: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του αριθμού των . Όλα όσα πρέπει να ξέρετε στο

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες,  την Παρασκευή 13/5 ή το Σάββατο 14/5  αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των στην ανώτατη εκπαίδευση για τη επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Όπως είναι γνωστό, το είναι αναγκασμένο να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας για την κάθε ακαδημαϊκή χρονιά έως τις 15 Μαίου.

Και ενώ οι υποψήφιοι βρίσκονται στις τελευταίες προετοιμασίες και επαναλήψεις πριν από την κρίσιμη εξεταστική διαδικασία του καλοκαιριού, οι απορίες που έμεναν για να λυθούν τις τελευταίες ημέρες ήταν δυο: ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και η τελική μορφή του , καθώς αναμένεται το να «κοπεί» από αυτό μικρός αριθμός τμημάτων των ΑΕΙ ή να μετονομαστούν άλλα.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο αριθμός των εισακτέων φέτος θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με μείωση θέσεων στις κεντρικές και περιζήτητες σχολές (πλην των Ιατρικών σχολών που οι αριθμοί τους θα μείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα) και με αύξηση θέσεων στην επαρχία και τις σχολές μέτριας ζήτησης.

Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ήταν 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με το 2020.

Στην ίδια φιλοσοφία με φέτος, η αύξηση θέσεων πέρυσι είχε καταγραφεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε τμήματα όπως τα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, Νηπιαγωγών, Πληροφορικής, Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση βέβαια πέρυσι υπήρξε στο Πανεπιστήμιο Πατρών (από 7.020 το 2020 στις 6.283 θέσεις), καθώς είχαν συγχωνευτεί ή κλείσει 4 τμήματα του μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του.

Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται να καταγραφεί και φέτος, με αυξήσεις επίσης σε τμήματα Πληροφορικής, Παιδαγωγικά κλπ και μειώσεις σε κεντρικά περιζήτητα τμήματα όπως Νομικές, Ψυχολογίες κλπ.

Τα μέτρα για τις Πανελλήνιες 2022

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις .

Διαβάστε αναλυτικά όλη την ανακοίνωση του για τις:

Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,

β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:

α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,

γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:

α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους και ευχαριστούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.

Αυστηρές συστάσεις από το Υπουργείο

Αυστηρές συστάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους με τις απευθύνει  το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιό του, ώστε να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» στη διαδικασία.

Το Υπουργείο  Παιδείας επισημαίνει στην εγκύκλιο:

«Οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί ΜΟΝΟ έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής. Η σωστή οργάνωση, η διεξαγωγή και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών είναι ευθύνη όλων μας». Όπως αναφέρει η εγκύκλιος για τις πανελλήνιες εξετάσεις «το  Υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσων έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται. Στα πλαίσια αυτά σας παρακαλούμε να προβείτε στις αναγκαίες και επείγουσες ενέργειές σας για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση των εξετάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου».

Σε διορθώσεις στην απόφαση για τους συντελεστές βαρύτητας προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών 2022 που αφορούν τους Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Το ΦΕΚ με τις διορθώσεις

: Πώς υπολογίζονται τα μόρια φέτος

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου

Συγκεκριμένα, ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025