, διεκδικώντας 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και πάνω από 2.000 θέσεις σε σχολές ενστόλων.

Οι, τον πρώην πρύτανη και ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, Χρήστο Κίττα, και εν μέσω εκλογών, καθώς στις 25 Ιουνίου, όταν θα προσέλθουν οι πολίτες και πάλι στις κάλπες, θα διενεργούνται ακόμα οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει φροντίσει να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, όπως και πέρσι, που .

ΤΑ 10 «SOS» ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Εκθεσης αφορά το σύνολο των υποψηφίων, καθώς είναι κοινό και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Φέτος, προστίθενται 5 επιπλέον μονάδες στο ερώτημα της περίληψης (από το σύνολο των 100). Συνολικά, η περίληψη πλέον θα βαθμολογείται έως 20 μονάδες, με τη Β’ κατηγορία ερωτήσεων να «χάνει» 5 μονάδες. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το ερώτημα της περίληψης μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό για τους υποψηφίους ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας ανάλογα με το κείμενο που θα επιλεγεί προς εξέταση.

2 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, του 1ου επιστημονικού πεδίου, οι υποψήφιοι θα έχουν φέτος μία ακόμα αλλαγή στη βαθμολόγηση. Μέχρι πέρσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από φέτος, οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50, στο σύνολο των 100, με το επίπεδο δυσκολίας, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να ανεβαίνει για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου. Σημειώνεται ότι το 1ο επιστημονικό πεδίο θεωρείται ένα από τα πιο ανταγωνιστικά, καθώς κάθε χρόνο καταγράφεται υψηλή συμμετοχή υποψηφίων, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά θέσεων.

3 ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για τρίτη χρονιά εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ένα μέτρο που αποτελεί «κόφτη» για τους υποψηφίους με χαμηλές επιδόσεις. Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και του συντελεστή που έχει ορίσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μεταξύ 0,80 και 1,20. Για παράδειγμα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών πέρσι ο «κόφτης» της ΕΒΕ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή το 0,80, ήταν το 8,36 (σ.σ.: όποιος υποψήφιος είχε γράψει χαμηλότερα αποκλειόταν από την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ενώ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή το 1,20, το όριο κάτω από το οποίο αποκλειόταν ο υποψήφιος από την είσοδό του στο τμήμα ήταν το 14,25.

Φέτος, κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον συντελεστή. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο, 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.

Δημοφιλή τμήματα, όπως το Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.

4 ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ

Μία ακόμα διαφοροποίηση των δύο τελευταίων ετών είναι οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικό μάθημα και πανεπιστημιακό τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος ανάλογα με το τμήμα που διεκδικεί θα έχει διαφορετικό μέσο όρο, καθώς κάθε πανεπιστημιακό τμήμα «πριμοδοτεί» διαφορετικό μάθημα. Για παράδειγμα, η Νομική Αθήνας πριμοδοτεί το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων με 30% συντελεστή, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης έχει ισομοιράσει το βάρος σε όλα τα μαθήματα με συντελεστή 25%. Σημειώνεται ότι η απόκλιση μπορεί να αφορά από κάποιες δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες μόρια.

5 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οκτώ τμήματα «ανοίγουν» στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου. Τα τμήματα αυτά παραμένουν «ανοιχτά» και για τους υποψηφίους του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου: Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου • Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας • Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο του Ιόνιου Πανεπιστημίου • Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Αθήνα του Παντείου Πανεπιστημίου • Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Κομοτηνή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αλλα τρία τμήματα ανοίγουν για το 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο: Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών • Γεωπονίας με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών.

6 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Φέτος, οι υποψήφιοι διεκδικούν 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Οι θέσεις είναι κατά περίπου 150 αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι, λόγω ΕΒΕ, είναι πιθανό να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων. Ειδικότερα, πέρσι, με σχεδόν τον ίδιο αριθμό εισακτέων, από τους 72.012 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ ήταν 46.764 και από τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων 5.004.

7 ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

Αλλαγές στον αριθμό εισακτέων είχαν φέτος οι σχολές ενστόλων, με τις Αστυνομικές να έχουν αύξηση επιπλέον 100 θέσεων. Λιγότερες κατά 103 είναι οι θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στο Λιμενικό κατά 43 θέσεις. Οι θέσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι, με 170 θέσεις συνολικά στις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών. Αλλαγή υπάρχει και στην ΕΒΕ της Σχολής Ευελπίδων, η οποία μείωσε τον συντελεστή της από 1,20 στο 1,00, καθώς πέρσι είχαν μείνει κενές πάνω από 103 θέσεις.

8 ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στις αρχές Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού. Ταυτόχρονα με το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και το παράλληλο μηχανογραφικό που αφορά την εισαγωγή τους σε δημόσια ΙΕΚ.

9 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, φέτος η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά ανακοίνωσης των βάσεων λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, πέρσι. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώνοντας τα προηγούμενα χρόνια το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

10 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 10%

Η κατηγορία του 10% αφορά την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση, για υποψηφίους που συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διεκδικούν την εισαγωγή τους στο τμήμα επιλογής τους με την ΕΒΕ, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2022. Αντίστοιχα, για τους υποψηφίους του 2021 θα ισχύσει η ΕΒΕ εκείνου του έτους.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025