: H ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παγιώσει στη συνείδηση των .

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τo 1/3 των υποψηφίων τίθεται εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ μένουν κενές φέτος. Αντίθετα, στο μέτωπο των Δημόσιων ΙΕΚ, πάνω από 16.000 απόφοιτοι πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο από τα 126 Ινστιτούτα σε όλη τη χώρα.

«“Τι διαφορά έχουν τα ΙΕΚ από τα πανεπιστήμια;”, “Υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα;”, “Μπορείς μετά να διεκδικήσεις μία θέση σε ΑΕΙ;”. Αυτά είναι τα πιο συχνά ερωτήματα που μας θέτουν μαθητές της Γ’ Λυκείου» αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο εκπαιδευτικός σύμβουλος του Labora, Κωνσταντίνος Κότιος, και συνεχίζει: «Από πέρσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που μας ζητούν βοήθεια για το μηχανογραφικό τους δελτίο και παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν κάποιο ΙΕΚ. Ενδιαφέρονται να μάθουν για ειδικότητες, να τους προτείνουμε κάποιο ΙΕΚ, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους».

Παραδέχεται βέβαια ότι η ενημέρωση για τα Δημόσια ΙΕΚ είναι ελάχιστη από την πλευρά των υποψηφίων. Δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες, τις ειδικότητες που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, την αναγνώριση ή την πιστοποίηση των σπουδών τους, ούτε το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα μέσω κατατακτηρίων να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ήδη αναφερθεί στο θέμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για συνένωση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων, και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα εστιάσει στην ενίσχυσή της, αν και ακόμα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Κι ενώ η ηγεσία επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, στην οποία η Επαγγελματική Εκπαίδευση απορροφάει το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων, το παράλληλο μηχανογραφικό, εν μέσω πιέσεων από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κερδίζει σταδιακά το ενδιαφέρον των αποφοίτων. Το παράλληλο μηχανογραφικό ξεκίνησε με μόλις 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες το 2021 και φέτος προσέφερε τη δυνατότητα διεκδίκησης 22.436 θέσεων σε ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ().

Οι επιτυχόντες ήταν 16.081 απόφοιτοι και 150 από τις ειδικές περιπτώσεις το 2023.

Δημόσια ΙΕΚ: Αλλαγές στις αιτήσεις

Με την ανακοίνωση των βάσεων, το υπουργείο Παιδείας δίνει για πρώτη φορά φέτος τη δυνατότητα υποβολής αίτησης επιλογής σχεδόν από την επόμενη ημέρα. Μέχρι πέρσι, η αίτηση γινόταν τον Σεπτέμβριο μαζί με τις εγγραφές.

Η αλλαγή αφορά στους αποφοίτους Λυκείου (όσους έχουν συμπληρώσει παράλληλο μηχανογραφικό αλλά και όσους δεν έχουν), όπως κι αυτούς που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε Δημόσιο ΙΕΚ από τον Οκτώβριο του 2023, και προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε μία από τις 96 ειδικότητες σε 125 Δημόσια ΙΕΚ από αύριο Δευτέρα έως και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

Οσοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε ένα ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού μπορούν να αλλάξουν ειδικότητα αρκεί να το δηλώσουν. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά για να έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα και να λειτουργήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η αλλαγή αυτή γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία των τμημάτων των ΙΕΚ τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν ξεκινούν τα μαθήματα. Τα Ινστιτούτα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, θα έχουν μία εικόνα από νωρίς για τις δημοφιλείς ειδικότητες και για τη δημιουργία τμημάτων, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στις εγγραφές. Σημειώνεται ότι η φοίτηση στα ΙΕΚ διαρκεί πέντε εξάμηνα και περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Στους αποφοίτους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακά τμήματα με συναφή ειδικότητα.

Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες

Με τους υποψηφίους να αναζητούν κάθε χρόνο όλο και πιο συχνά πληροφορίες για τα ΙΕΚ, φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις αιτήσεις στο παράλληλο μηχανογραφικό, οι πιο δημοφιλείς σχολές, αυτές που συγκέντρωσαν σε κεντρικά ΔΙΕΚ πάνω από 1.000 προτιμήσεις για φέτος, είναι οι εξής:

1 Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)

2 Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού

3 Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

4 Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

5 Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας

6 Βοηθός Φαρμακείου

7 Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web designer-developer/video games)

9 Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ψηφιακό Εμπόριο

10 Βοηθός Εργοθεραπείας

Οι ειδικότητες σε παραϊατρικά επαγγέλματα, οι νέες τεχνολογίες και οι τομείς της Διοίκησης και της Οικονομίας παραμένουν υψηλά στις επιλογές τους, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025