: Ποιά τμήματα και σχολές αποτελούν την ελίτ των εξετάσεων, με τη σε αυτά να ξεπερνά σταθερά το όριο των 17.000 μονάδων.

Ποιά τα τμήματα

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το 27,7% των περιζήτητων σχολών είναι . Αποτέλεσμα είναι οι διεκδικητές μιας θέσης τους να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ακόμη και ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει. «Για τον λόγο αυτόν οι υποψήφιοι των σχολών αυτών έχουν έντονο άγχος αφού δεν τους επιτρέπεται κάποια μικροατυχία», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος καθηγητής λυκείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, από τα 452 τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου τα 36 είχαν βάση και τα τελευταία 5 χρόνια πάνω από 17.000 . Πρόκειται για τα 7 τμήματα Ιατρικής, τα 2 Οδοντιατρικής, το Φαρμακευτικής Αθήνας και τα 3 Νομικής. Στον κατάλογο υπάρχουν και 6 τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα και σε αυτά το άριστα είναι 24.000 μόρια ή 22.000 μόρια. Επίσης, σε αυτά περιλαμβάνονται τα επτά τμήματα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που διαθέτουν λίγες θέσεις και προσφέρουν τη σιγουριά του Δημοσίου. Οι μηχανικοί της Ικάρων, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της συμπληρώνουν τη δεκάδα με τις περιζήτητες σχολές ενστόλων.

Από το ΕΜΠ, η βάση των Αρχιτεκτόνων, των Ηλεκτρολόγων και των Ναυπηγών δεν έπεσε ποτέ κάτω από 17.000 μόρια. Λείπουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί, που η οικονομική κρίση έφερε κάμψη στη ζήτηση.

Επίσης, τα Τμήματα Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην πρώτη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Η έδρα τους

Ως προς την έδρα τους, εκτός από τα Τμήματα Ιατρικής σε όλες τις πόλεις και τη Νομική του ΔΠΘ όλα τα άλλα τμήματα εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που εξηγείται με την κατανομή του πληθυσμού στις δύο μεγάλες πόλεις. Αυτό επιτρέπει στους υποψηφίους που δεν θα γράψουν όσο καλά θέλουν στις Πανελλαδικές να έχουν εναλλακτικές λύσεις στο ίδιο αντικείμενο σπουδών σε άλλη πόλη. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150 τμήματα με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο σε περιφερειακά ΑΕΙ. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές κάτω των 17.000 μορίων για την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Νομική. Ενδεικτικά, εκτός από τη Φαρμακευτική στην Αθήνα, υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Ιδιο αντικείμενο σπουδών, χαμηλότερη βάση.

Αντίστοιχα υπάρχουν Τμήματα Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Αρχιτεκτόνων σε άλλες πόλεις με βάση χαμηλότερη των 17.000. Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι, Ψυχολογία με λιγότερα από 17.000 μόρια και πολλές άλλες παρόμοιες ευκαιρίες μπορούν να μειώσουν το άγχος των υποψηφίων για την επίτευξη υψηλής βαθμολογίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης, «μερικά πανεπιστήμια της περιφέρειας είναι εξαιρετικά, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα. Κυρίως, όμως, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι βάσεις κάθε χρόνο αλλάζουν ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων. Ας μην αγχώνονται οι υποψήφιοι. Και μία ατυχία να έχουν στις εξετάσεις υπάρχουν εναλλακτικές και καλές επιλογές».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025