Δείτε αναλυτικά τι αναμένεται να γίνει στις Πανελλήνιες του 2023 – Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις προτιμήσεις των υποψηφίων.
Τι θα γίνει με τις προτιμήσεις των υποψηφίων
«Οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως προκύπτουν από τη δήλωση των σχολών στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο, είναι πολύ σημαντικές, διότι μας δείχνουν τι ονειρεύονται να σπουδάσουν. Βέβαια, μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να δηλώσουν μια σχολή οι υποψήφιοι πρέπει να ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ» λέει στο iefimerida o κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός, σύμβουλος σταδιοδρομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, το «εμπόδιο» της ΕΒΕ «μείωσε τις πρώτες προτιμήσεις αρκετών σχολών τα δύο τελευταία χρόνια. Μπορούμε όμως, σε κάθε περίπτωση, να εξετάσουμε τις δημοφιλέστερες σχολές το 2022 και να συγκρίνουμε τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων με το 2021. Και τις δύο χρονιές υπήρχε η ΕΒΕ, οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σύγκριση».
Πανελλήνιες: Οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων
1ο Πεδίο
Στο 1ο Πεδίο, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «η ναυαρχίδα είναι η Νομική Αθήνας, που παραδοσιακά συγκεντρώνει τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις. Έτσι και φέτος τη δήλωσαν ως πρώτη επιλογή 1.169 υποψήφιοι. Περιλαμβάνονται στις 10 δημοφιλέστερες σχολές τα τρία τμήματα Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μείωση σε σχέση με πέρυσι, πράγμα λογικό, αφού οι υποψήφιοι του 1ου πεδίου ήταν φέτος λιγότεροι από πέρυσι κατά περίπου 20%. Η Αγγλική Φιλολογία Αθήνας σημείωσε αύξηση της ζήτησης, όπως και το Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Τη δεκάδα των δημοφιλέστερων σχολών κλείνει το τμήμα Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης» προσθέτει.
ΣΟΚ! Καθηγητής κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του
2ο Πεδίο
Στο 2ο Πεδίο, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, για μία ακόμη χρονιά, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό προτιμήσεων από τη δεύτερη της δημοφιλέστερης δεκάδας, που είναι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ. Τον υψηλότερο αριθμό πρώτων προτιμήσεων μεταξύ των Αρχιτεκτονικών Σχολών συγκεντρώνει το τμήμα του Βόλου με 257 προτιμήσεις, έναντι 231 του αντίστοιχου τμήματος του ΕΜΠ. Η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων του τμήματος του Βόλου είναι εντυπωσιακή, διότι πέρυσι δήλωσαν το τμήμα ως πρώτη προτίμηση μόλις 6 υποψήφιοι. Βέβαια, το τμήμα του Βόλου μείωσε το συντελεστή της ΕΒΕ και προφανώς μπόρεσαν να το δηλώσουν περισσότεροι υποψήφιοι». Επιπλέον, όπως εξηγεί, «οι Πολιτικοί Μηχανικοί παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, μετά την αναθέρμανση του κατασκευαστικού τομέα, έχοντας τα τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων τμημάτων».
3ο Πεδίο
Σε ό,τι αφορά το 3ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης υπογραμμίζει ότι «οι Ιατρικές σχολές καταλαμβάνουν 4 θέσεις στις 10 δημοφιλέστερες σχολές, όπως αναμενόταν. Η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης αποτέλεσε την πρώτη επιλογή 417 περισσότερων υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι (631 φέτος, έναντι 214 πέρυσι). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση προτιμήσεων της χρονιάς μετά τους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στην 4η θέση βρίσκεται το τμήμα Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων κατά 145, σε σχέση με το 2021. Το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Παν. Δυτικής Αττικής βρίσκεται στην 5η θέση των πρώτων προτιμήσεων ξεπερνώντας την Οδοντιατρική της Αθήνας».
4ο Πεδίο
Την ίδια στιγμή, στο 4ο Πεδίο «4 από τα 10 δημοφιλέστερα ανήκουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, με το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας να έρχεται πρώτο, μειώνοντας τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων από 870 σε 760 φέτος. Τα τμήματα Πληροφορικής ανήκουν στο 2ο και στο 4ο Πεδίο, συνεπώς βρίσκονται στις κοινές σχολές» σημειώνει ο Στράτος Στρατηγάκης.
Τι ισχύει για τις κοινές σχολές
Υπάρχουν ωστόσο και οι σχολές που δηλώνονται από περισσότερα του ενός Πεδία. «Σ’ αυτή την κατηγορία τις πρώτες προτιμήσεις συγκεντρώνει το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ακολουθούμενο από τους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, 1.239 υποψήφιοι το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση φέτος έναντι 752 πέρυσι» αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης. Οι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και η Σχολή Αστυφυλάκων, τονίζει καταλήγοντας, «βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ αύξησαν τις πρώτες προτιμήσεις και καταλαμβάνουν τρεις θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Το τμήμα Χημείας Θεσσαλονίκης αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων που το είχαν στις πρώτες προτιμήσεις κατά 207 υποψηφίους (από 627 σε 834)».