Συλλογή υπογραφών από τα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας για μείωση της και τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Η ανακοίνωση για τις πανελλήνιες 2022:

Πάνω από 260 υπογραφές συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να πιέσουμε κι εμείς στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, το οποίο υιοθετείται καθολικά από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας -αν και έχει αρχίσει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο ζήτημα-παραμένει ανάλγητο στις θέσεις του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή στην εκπαιδευτική διαδικασία, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τις οικογένειές τους, εμμένοντας στην -πάση θυσία- εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας δηλώνει, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και με τις άλλες ΕΛΜΕ στη χώρα, μέχρι την τελευταία μέρα.

Ακολουθεί το κείμενο των υπογραφών.

Οι υπογραφές είναι στη διάθεση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί τους συναδέλφους σε Συλλογή Υπογραφών για τη μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων και τη μη εφαρμογή της

«Να ακουστεί η φωνή και η αγωνία των μαθητών μας»

Οι μαθητές μας, μετά από 1,5 χρόνο εγκλεισμού και υποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την τηλεκπαίδευση, με αποτελέσματα επιβαρυντικά για την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση, αλλά και φοβερά μαθησιακά και γνωστικά κενά, επέστρεψαν τη φετινή σχολική χρονιά στα σχολεία και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια καθόλου «κανονική» χρονιά, με επιπλέον ύλη, ελλείψεις εκπαιδευτικών και δεκάδες κενά, – τα οποία δεν έχουν καλυφθεί ακόμα -με πολυήμερες απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών λόγω covid, με εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν, πολύ μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τύπων Λυκείου που εξετάζονται φέτος, έχουν διανύσει 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, 2 χρόνια μακριά από τα σχολεία  και η πλειοψηφία τους θα δώσει πρώτη φορά εξετάσεις (προαγωγικές , απολυτήριες). Αυτοί οι μαθητές καλούνται να μάθουν, να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν, ώστε να εξεταστούν,  έναν αυξημένο όγκο ύλης, όπως τον έχει καθορίσει το Υπουργείο.

Το υπουργείο Παιδείας, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν όλα να λειτουργούν κανονικά τα 2 τελευταία χρόνια, αύξησε την ύλη σε κάθε κατεύθυνση, σε υπερβολικό επίπεδο  και επιμένει στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, για την Α΄ και Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ. Ειδικά για τη Β’ Λυκείου των ΕΠΑΛ, τα πρώτα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, προστέθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες, 1,5 μήνα δηλαδή, πριν κλείσουν τα σχολεία. Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες δίνουμε καθημερινά μάχη για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την ύλη, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η διαδικασία είναι αγχωτική για όλους τους εμπλεκόμενους, κυρίως όμως για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, οξύνοντας την ανασφάλεια και την πίεση που νιώθουν.

Η απόφαση του Υπουργείου  και της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως κανονική ενώ δεν είναι, η εμμονή του να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, χωρίς να υπολογίζει τους μαθητές και την αγωνία τους, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες των παιδιών εξαιτίας και της φετινής κατάστασης με τον covid στα σχολεία, έχει δημιουργήσει στους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και στους εκπαιδευτικούς ένα αγχωτικό περιβάλλον, με το κυνηγητό της ύλης να μετατρέπεται σε κυρίαρχο ζητούμενο.

Με το κείμενο αυτό που φέρει τις υπογραφές μας, ως εκπαιδευτικοί,  ζητάμε τη μείωση – αναδιάρθρωση  της ύλης των και της ύλης των άλλων τάξεων και τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025