: Ποιές συνδέονται με θετικούς δείκτες στην αυριανή αγορά -Διαβάστε αναλυτικά

Ο κ. Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ τονίζει πως «η εμπειρία μας ως ερευνητές και ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, μας έχει δείξει πως είναι αρκετοί και αστάθμητοι οι παράγοντες τα τελευταία 20 χρόνια, που διαμορφώνουν την απασχολησιμότητα πολλών επαγγελματιών και κλάδων. Εξάλλου, διαπιστώσαμε μέσα σε «μια νύκτα» πως η πανδημία εκμηδένισε πολλές δραστηριότητές αλλά παράλληλα δημιούργησε και επίσπευσε νέες δυνατότητες σε κάποιες άλλες.

Ωστόσο, όπως σε κάθε οικονομία, έτσι και στην Ελληνική, υπάρχουν ορισμένοι τομείς οι οποίοι παραδοσιακά συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ τις χώρας και δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας απασχολώντας ένα αξιόλογο ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Δυο από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός και η . Ο , παρά την δεδομένη εποχικότητα αλλά και τις επιπτώσεις που υφίσταται λόγω Covid19, δεν θα πάψει να έχει σημαντική συμβολή στην Ελλάδα όπως βέβαια και η Ελληνική ναυτιλία, η οποία κρατάει, παγκοσμίως τα σκήπτρα, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ποιες επιλογές υπάρχουν όμως για τους ενδιαφερόμενους μαθητές που επιθυμούν να εφοδιαστούν με σχετικές γνώσεις και να φοιτήσουν σε αντίστοιχα προγράμματα σπουδών που συνδέονται με τους δυο αυτούς πυλώνες;». Ακολούθως, παραθέτουμε ορισμένα (ενδεικτικά) τμήματα τα οποία αποτελούν μια δυνητική επιλογή για τους μαθητές που επιθυμούν μελλοντικά να σταδιοδρομήσουν στον Τουρισμό και την Ναυτιλία.

Αναμφίβολα τα παρακάτω τμήματα δεν είναι ούτε τα μοναδικά που μπορούν να οδηγήσουν ένα μαθητή να εργαστεί στον κλάδο της ναυτιλίας ή του τουρισμού και φυσικά ούτε είναι τα εν λόγω πτυχία το μόνο προαπαιτούμενο. Εφόσον δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δεξιότητες, η άριστη γνώση των αγγλικών και εν γένει γλωσσομάθεια αλλά και εξειδίκευση, η απορρόφηση σε αυτούς τους κλάδους θα είναι δύσκολη ειδικά στις πιο περιζήτητες . Και φυσικά σημαντικό προαπαιτούμενο είναι το ενεργό ενδιαφέρον και η αγάπη για τους άμεσα συνδεόμενους εργασιακούς ρόλους που άλλοτε μπορεί να απαιτούν να μεταβούμε σε κάποια άλλη χώρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος μιας αλυσίδας ξενοδοχείων ή μιας ναυτιλιακής ή άλλοτε να απουσιάζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα εργαζόμενοι ως Μηχανικοί σε ένα δεξαμενόπλοιο!

Τα 10 τμήματα

1. Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης: Λειτουργούν στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και στην Κρήτη. Στόχος είναι η παροχή άρτιας εκπαίδευσης στην ειδικότητα της διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και η προετοιμασία ανώτερων στελεχών για την τουριστική βιομηχανία. Εκτός από τον τουριστικό τομέα, οι απόφοιτοι δραστηριοποιούνται και στο τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.

2. Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού. Το τμήμα ανήκει στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο και οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν: α) Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και υπηρεσίες του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τον τουρισμό, β) Σε ξενοδοχειακές ή τουριστικές επιχειρήσεις γ) Σε εταιρίες οργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων και γενικότερα στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας

3. Οικονομικής & Διοίκησης Τουρισμού. Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο και οι απόφοιτοι του είναι στελέχη με εξειδίκευση στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς σε θέματα οικονομίας και διοίκησης τουρισμού καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων.

4. Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ & Τουρισμού. Το τμήμα ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί τη μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κατευθύνσεις (α) Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και

(β) Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μάρκετινγκ) του πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

5. Τουρισμού. Το τμήμα ανήκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως Στελέχη τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων αλλά και στους τομείς της οικονομίας, της διοίκησης, της οργάνωσης, της έρευνας και των πωλήσεων. Επίσης, ως Στελέχη κέντρων πληροφόρησης τουριστών, κέντρων μεθερμήνευσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείων, πινακοθηκών, εγκαταστάσεων πολιτισμού και αναψυχής, στους τομείς της ανάπτυξης, του σχεδιασμού, και της προώθησης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών κ.ο.κ. Τέλος, και ως Στελέχη σε φορείς τεχνολογίας, δημιουργώντας ενισχυμένα τεχνολογικά τουριστικά και πολιτιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία εντάσσονται στον κλάδο της δημιουργικής οικονομίας.

6. Τουριστικών Σπουδών. Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει ως αποστολή να καλύπτει κυρίως την ανάγκη στελεχών για τη διαμόρφωση στρατηγικών τουρισμού, καθώς και για την υλοποίηση θεμάτων διαχείρισης και πολιτικής της τουριστικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025