H αποτελεί έναν δύσκολο γρίφο για τους περισσότερους νέους.

Μερικοί από τους τομείς που ήδη είναι σε ανάπτυξη είναι οι: Πράσινη οικονομία, τεχνητή νοημοσύνη και νέες προκλήσεις στο χώρο της Ιατρικής

Ο «Ελεύθερος Τύπος», σε συνεργασία με τoυς Συμβούλους Εκπαίδευσης LABORA, παρουσιάζει εννέα ειδικότητες του «σήμερα», σε κλάδους που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες έχουν διευρύνει τους τομείς επιστημών, από τους οποίους αναζητούνται πτυχιούχοι στους νέους αναπτυσσόμενους κλάδους. «Παραδοσιακές» σχολές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο υποσυνείδητο των περισσότερων υποψηφίων με τα λεγόμενα «κλασικά» επαγγέλματα, αποτελούν σημαντική αφετηρία για τους αποφοίτους τους να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στους εκκολαπτόμενους τομείς που θα απασχολήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Στα επόμενα χρόνια, ένας κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας ή πτυχίου Ψυχολογίας θα μπορεί να διεκδικήσει μία θέση εργασίας σε ειδικότητες όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία ή η Τεχνητή Νοημοσύνη, εφόσον έχει αναζητήσει, μετά το πτυχίο του, την κατάλληλη εξειδίκευση.

1 Φαρμακογενετική: Το μεγάλο στοίχημα της Ιατρικής Ακριβείας

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες και η σύνδεση των γενετικών προδιαθέσεων του κάθε ασθενή με τη θεραπεία του αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Ιατρικής Ακριβείας, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό. Η Ιατρική Ακριβείας προσβλέπει στην αντιμετώπιση μίας νόσου με βάση τους μοριακούς μηχανισμούς της σε συνάρτηση με τον εξατομικευμένο τρόπο που ο κάθε οργανισμός διαχειρίζεται βιολογικά το πλέον κατάλληλο φάρμακο.

Τα τμήματα που ανοίγουν το δρόμο, με την απαραίτητη εξειδίκευση στη συνέχεια, προς αυτόν τον κλάδο:

Ιατρική
Φαρμακευτική
Χημεία
Βιολογία
Μοριακή Βιολογία και Γενετική

2 Βιοτεχνολογία: Ο κλάδος που αναπτύσσεται ραγδαία

Ενας ραγδαία αναπτυσσόμενος επιστημονικός κλάδος σε μία τεράστια γκάμα εταιριών και οργανισμών είναι η Βιοτεχνολογία.

Στα βιοτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται φάρμακα, καλλυντικά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά., ενώ ο τομέας αφορά και τον κλάδο των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει από επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων έως τη γονιδιακή θεραπεία. Υγεία, περιβάλλον, πρωτογενής παραγωγή, διατροφή είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους αναπτύσσεται η ειδικότητα της Βιοτεχνολογίας και μπορεί να εφαρμοστεί σε κλάδους όπως η βιοενέργεια, η βιομηχανία, η νανοτεχνολογία, οι βιοαισθητήρες, η φαρμακευτική κ.λπ. Γι’ αυτό το λόγο, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών μπορούν να κινηθούν μεταξύ πολλών επιλογών για σπουδές, που περιλαμβάνουν από υψηλόβαθμα έως και χαμηλόβαθμα τμήματα και ανοίγουν το δρόμο, μέσω της κατάλληλης εξειδίκευσης, μετά το πρώτο πτυχίο, για τον πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Τα τμήματα που αποτελούν μία ιδανική αφετηρία για την ειδικότητα της Βιοτεχνολογίας:

Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Βιολογίας
Γεωπονίας
Τεχνολογίας Τροφίμων
Φαρμακευτικής
Χημείας

3 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης και στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας στροφής σε πιο φιλικές μορφές ενέργειας προς το περιβάλλον. Με τον επιχειρηματικό χώρο στην Ελλάδα να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα θερμό και με την Ελλάδα να βρίσκεται σε θέση «ισχύος» χάρη στο κλίμα της και τον φυσικό της πλούτο, δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας.

Ο μηχανικός ΑΠΕ ασχολείται με τη μελέτη και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, επιβλέπει εργασίες κατασκευής εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ελέγχει και επιθεωρεί ενεργειακά συστήματα κ.λπ.

Τα τμήματα που αποτελούν μία ιδανική αφετηρία για τον τομέα των ΑΠΕ:

Πολιτικών Μηχανικών
Τοπογράφων Μηχανικών
Χημικών Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Χημικών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Μηχανικών Περιβάλλοντος

4 Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Σχεδιάζοντας τα νέα μοντέλα πόλης

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η οποία στόχο έχει να μειώσει τις ενεργοβόρες πόλεις προσαρμοζόμενη στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, έχει επινοήσει ορισμένα μοντέλα πόλεων όπως η Πόλη Χαμηλού ή Μηδενικού Ανθρακα, η Ηλιακή Πόλη και οι οικισμοί που αντλούν την ενέργειά τους από τα Γεωθερμικά Φαινόμενα. Τα μοντέλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν λύσεις στο πρόβλημα της αστικής αειφορίας. Ενας βασικός παράγοντας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Για το λόγο αυτό δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο σχεδιασμό και την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων. Ο σχεδιαστής βιώσιμων κτιρίων στοχεύει στο σχεδιασμό κτιρίων με σεβασμό και με λιγότερες επιπτώσεις προς το περιβάλλον μέσω του οικολογικού αποτυπώματος και των υλικών κατασκευής.

Τα τμήματα που αποτελούν μία ιδανική αφετηρία για την ενασχόληση με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη:

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πολιτικών Μηχανικών
Μηχανικών Περιβάλλοντος
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Μηχανικών Χωροταξίας και Πολεοδομίας

5 Υπολογιστική Γλωσσολογία: Τεχνολογία και ανθρωπιστικές σπουδές

Ο διεπιστημονικός τομέας της Γλωσσολογίας, που ασχολείται με τη στατιστική και τη μοντελοποίηση της φυσικής γλώσσας μέσω των υπολογιστών, έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Οι περισσότεροι νέοι γνωρίζουν πολλές εφαρμογές, όπως Siri, Cortana, και τις χρησιμοποιούν στη καθημερινή τους ζωή, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί η ανάπτυξη νέων να είναι το δικό τους επάγγελμα. Και για όσους σπεύσουν να αποκλείσουν τους «αδικημένους» υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου, των λεγόμενων θεωρητικών σπουδών, η συγκεκριμένη ειδικότητα «παντρεύει» την τεχνολογία με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Οι εφαρμογές αυτές, ανάλογα με το πόσο σύνθετες ή απλές είναι, ξεκινούν από την αναγνώριση του γραπτού και προφορικού λόγου («έξυπνα» πληκτρολόγια κινητών και φωνητική αναζήτηση) και φτάνουν έως τις εφαρμογές που φιλτράρουν, «διαβάζουν» και ταξινομούν αυτόματα. Σε αυτόν τον κλάδο, η Πληροφορική και η Νευροεπιστήμη συνεργάζονται αρμονικά με τη Φιλοσοφία.

Τα τμήματα που αποτελούν μία ιδανική αφετηρία για την ειδικότητα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας:

Πληροφορική
Φιλολογία (ελληνική και ξένων γλωσσών)
Φιλοσοφίας
Μετάφρασης και Διερμηνείας

6 Δίκαιο του Περιβάλλοντος: Στροφή στην πράσινη οικονομία

Συνεχίζοντας για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου, που συνήθως αισθάνονται ότι είναι «εγκλωβισμένοι» σε παραδοσιακά επαγγέλματα και με καμία συμμετοχή στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους τρέχει η τεχνολογία, το Δίκαιο του Περιβάλλοντος αποτελεί ένα βασικό συστατικό στη στροφή προς μία πράσινη οικονομία. Πρόκειται για έναν αυτόνομο κλάδο δικαίου που περιλαμβάνει από εθνικούς νόμους έως διεθνείς Συνθήκες, κανονισμούς και οδηγίες της Ευρωπαϊκής ενωσης και συνεχώς ανανεώνεται.

Τα τμήματα που αποτελούν την ιδανική αφετηρία για την ενασχόληση με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος:

Νομική
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Πολιτικών Επιστημών

7 Διαχείριση Κινδύνων: Προστασία από λάθος επενδύσεις

Η Διαχείριση Κινδύνων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον αποτελεί μία ζωτικής σημασίας υπηρεσία για τις επιχειρήσεις για να αποφύγουν ζημίες και να αξιοποιήσουν οικονομικές ευκαιρίες. Η ειδικότητα αυτή εστιάζει στην αποφυγή προβλέψιμων κινδύνων, προστατεύει από τις λάθος επενδυτικές αποφάσεις και μειώνει τις απώλειες και τις ζημίες από απρόβλεπτα γεγονότα.

Με την απαραίτητη εξειδίκευση, τα τμήματα που αποτελούν μια ιδανική αφετηρία για το Risk Management είναι τα εξής:

Στατιστικής
Μαθηματικών
Οικονομικών Επιστημών
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών
Διοίκησης Επιχειρήσεων

8 Ανάλυση Δεδομένων: Η επιστήμη που συνέχεια κερδίζει έδαφος

Με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Microsoft, Amazon και Google να επενδύουν στη δημιουργία data centers στην Ελλάδα, η Ανάλυση Δεδομένων (Data Analysis) είναι μια επιστήμη που ήδη έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στη χώρα. Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν και αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και δημιουργούν αλγόριθμους για την επίλυση προβλημάτων σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως η Μετεωρολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Η ανάλυση δεδομένων θεωρείται συγγενής επιστήμη με τη Στατιστική, τα Οικονομικά, τα Χρηματοοικονομικά, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

Τα τμήματα που αποτελούν μία ιδανική αφετηρία για την ειδικότητα των Data Analysis:

Στατιστικής
Οικονομικών Επιστημών
Χρηματοοικονομικών
Μαθηματικών
Πληροφορικής
Φυσικής
Επιστημών Αθλητισμού και Βιοϊατρικής

9 Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Συστήματα με ανθρώπινη… εξυπνάδα

Αν και αποτελεί έναν κλάδο της Πληροφορικής, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον επιστήμονες των λεγόμενων «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως η Ψυχολογία, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή της καθώς είναι καίρια η μελέτη του εγκεφάλου και η σύνδεσή του με ψυχολογικές διαδικασίες και συμπεριφορές. Ενας ειδικός Τεχνητής Νοημοσύνης ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται «με έξυπνο τρόπο» τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, όπως είναι η μάθηση, η κατανόηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στον συγκεκριμένο τομέα μπορούν να εξειδικευτούν απόφοιτοι των παρακάτω τμημάτων:

Πληροφορικής
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Μηχανικών Πληροφορικής
Μηχανολόγων Μηχανικών
Ψυχολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025