: Χωρίς περιορισμό επιλογών και συμπλήρωση δεύτερου οδεύουν προς τις εξετάσεις οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου. Παραμένουν Ελάχιστη Βάση και συντελεστές βαρύτητας.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο προβλεπόταν από τις Πανελλήνιες 2022, διπλό μηχανογραφικό και περιορισμένος αριθμός επιλογών, κατά την πρώτη φάση.

πρόκειται για ένα σενάριο που επεξεργαζόταν τους τελευταίους μήνες η  πολιτική ηγεσία, καθώς προέκυψε ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε το 93% των υποψηφίων να εισαχθεί σε μία από τις πρώτες 10 επιλογές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προέβλεπε μετά το τέλος των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό με περιορισμό κατά 10% του συνόλου των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (μεταξύ 13-15 τμημάτων), και όχι με απεριόριστο αριθμό όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επιτυχημένης εισαγωγής, οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα κι εφόσον ικανοποιούσαν το κριτήριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα συμπλήρωναν νέο μηχανογραφικό με απεριόριστες επιλογές, ως μία «δεύτερη ευκαιρία».

Τι θα ισχύσει στις Πανελλήνιες 2022

Τα παραπάνω ανατρέπονται, καθώς τελικά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε τουλάχιστον για φέτος να αναστείλει την συμπλήρωση του διπλού μηχανογραφικού, διατηρώντας όμως την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και τους νέους συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανά τμήμα.

Μηχανογραφικό 2022

Οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό στα μέσα Ιουλίου, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα απεριορίστων επιλογών στα πανεπιστημιακά τμήματα του επιστημονικού τους πεδίου.

Παραμένει το παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον θέσεις και ειδικότητες (σ.σ. πέρσι είχαν διατεθεί 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ). Η συμπλήρωσή του γίνεται παράλληλα με το μηχανογραφικό.

Όσον αφορά την , φέτος υπάρχουν μικρές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, καθώς μόλις 50 τμήματα προχώρησαν σε μετατροπή του συντελεστή, με αρκετά εξ’ αυτών, σε κεντρικά αλλά και περιφερειακά Ιδρύματα να επιλέγουν να ανεβάσουν τον πήχη δυσκολίας για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι από τα 50 τμήματα, το 50% επέλεξε να κατεβάσει τον πήχη δυσκολίας (σ.σ. ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων που πέρσι απεδείχθησαν «μοιραία» για κάποιες σχολές) ενώ το υπόλοιπο 50% ανέβασε τον πήχη δυσκολίας, γεγονός που ίσως περιορίσει τον αριθμό εισακτέων, όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι.

Συντελεστές βαρύτητας

Τα Πανεπιστήμια όρισαν φέτος για πρώτη φορά τον συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα και ανά επιστημονικό πεδίο, σε μια απόπειρα του Υπουργείου Παιδείας να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα να επιλέγουν τους εισακτέους που επιθυμούν βάσει των επιδόσεων, που ορίζουν τα ίδια.

Οι συντελεστές βαρύτητας που ανακοινώθηκαν ξεχωριστά από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, προβλέπουν πριμοδότηση των μαθημάτων επιλογής των ίδιων των τμημάτων, δημιουργώντας παράλληλα ένα «κομφούζιο», όσον αφορά τις εκτιμήσεις των βάσεων, καθώς πλέον ο μέσος όρος επίδοσης του κάθε υποψηφίου θα εξαρτάται από το τμήμα επιλογής τους.

Οι διαφορές και οι αποκλίσεις φτάνουν ακόμα και τα 300 μόρια σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τμημάτων με το  ίδιο αντικείμενο.

Με το νέο σύστημα, ο υποψήφιος με την ανακοίνωση των βαθμολογιών εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου 2022 καλείται να μελετήσει τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε τμήματος, στο οποίο διεκδικεί μία θέση στο μηχανογραφικό 2022, ώστε να επωφεληθεί από το μάθημα, στο οποίο το τμήμα έχει πριμοδοτήσει και έχει και ο ίδιος υψηλές επιδόσεις, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025