: Οι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν και φέτος αρκετές ανατροπές για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη, 2/2, ψηφίστηκε στη Βουλή η πολυτροπολογία που, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει και θέματα που αφορούν την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται πως φέτος θα συμπληρωθεί τελικά ένα .  Δείτε τι ορίζει η ρύθμιση:
Ρυθμίσεις για εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τροποποίηση παρ. άρθρου 54 ν. 4777/2021 πρώτο εδάψιο παρ. του άρθρου 54 του ν. 4777/2021 (Α’ 25), Περί των μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, ρυθμίζονται θέματα για εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση, τροποποιείται, μεταβατική διάταξη να καταλαμβάνει και ακαδημαϊκό 2022-2023, και παρ. του άρθρου 54 διαμορψώνεται ως εξής: «1. Για εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά τα ακαδημαϊκά 2021-2022 και 2022-2023, υποβάλλεται μηχανογραψικό δελτίο Παρ. του άρθρου 4Γτου ν. 4186/2013 (Α1 193) (μηχανογραφικό δελτίο Πρώτης φάσης), όπως άρθρο αυτό προστίθεται άρθρο 3 του παρόντος. μηχανογραψικό δελτίο του προηγούμενου εδαψίου υποβάλλεται χωρίς περιορισμό των επιλογών που προβλέπεται στα εδάψια δεύτερο και τρίτο παρ. 1 του άρθρου 4Γ και Παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται άρθρο 5 του παρόντος.

Όπως , φέτος, όπως και πέρσι, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των Πανελληνίων. Ο μέσος όρος της απόδοσης των υποψηφίων θα είναι καθοριστικός για να «κλειδώσει» το ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και αρκετές χιλιάδες υποψηφίων θα αποκλειστούν τον Ιούλιο από τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Ο αριθμός εισακτέων πλέον δεν έχει την δυναμική των προηγούμενων ετών, καθώς η ΕΒΕ περιορίζει δραστικά τους επιτυχόντες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται κ αι το αποτέλεσμα των νέων συντελεστών βαρύτητας που ανατρέπουν τον υπολογισμό των μορίων.

Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν

Το νέο ακαδημαϊκό όριο που έθεσε από πέρσι το Υπουργείο Παιδείας λειτούργησε καταλυτικά στον άμεσο περιορισμό εισαγωγής φοιτητών. Πάνω από 30.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ οι συντελεστές ορισμένων πανεπιστημιακών τμημάτων οδήγησαν στο να μείνουν τελικά αυτά χωρίς φοιτητές.

Η ΕΒΕ επηρεάζει ξεκάθαρα τους υποψηφίους με μέτριες ή με χαμηλές επιδόσεις, καθώς από τους πρώτους μπορεί να στερήσει τις πρώτες επιλογές τους ενώ από τους δεύτερους την ευκαιρία ακόμα και να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Αντιθέτως, οι υποψήφιοι που πέτυχαν υψηλές επιδόσεις δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο από το να διεκδικήσουν τις πρώτες επιλογές τους, καθώς η εισαγωγή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον ανταγωνισμό μεταξύ και των άλλων υποψηφίων.

Φέτος έγιναν διορθωτικές αλλαγές σε περσινούς συντελεστές, ιδίως στα τμήματα που πέρσι επλήγησαν από την ΕΒΕ, όμως σε αρκετές περιπτώσεις πανεπιστήμια επέλεξαν να ανεβάσουν τον πήχη ανατρέποντας και πάλι τους υπολογισμούς.

Συντελεστές βαρύτητας

Φέτος είναι η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος συντελεστών βαρύτητας, χωρίς ακόμα να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της επιρροής τους στην διαμόρφωση του μέσου όρου επίδοσης.

Η συγκεκριμένη αλλαγή επηρεάζει το σύνολο των υποψηφίων, ιδίως στις σχολές και τα τμήματα που επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή (σ.σ. 40%) για να πριμοδοτήσουν ένα μάθημα.

Για παράδειγμα όσοι διεκδικούν Ιατρική, δεν υπάρχει καμία πριμοδότηση σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, καθώς είναι όλα αντίστοιχης βαρύτητας. Αντιθέτως, όσοι διεκδικούν τμήματα Πληροφορικής, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που επιλέγουν, οι συντελεστές βαρύτητας διαφοροποιούνται, με τις διαφορές στο μέσο όρο του ίδιου υποψηφίου να φτάνουν ακόμα και τα 300 μόρια.

Ένα

Η επιλογή να ανασταλεί το δεύτερο μηχανογραφικό απλοποιεί το σύστημα εισαγωγής για τους υποψηφίους, καθώς και φέτος θα δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών και τμημάτων.

Η εφαρμογή και δεύτερου μηχανογραφικού θα έφερνε αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και οι υποψήφιοι θα καλούνταν μέσα Αυγούστου να προχωρήσουν στη συμπλήρωση ενός ακόμα μηχανογραφικού, το οποίο θα περιελάμβανε μόνο τις κενές θέσεις από τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού. Εκτιμάται ότι ίσως αυτό να επηρέαζε και ίσως να ωφελούσε περισσότερο τους υποψηφίους με υψηλές  ή μεσαίες βαθμολογίες, καθώς θα τους έδινε μια δεύτερη ευκαιρία για διεκδίκηση εναλλακτικών επιλογών.

Εφόσον όμως επανέρχεται η συμπλήρωση του ενός μηχανογραφικού χωρίς περιορισμό στις επιλογές, δεν επηρεάζονται οι υποψήφιοι.

Υποψήφιοι με 10%

Ωφελημένοι θα είναι όσοι θα διεκδικήσουν θέσεις με το 10%, καθώς για όσους έχουν αποφοιτήσει το 2020, δεν θα υπαχθούν στον περιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σε αντίθεση με όσους έχουν αποφοιτήσει το 2021.

Τι αλλάζει στις βάσεις

Νωρίτερα αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των εισαγωγής στα ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των βάσεων ίσως γίνει στα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου. Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, πρέπει πρώτα να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων αλλά και των αγωνισμάτων των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων, οι οποίες και είναι εκείνες που καθυστερούν κάθε χρόνο τις σχετικές διαδικασίες.

Ολόκληρη η κυβέρνηση έχει συντονιστεί φέτος στο να εκδοθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στο σχετικό ερώτημα των «ΝΕΩΝ» προς τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, η απάντηση ήταν ότι η πρόθεση είναι όλα τα αθλήματα και δοκιμασίες να διεξαχθούν γρηγορότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, και η οποία θα θέτει όλα τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των σωματομετρικών εξετάσεων.

Συνολικά, είναι γνωστό ότι ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί καθυστέρηση κάθε χρόνο στην έκδοση των και «σπρώχνει» τις ανακοινώσεις στο τέλος του καλοκαιριού – στις 20-25 Αυγούστου – είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τις σχολές ενστόλων, καθώς οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων γίνονταν έως πέρυσι αργά, μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, φέτος, όπως έχει ήδη γραφτεί, οι προκαταρκτικές εξετάσεις που αφορούν αγωνίσματα και πρακτικές δοκιμασίες (για στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές) θα διεξαχθούν την άνοιξη και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (από Μάρτιο ως Απρίλιο). Οπως είναι σαφές από τα παραπάνω, αν κάτι τέτοιο γίνει τελικά εφικτό θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα των τελευταίων ετών και μια… ήρεμη «επανάσταση».

Τι πρέπει να προσέξετε φέτος

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Χρήστος Ταουσάνης μιλώντας στα ΝΕΑ:

Ιδιαίτερη προσοχή στις αιτήσεις για τις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας. Αν και είναι σαφείς οι οδηγίες που δίνονται στην εκάστοτε προκήρυξη, συχνά οι υποψήφιοι είτε θα υποπέσουν σε λάθη είτε θα διαπιστώσουν εκ των υστέρων πως έχουν παραλείψει κάποια σχετική προϋπόθεση. Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα να εξεταστούν για τις προκαταρκτικές εξετάσεις σε άλλο εξεταστικό κέντρο από εκείνο των σχολών προτίμησής τους. Ετσι, θα πρέπει να δηλώσουν το εξεταστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί, βάσει του τόπου διαμονής.

Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών οι οποίες επωφελούνται με διάφορα ευεργετήματα (π.χ. ειδικό ποσοστό εισαγωγής, μετεγγραφές κ.λπ.), αρκεί να το γνωρίζουν και να έχουν κάνει τη σχετική προεργασία. Ενα παράδειγμα είναι οι σχολές Λιμενικού. Ιδιώτες που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή και τις λιμενικές αρχές της χώρας για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, εισάγονται στην οικεία σχολή, σε ποσοστό μέχρι 4%, ως ειδική κατηγορία.

Για όσους υποψηφίους των σχολών ενστόλων νοσήσουν με COVID-19 κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις τους θα προγραμματιστούν επιπλέον δύο εβδομάδες για σχετικές δοκιμασίες-εξετάσεις, στο τέλος του αρχικά καθορισμένου διαστήματος διεξαγωγής αυτών (που φέτος θα γίνουν την άνοιξη). Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών νόσησης.

Οποιος ενδιαφέρεται για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και το είχε δηλώσει στην αίτηση των πανελλαδικών, για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες επιλογής απαιτείται να υποβάλει και αίτηση στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) και να πετύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πρακτικών δοκιμασιών.

Υποψήφιος ο οποίος στην αίτηση-δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές και ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος για αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που έχει ανακοινωθεί αυτές τις ημέρες από τα αντίστοιχα υπουργεία. Αντίθετα, υποψήφιος ο οποίος στην αίτηση-δήλωση του Νοεμβρίου δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 (υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση) δικαιούνται να διεκδικήσουν και φέτος την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, υποβάλλοντας κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2022). Οσοι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από την προηγούμενη συμμετοχή τους.

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει να έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές νοσοκομείων. Οι υποψήφιοι αυτοί υποβάλλουν απευθείας διαφορετικό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου τους.

«Η εμπειρία έχει αποδείξει πως, πέρα από τη μελέτη και την επίπονη προσπάθεια που απαιτούν οι πανελλαδικές, κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και η κατάλληλη υποστήριξη τόσο σε επιμέρους διαδικαστικά θέματα όσο και στην επιλογή σπουδών. Μόνο έτσι ο κάθε υποψήφιος θα μπορέσει να διασφαλίσει πως θα επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τις δυνατότητές του» καταλήγει ο Χρήστος Ταουσάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025