: Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με θα γίνει νωρίτερα από ποτέ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας,  οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις δε θα έχουν κανένα χαμένο εξάμηνο χάρη στην επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας  υποβολής της Αίτησης- Δελτίου τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, η υποβολή των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των , ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου – παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των υποψηφίων για έκδοση αποτελεσμάτων το ίδιο χρονικό διάστημα με τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε η έναρξη της φοίτησής τους να συμπίπτει μ’ αυτή των επιτυχόντων του τρέχοντος έτους, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με την οποία:

Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής το μήνα Μάιο.

Τα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής της Αίτησης- Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με έκδοση εγκυκλίου.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, από κοινού με τις υπηρεσίες μας και τα στελέχη εκπαίδευσης, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, μείωσης της γραφειοκρατίας, αξιοποίησης της τεχνολογίας, ώστε όλοι οι πολίτες να ωφελούνται τα μέγιστα. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη».

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ ξεκινούν στις 3 Ιουνίου με το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Την ίδια ώρα, σε διορθώσεις στην απόφαση για τους συντελεστές βαρύτητας προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών 2022 που αφορούν τους Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Το ΦΕΚ με τις διορθώσεις

Πανελλαδικές 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια φέτος
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου

Συγκεκριμένα, ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025