: Υπενθυμίζουμε ότι από τον περασµένο Σεπτέμβριο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ξεκαθαρίσει προς τα ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. .

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έκπληξη προκάλεσε όταν στις αρχές Μαρτίου η κ. Κεραμέως ζήτησε από τα ίδια τα να προτείνουν τμήματα προς συγχώνευση ή κατάργηση και «να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή τους, να απαλλαγούν από τα βαρίδια τους, εάν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά», όπως τόνισε.

Τι εισέπραξε η κ. Κεραμέως; Οι προτάσεις των για καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων μετριούνται στα δάχτυλα χεριού σε σύνολο περίπου 430 τμημάτων που υπάρχουν στα ΑΕΙ της χώρας. Μάλιστα, κατατέθηκαν και προτάσεις –λιγοστές, πάντως– για ίδρυση νέων τμημάτων.

Ωστόσο, εξέπνεε ο χρόνος μέσα στον οποίο έπρεπε να δημοσιοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις ενόψει . Τελικά, ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος ανακοίνωσε, προχθές στη Βουλή, πως ούτε καν αυτές οι λιγοστές προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ περί καταργήσεων δεν θα προχωρήσουν, αφού πρέπει να προηγηθεί η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τι ισχύει κατά την διάρκεια των εξετάσεων

Οι εξετάσεις στα ΓΕΛ ξεκινούν στις 3 Ιουνίου με το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των , καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:

α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,

γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:

α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου

Συγκεκριμένα, ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Πανελλήνιες 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια φέτος

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ