: Ξεκινούν οι ζυμώσεις στα Πανεπιστήμια για την επερχόμενη κατάργηση τμημάτων που σχεδιάζει το , φέρνοντας αλλαγές στο.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Τα αποτελέσματα της , δεν είχαν ως αποτέλεσμα μόνο την αυστηροποίηση των όρων για την εισαγωγή στα , αλλά θα λειτουργήσουν και ως «πυξίδα» για τις επερχόμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Τμήματα με χαμηλή ζήτηση από τους φοιτητές που κινούνται στο «όριο» του νέου πλαισίου που έχει δημιουργήσει η ΕΒΕ, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο και θα τεθεί υπό αξιολόγηση η αυτόνομη λειτουργία τους.

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ με φειδώ και έπειτα από την υποβολή όλων των απαραίτητων μελετών που επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι πιθανό να υπάρξουν και κάποιες προσθήκες νέων τμημάτων στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Καταργήσεις

«Θερμοί» αναμένονται οι επόμενοι μήνες για τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, καθώς ήδη έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για την τύχη τμημάτων που είναι πιθανόν να βρεθούν στη λίστα των υποψήφιων για κατάργηση.

Τα πανεπιστήμια αναμένουν κατευθύνσεις από την ΕΘΑΑΕ και εντός του Νοέμβρη θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους για εξορθολογισμό της διασποράς και των αντικειμένων σπουδών τους στο Υπουργείο Παιδείας.

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει τοποθετηθεί για κάποια βασικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί να διαθέτουν τα τμήματα την επόμενη μέρα των αλλαγών:

Αντικείμενο σπουδών

Το φαινόμενο της πληθώρας τμημάτων με παρόμοιο αντικείμενο σπουδών φαίνεται ότι θα εκλείψει, με περιφερειακά τμήματα που κινούνται σε χαμηλές βάσεις εισαγωγής και χαμηλό αριθμό εισακτέων (σ.σ. ύστερα κι από την επέλαση της ΕΒΕ) να κινδυνεύουν με κατάργηση ή με συγχώνευση και πιθανή μεταφορά έδρας.

Ενδεικτικά, τμήματα Μαθηματικών, Γεωπονίας και ορισμένα οικονομικά τμήματα θα τεθούν υπό αξιολόγηση, καθώς διαθέτουν ακόμα και 10 τμήματα σε όλη τη χώρα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών.

Αντιθέτως, η μοναδικότητα ενός τμήματος, θα αποζημιωθεί, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται συζήτηση για κατάργηση σε όσα τμήματα έχουν αντικείμενο σπουδών, που δεν καλύπτεται από κάποιο άλλο τμήμα.

ΕΒΕ

Ως πέλεκυς για πολλά τμήματα λειτούργησε η , εκτοξεύοντας από τη μία τη τους σε σχέση με πέρσι αφήνοντάς τους από την άλλη με κενές θέσεις στα αμφιθέατρα. Η ζήτηση από τους φοιτητές αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς αυτή εν πολλοίς καθορίζει και τη βάση εισαγωγής που θα διαμορφωθεί.

 Διασπορά τμημάτων

Ο εξορθολογισμός προβλέπει και περιορισμό της διασποράς τμημάτων και πιθανή μεταφορά έδρα σε κάποια άλλη πόλη, εφόσον προκύψει συγχώνευση με άλλο τμήμα. Γι’ αυτό το λόγο έχει ζητηθεί και η άποψη των πανεπιστημίων, ώστε να προτείνουν τη καλύτερη δυνατή λύση για το διδακτικό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές τους.

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αστερίσκοι, καθώς τα ακριτικά Πανεπιστήμια έχουν υπογραμμίσει τις ιδιαιτερότητες της έδρας τους με το Υπουργείο Παιδείας να έχει δηλώσει τη στήριξή τους σε αυτά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Τι θα γίνει με τους υπάρχοντες φοιτητές

Χωρίς ακόμα να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, το πρόσφατο παρελθόν ουσιαστικά προδίδει τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας για όσους ήδη φοιτούν σε τμήματα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.

Κάθε απόφαση για μεταβολή στον ακαδημαϊκό χάρτη προβλέπει μια μεταβατική περίοδο για όσους φοιτούν, έως ότου λάβουν το πτυχίο τους.

Στην περίπτωση των συγχωνεύσεων, το ίδιο το τμήμα ορίζει το νέο πρόγραμμα σπουδών για τους φοιτητές, ώστε να λάβουν το πτυχίο τους με διαφοροποιημένο τίτλο σπουδών.

Νέα τμήματα στο

Το νέο μηχανογραφικό δεν θα έχει μόνο απώλειες αλλά και προσθήκες. Ήδη στις Στρατιωτικές Σχολές αναμένεται η προσθήκη νέων σχολών σε δύο επιστημονικά πεδία. Ειδικότερα:

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ (ΜΤ) ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠ) ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

4ο επιστημονικό πεδίο- Οικονομίας και Πληροφορικής

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ (Δ) ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠ) ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ (Ε) ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

Στις συζητήσεις μεταξύ πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας έχει τεθεί και το ζήτημα δημιουργίας νέων τμημάτων, εφόσον όμως πρώτα οι ίδιοι καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον εξορθολογισμό που απαιτεί η πολιτική ηγεσία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό επιπλέον προσθήκες να γίνουν ακόμα και στο φετινό μηχανογραφικό, εφόσον οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων πάρουν το «πράσινο» φως από το υπουργείο Παιδείας και είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσουν άμεσα το νέο τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025