: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το κόστος της προετοιμασίας των εξετάσεων – Πότε διπλασιάζεται το ποσό.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε ένα φροντιστήριο το «πακέτο» προετοιμασίας στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κυμαίνεται στα 4.000 ευρώ για τους συνολικά δέκα μήνες εντατικής προετοιμασίας.

Τα μαθήματα γίνονται σε ομάδες τουλάχιστον δέκα μαθητών. Το ποσό διπλασιάζεται στα 8.000 ευρώ, όταν η προετοιμασία γίνεται σε ιδιαίτερα μαθήματα από έναν καθηγητή είτε κατά μόνας είτε σε μικρές ομάδες έως πέντε μαθητών. Δηλαδή, καθώς τα υποχρεωτικά εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών είναι τέσσερα, το κόστος είναι 2.000 ευρώ ανά μάθημα. «Είναι πολύ μεγάλο το κονδύλι. Αναλογιστείτε το, είναι ο μισός μισθός για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με γύρω στα 1.000 ευρώ τον μήνα», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο Ιωάννης Ρέκανος, καθηγητής του ΑΠΘ, η κόρη του οποίου είναι υποψήφια στις .

Ακόμη κι αν υπάρχουν υποψήφιοι που επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα και τελικά καταφέρνουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο –και άρα αποδεικνύουν ότι το φροντιστήριο δεν είναι απαραίτητο–, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων επιλέγει την… πεπατημένη. Μάλιστα, πολλοί υποψήφιοι πηγαίνουν στο φροντιστήριο όχι επειδή θεωρούν πως δεν θα εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους εάν προετοιμαστούν μόνοι, αλλά επειδή πιστεύουν πως, εάν δεν πάνε, θα μειονεκτήσουν σε σχέση με τους συμμαθητές τους που πηγαίνουν φροντιστήριο. «Ακόμη κι αν δεχθούμε την υπόθεση ότι στο σχολείο όλα βαίνουν καλώς, για την επιλογή του φροντιστηρίου συμβάλλει ένας πρόσθετος ψυχολογικός παράγοντας, ότι «αφού πηγαίνουν όλοι οι υπόλοιποι, εγώ εάν δεν πάω θα μειονεκτήσω»», αναφέρει ο κ. Ρέκανος.

Ωστόσο, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν πολλές ιδιαιτερότητες – δυσκολίες σε σχέση με τους προηγούμενους. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου έκαναν μια σχολική διετία (2020, 2021) με μεγάλο μερίδιο τηλεκπαίδευσης, ενώ δεν έχουν περάσει και προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Η συμμετοχή στις προαγωγικές εξετάσεις επιτρέπει στους μαθητές να εξοικειωθούν με την ψυχολογία των Πανελλαδικών. Παράλληλα, φέτος το υπουργείο Παιδείας θεωρώντας πως η σχολική χρονιά προχώρησε κανονικά, αφού δεν υπήρξαν διακοπές με τηλεκπαίδευση λόγω καραντίνας, δεν προχώρησε σε μείωση της εξεταστέας ύλης. Τις δύο προηγούμενες χρονιές η ύλη μειώθηκε έως και 30% ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

– Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τι θα ισχύσει με τις

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 3 Ιουνίου, ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» πως διαμορφώνονται οι βάσεις στις διάφορες σχολές.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025