Τι αναμένεται να γίνει φέτος– Έρχονται αλλαγές

Υπενθυμίζουμε ότι οι των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα ,  στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών. Συγκεκριμένα, στους εξεταζόμενους στα Αρχαία δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο. Μέχρι τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 (60 στις 100) και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20 (40 στις 100).

Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις Πανελλήνιες 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Οπως του υπουργείου Παιδείας, η ανακατανομή των μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος απαντώντας στις ερωτήσεις για το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο υπέρ του δεύτερου αποτυπώνει την κατανομή του χρόνου που δίνεται στη διδασκαλία του διδαγμένου και του αδίδακτου κειμένου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση. Συγκεκριμένα, η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.

Η αλλαγή αυτή εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν, καθώς (ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων) η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση με τις ερωτήσεις επί του διδαγμένου. Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η –μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων– εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Τι θα γίνει με τους εισακτέους

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πρόκειται για απόφαση που ευνοεί τους υποψηφίους των επόμενων ετών – 2023, 2024 και 2025.

Ειδικότερα, οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών πάντα είναι από τις πλέον περιζήτητες, καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), το 2021 έμειναν 103 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων (από τις 155 που ορίστηκαν), ενώ φέτος το πρόβλημα «επεκτάθηκε» και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού. Στην Ευελπίδων (ειδικότητα Οπλα), από τις 226 θέσεις που ορίστηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16, δηλαδή συνολικά 197 θέσεις. Ως πρώτο βήμα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος των κενών θέσεων, οι σχολές του στρατού αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον συντελεστή που διαμορφώνει την ΕΒΕ τους από το 2023. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ κάθε σχολής προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένη η σχολή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η σχολή. Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,2. Ετσι, για το 2023 στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώνεται στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 μειώνεται στο 0,9 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και ο αριθμός των θέσεων θα αυξηθεί από 1.335 σε 1.460. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι 197 κενές θέσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025