: Με τις περισσότερες αλλαγές να έχουν κλειδώσει για τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν και φέτος αρκετές ανατροπές για την εισαγωγή τους στα .

Ελπίδα Οικονομίδη-

Η που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή για την αναστολή του δεύτερου ξεκαθάρισε το τοπίο για τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος εισαγωγής.

Οι υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια καλούνται να εξεταστούν με διαφορετικές παραμέτρους κάθε φορά, με κάθε αλλαγή του συστήματος να δημιουργεί τις δικές του καραμπόλες, αστοχίες αλλά και ευκαιρίες.

Φέτος, όπως και πέρσι, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των Πανελληνίων. Ο μέσος όρος της απόδοσης των υποψηφίων θα είναι καθοριστικός για να «κλειδώσει» το ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και αρκετές χιλιάδες υποψηφίων θα αποκλειστούν τον Ιούλιο από τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Ο αριθμός εισακτέων πλέον δεν έχει την δυναμική των προηγούμενων ετών, καθώς η ΕΒΕ περιορίζει δραστικά τους επιτυχόντες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται κ αι το αποτέλεσμα των νέων συντελεστών βαρύτητας που ανατρέπουν τον υπολογισμό των μορίων.

Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν

Το νέο ακαδημαϊκό όριο που έθεσε από πέρσι το Υπουργείο Παιδείας λειτούργησε καταλυτικά στον άμεσο περιορισμό εισαγωγής φοιτητών. Πάνω από 30.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ οι συντελεστές ορισμένων πανεπιστημιακών τμημάτων οδήγησαν στο να μείνουν τελικά αυτά χωρίς φοιτητές.

Η ΕΒΕ επηρεάζει ξεκάθαρα τους υποψηφίους με μέτριες ή με χαμηλές επιδόσεις, καθώς από τους πρώτους μπορεί να στερήσει τις πρώτες επιλογές τους ενώ από τους δεύτερους την ευκαιρία ακόμα και να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Αντιθέτως, οι υποψήφιοι που πέτυχαν υψηλές επιδόσεις δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο από το να διεκδικήσουν τις πρώτες επιλογές τους, καθώς η εισαγωγή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον ανταγωνισμό μεταξύ και των άλλων υποψηφίων.

Φέτος έγιναν διορθωτικές αλλαγές σε περσινούς συντελεστές, ιδίως στα τμήματα που πέρσι επλήγησαν από την ΕΒΕ, όμως σε αρκετές περιπτώσεις πανεπιστήμια επέλεξαν να ανεβάσουν τον πήχη ανατρέποντας και πάλι τους υπολογισμούς.

Συντελεστές βαρύτητας

Φέτος είναι η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος , χωρίς ακόμα να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της επιρροής τους στην διαμόρφωση του μέσου όρου επίδοσης.

Η συγκεκριμένη αλλαγή επηρεάζει το σύνολο των υποψηφίων, ιδίως στις σχολές και τα τμήματα που επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή (σ.σ. 40%) για να πριμοδοτήσουν ένα μάθημα.

Για παράδειγμα όσοι διεκδικούν Ιατρική, δεν υπάρχει καμία πριμοδότηση σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, καθώς είναι όλα αντίστοιχης βαρύτητας. Αντιθέτως, όσοι διεκδικούν τμήματα Πληροφορικής, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που επιλέγουν, οι συντελεστές βαρύτητας διαφοροποιούνται, με τις διαφορές στο μέσο όρο του ίδιου υποψηφίου να φτάνουν ακόμα και τα 300 μόρια.

Ένα

Η επιλογή να ανασταλεί το δεύτερο μηχανογραφικό απλοποιεί το σύστημα εισαγωγής για τους υποψηφίους, καθώς και φέτος θα δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών και τμημάτων.

Η εφαρμογή και δεύτερου μηχανογραφικού θα έφερνε αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και οι υποψήφιοι θα καλούνταν μέσα Αυγούστου να προχωρήσουν στη συμπλήρωση ενός ακόμα μηχανογραφικού, το οποίο θα περιελάμβανε μόνο τις κενές θέσεις από τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού. Εκτιμάται ότι ίσως αυτό να επηρέαζε και ίσως να ωφελούσε περισσότερο τους υποψηφίους με υψηλές  ή μεσαίες βαθμολογίες, καθώς θα τους έδινε μια δεύτερη ευκαιρία για διεκδίκηση εναλλακτικών επιλογών.

Εφόσον όμως επανέρχεται η συμπλήρωση του ενός μηχανογραφικού χωρίς περιορισμό στις επιλογές, δεν επηρεάζονται οι υποψήφιοι.

Υποψήφιοι με 10%

Ωφελημένοι θα είναι όσοι θα διεκδικήσουν θέσεις με το 10%, καθώς για όσους έχουν αποφοιτήσει το 2020, δεν θα υπαχθούν στον περιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σε αντίθεση με όσους έχουν αποφοιτήσει το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025