Εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία – Πόσο δύσκολα ήταν όμως τα θέματα.

Διαβάστε παρακάτω τον σχολιασμό του:

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ


Θέμα Α και Θέμα Β:

Αναμενόμενα θέματα, ιδιαίτερα βατά, χωρίς παγίδες.


Θέμα Γ:

Μέτριας δυσκολίας αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες.


Θέμα Δ:

Αναμενόμενο χωρίς κάποιες ιδιαίτερες παγίδες.
Γενικότερα, τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα ανταπεξέλθουν!

 

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ


Τα θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά. Καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Α) ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η ερώτηση κατανόησης κρίνεται σχετικά απλή όπως και οι απαντήσεις της εισαγωγής και της λεξιλογικής παρατήρησης θα θεωρηθούν εύκολες για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερμηνευτική ερώτηση απαιτεί σύνθεση αρκετών σχολίων από τα σχολικά εγχειρίδια. Το παράλληλο κείμενο από τον «Ανώνυμο Ιαμβλίχου» δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους.


Β) ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η μετάφραση του αδιδάκτου κειμένου κρίνεται απαιτητική. Η ερώτηση κατανόησης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για έναν διαβασμένο μαθητή. Η γραμματική και το συντακτικό καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και δε δημιουργούν δυσκολίες σε έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένεται να το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Αλέξανδρο Κόπτση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κόπτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, .

«Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος όπως και πέρσι οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία περίπου 7, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες.

Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025