Tο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθούν πάνω από 16.000 θέσεις, αφού, βέβαια, γίνει πρώτα η αξιολόγηση των ειδικοτήτων και ληφθεί απόφαση μέχρι τα τέλη του μήνα για το σύνολο των ΙΕΚ και των τμημάτων τους που θα συμπεριληφθούν στο παράλληλο μηχανογραφικό.
Τονίζεται ότι η υψηλή ζήτηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δεν είναι άσχετη με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής – που στόχο είχε και έχει την αποτροπή εισαγωγής υποψηφίων στα πανεπιστήμια με χαμηλούς βαθμούς.
Οι απόφοιτοι Λυκείου δύνανται μαζί με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για την είσοδό τους στα δημόσια ΙΕΚ.
Βασικό κριτήριο για την εισαγωγή τους; Το απολυτήριο Λυκείου.
Όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον υπήρξε υψηλό, με το Υπουργείο Παιδείας να διέθετε 8.000, με τη ζήτηση να είναι υπερδιπλάσια.
Πέρσι, η πολιτική ηγεσία διπλασίασε τις θέσεις σε 16.500, με 20.000 αποφοίτους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό.
Να σημειωθεί δε πως στα δημόσια ΙΕΚ διατίθενται 27.000 θέσεις. Ενώ, πολύ σημαντική είναι και η δυνατότητα να αλλάζει κανείς τμήμα ή ειδικότητα σε περίπτωση που αλλάζει γνώμη, με μοναδικό περιορισμό αυτής της δυνατότητας: να είναι εγγεγραμμένοι στο τέλος μόνο σε ένα τμήμα.
Πάντως, οι ειδικότητες στα ΙΕΚ έχουν αυξηθεί κατά πολύ, από 103 έχουν φτάσει 134.
Οι ειδικότητες που έχουν ξεχωρίσει οι ενδιαφερόμενοι είναι αυτές που έχουν προοπτική για αυτοαπασχόληση, όπως αυτές που αφορούν σε τεχνικούς. Από την άλλη μοιάζουν να είναι διστακτικοί με ειδικότητες που αφορούν για παράδειγμα βοηθούς.
Πέρσι, πάνω από 20.000 απόφοιτοι συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό διεκδικώντας 16.500 θέσεις, με το 28% αυτών να επιλέγει να φοιτήσει σε ΙΕΚ μακριά από τον τόπο διαμονής του. Υπενθυμίζεται ότι πολλές ρυθμίσεις που αφορούν τους φοιτητές για μειωμένα κόμιστρα σε μεταφορές έχουν πλέον επεκταθεί και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.
Πέρσι προκρίθηκαν οι 10 πιο δημοφιλείς επιλογές σε ΙΕΚ, με πάνω από 1.000 υποψηφίους να δηλώνουν τις παρακάτω ειδικότητες:
Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και
Σχεδιασμός Φιλοξενίας
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Βοηθός Φαρμακείου
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web
Designer Developer/Video Games)
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
Βοηθός Εργοθεραπείας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Ναυτιλία
Η σύνδεσή με την αγορά εργασίας
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει τα προηγούμενα τρία χρόνια στην ίδρυση δύο νέων τύπων δημόσιων ΙΕΚ, τα πειραματικά και τα θεματικά.
Τα πειραματικά και θεματικά ΙΕΚ, 15 στο σύνολο και διαμοιρασμένα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, αφορούν σε καινούργιες ειδικότητες, που βρίσκονται συνεχώς υπό αξιολόγηση, ώστε να επιβεβαιωθεί η άμεση σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.