι γονείς να κατανοούν ότι θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί με τα παιδιά τους καθώς, οι πανελλαδικές δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε η τελευταία εξέταση που θα κληθούν να δώσουν στη ζωή τους.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574

Σε αυτούς θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ