Δείτε τι θα ισχύσει στις Πανελλήνιες 2023 σχετικά με τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις σχολές, στο ipaidia.gr
Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για τις Πανελλήνιες 2023.
Πιο αναλυτικά, υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η Φ.251/140232/A5/11-11-2022 Υπουργική Απόφαση, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων, για την συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.
Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες 2023
Aλλαγές θα ισχύσουν στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.
Τελευταίες ειδήσεις για τις πανελλήνιες 2023 στο ipaidia.gr
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών. Συγκεκριμένα, στους εξεταζόμενους στα Αρχαία δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο. Μέχρι τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 (60 στις 100) και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20 (40 στις 100).
Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις Πανελλήνιες 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.
Οπως ανέφεραν χθες στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η ανακατανομή των μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος απαντώντας στις ερωτήσεις για το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο υπέρ του δεύτερου αποτυπώνει την κατανομή του χρόνου που δίνεται στη διδασκαλία του διδαγμένου και του αδίδακτου κειμένου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση. Συγκεκριμένα, η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.
Η αλλαγή αυτή εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν, καθώς (ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων) η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση με τις ερωτήσεις επί του διδαγμένου. Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η –μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων– εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.