: Ποιές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά – Ο ρόλος της

Επιμέλεια κειμένου

Έρχεται διαφοροποιημένο και νέοι – Στόχος να επιτευχθεί το «όραμα» και πολλών προηγούμενων ηγεσιών για ένα σύστημα εισαγωγής που θα οδηγεί τους υποψηφίους σε επιλογές σχολών ή που ταιριάζουν στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Τα σε αυτόν τον σχεδιασμό έχουν ενεργό ρόλο, και με την εμπειρία των φετινών αποτελεσμάτων από την συμβολή τους στην διαμόρφωση της , θα κληθούν τα ίδια σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο να ορίσουν τον πήχη για τους που επιθυμούν να διδάξουν.

Οι θα έχουν νέους συντελεστές βαρύτητας, με το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίζει τον συντελεστή που επιθυμεί ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Για παράδειγμα το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ μπορεί να ορίσει υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας για το μάθημα της Χημείας, απ’ ότι για τη Βιολογία, που ίσχυσε φέτος. Αντίστοιχα, το Φυσικό να επιλέξει οι πρωτοετείς του να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική απ’ ότι στα Μαθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν θα είναι καθοριστικός για την εισαγωγή σε κάποιο , αλλά αντίθετα θα είναι οι επιδόσεις στα μαθήματα που έχει επιλέξει το ίδιο το πανεπιστημιακό τμήμα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου , θα δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον το επιθυμούν τους συντελεστές που όρισαν φέτος για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η επιλογή κάποιων Ιδρυμάτων να επιλέξουν υψηλό συντελεστή οδήγησε σε παράδοξα όπως στην περίπτωση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη όπου βρέθηκε με μηδενικό αριθμό εισακτέων από τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ενδεικτικά η στο Αρχιτεκτόνων Ξάνθης ήταν 14,45, όταν στο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων ήταν 10,51 με αποτέλεσμα η σχολή να «κλείσει» όλες τις θέσεις της.

Τέλος, το νέο σύστημα προβλέπει και δεύτερο γύρο συμπλήρωσης , το οποίο επιχειρεί να αλλάξει τη φιλοσοφία των υποψηφίων, όσον αφορά τις επιλογές τους.

Από τη νέα χρονιά, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το τους τον Ιούλιο με περιορισμένες επιλογές και όχι όπως ίσχυε μέχρι φέτος όπου είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν το σύνολο των σχολών. Στη συνέχεια, αφού βγουν τα αποτελέσματα, όσοι δεν πέρασαν στην σχολή των πρώτων επιλογών τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο διεκδικώντας τις εναπομείνασες θέσεις, που δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φάση, εφόσον βέβαια βρίσκονται πάνω από το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλογές των υποψηφίων και τη ζήτηση των πανεπιστημιακών τμημάτων συμβάλλοντας εκ νέου στη διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025