: Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός των ανέρχεται φέτος σε 68.394, στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Οι φέτος θα είναι κατά 9.021 λιγότεροι. Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της .

Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).


Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Ποιά τμήματα δεν δέχονται ούτε έναν υποψήφιο

Το φετινό περιλαμβάνει ένα τμήμα λιγότερο από πέρυσι.

Το μοναδικό τμήμα από το 4ο επιστημονικό πεδίο που είχε φέτος μηδενικό αριθμό εισακτέων είναι το Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αναμένεται να συγχωνευτεί.

Παράλληλα, δεν δεχτούν υποψήφιους και δύο τμήματα των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Σχολών. Συγκεκριμένα τα Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας και Κρήτης.

Σταθεροί οι υποψήφιοι σε Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Σταθερός παραμένει ο αριθμός σε Ιατρικές και Νομικές, ενώ στις Πολυτεχνικές εμφανίζονται μικρές αυξομειώσεις, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των περιφερειακών Ιδρυμάτων, αλλά και σε κάποια τμήματα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο μεγάλος «χαμένος»

Μεγάλος «χαμένος» είναι οι σχολές που υπάγονται στα Γεωπονικά, με κάποιες από αυτές να «χάνουν» ακόμα και 150 θέσεις.

Τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών έχουν υποστεί σχεδόν στο σύνολό τους μειώσεις, τα τμήματα Πληροφορικής παραμένουν σταθερά μετά την περσινή αύξηση, ενώ τα Οικονομικά τμήματα καταγράφουν πολύ μικρές απώλειες. Εξαίρεση το τμήμα Διοίκησης, που σε κάποιες περιπτώσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα χάνει και 180 θέσεις εισακτέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025