Πανελλήνιες 2021: Το υπουργείο παιδείας, με εγκύκλιο που δημοσίευσε καθορίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν στις Επιτροπές εξέτασης και στους εξεταζόμενους με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Πώς θα γίνεται η εξέταση για τις Πανελλήνιες 2021
Σύμφωνα με την εγκύκλιοι οι εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα γίνονται ως εξής:
Οι προφορικά εξεταζόμενοι προσέρχονται για εξέταση:
α) Στο οικείο Βαθμολογικό Κέντρο που ανήκει οργανικά το σχολείο υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης τους ενώπιον της επιτροπής εξέτασης που συγκροτεί για τον σκοπό αυτό ο Πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου, σύμφωνα με το εδάφιο α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ως άνω Υ. Α. Για το χώρο λειτουργίας της Επιτροπής Εξέτασης μπορεί να ορίζεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο που μπορεί να λειτουργεί ως παράρτημα του Βαθμολογικού Κέντρου, με βάση τις επιπλέον προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρ. 10 που ακολουθεί.
β) Στις Διευθύνσεις Δ.Ε., στις οποίες θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο αλλά οι εξεταζόμενοι είναι περισσότεροι από ογδόντα (80) συγκροτείται Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο για τους υπεράριθμους υποψηφίους (άνω των 80). Οι πρώτοι 80 υποψήφιοι εξετάζονται στο Β.Κ., ενώ οι υπεράριθμοι (άνω των 80) θα εξεταστούν στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο. Σε περίπτωση υποψηφίων άνω των 160 μπορεί να ορίζεται και επιπλέον Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, άνω των 240 δύο επιπλέον Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα κ.ο.κ., Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία των ανωτέρω γίνεται με βάση τις επιπλέον προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρ. 10 που ακολουθεί.
Στις Δ/νσεις Δ.Ε. όπου λειτουργούν δύο (2) Βαθμολογικά Κέντρα, οι πρώτοι 80 εξετάζονται στο πρώτο Β.Κ. της Δ/νσης, οι επόμενοι 80 εξετάζονται στο δεύτερο Β.Κ. της Δ/νσης. Σε περίπτωση υποψηφίων άνω των 160 ορίζεται και επιπλέον Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, άνω των 240 δύο επιπλέον Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα κ.ο.κ. Για το συγκεκριμένο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή της Δ/νσης Δ.Ε. ο χώρος λειτουργίας του και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης, από τους έχοντες τα προβλεπόμενα για τους Προέδρους Βαθμολογικών Κέντρων προσόντα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης ορίζει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, το γραμματέα και το βοηθό γραμματέα όπου απαιτείται, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του εδαφίου α’ της παραγράφου 3 του άρθρου ΜΟΝΟ της ως άνω Υ. Α. Στις Δ/νσεις όπου λειτουργούν τρία (3) ΒΚ, τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα.
Σε περίπτωση που το πλήθος των υποψηφίων είναι άνω των 80 και όχι μεγαλύτερο των 90, για λόγους καλύτερης στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων, μπορεί να μην δημιουργηθεί επιπλέον Ε.Ε.Κ.. Σε περίπτωση που το πλήθος των υποψηφίων είναι άνω των 90, τότε θα πρέπει να συγκροτηθεί Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο και οι συνολικοί υποψήφιοι της Δ.Δ.Ε. να ισομοιραστούν στα Κέντρα Εξέτασης.
Οι Διευθυντές των Δ/νσεων Δ.Ε., στις οποίες θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο (για τις ανωτέρω περιπτώσεις α’ και β’) θα πρέπει άμεσα να αποστείλουν συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 3 (πλαίσιο I) στο τμήμα Α ́ της Δ/νσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] ανά Βαθμολογικό Κέντρο ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο ως παράρτημα του Βαθμολογικού Κέντρου ή επιπλέον Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα και τα Ε.Ε.Κ. που θα λειτουργήσουν ως παραρτήματα Β.Κ. θα πρέπει να εδρεύουν σε ΓΕΛ που δεν θα έχουν οριστεί ως Ε.Κ. Αν η έδρα του Ε.Ε.Κ. δεν είναι ΓΕΛ, αλλά Γυμνάσιο, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη λήψη των θεμάτων, τυχόν διευκρινίσεων και των ενδεικτικών απαντήσεων από την ΚΕΕ. Επισημαίνεται ότι κατά τον ορισμό των ανωτέρω κέντρων, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ύπαρξη και τη λειτουργία πολλών αιθουσών εξέτασης, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε άιθουσα θα λειτουργεί ΜΟΝΟ μία επιτροπή εξέτασης, όπως και να ικανοποιούνται οι επιπλέον προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρ. 10 που ακολουθεί.
γ) Στις Διευθύνσεις Δ.Ε. στις οποίες δεν θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο ορίζεται Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο με απόφαση του οικείου Διευθυντή της Δ/νσης Δ.Ε. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης, από τους έχοντες τα προβλεπόμενα για τους Προέδρους Βαθμολογικών Κέντρων προσόντα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης ορίζει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, το γραμματέα και το βοηθό γραμματέα όπου απαιτείται εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του εδαφίου α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ως άνω Υ.Α., με τις επιπλέον προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρ. 10 που ακολουθεί. Εφόσον ο αριθμός των προφορικά εξεταζόμενων υποψηφίων είναι σχετικά μικρός, συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο άλλης Διεύθυνσης Δ.Ε., εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Εξετάσεων ΓΕΛ. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται κυρίως για να διαφυλαχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Οι Διευθυντές των Δ/νσεων Δ.Ε. στις οποίες δεν θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο, θα πρέπει άμεσα συμπληρώνοντας το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 3 (πλαίσιο II) να γνωστοποιήσουν εγγράφως στο τμήμα Α της Δ/νσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] το Ε.Ε.Κ. που θα λειτουργήσει στη Διεύθυνσή τους, το οποίο πρέπει να εδρεύει σε ΓΕΛ που δεν θα έχει οριστεί ως Ε.Κ. Αν η έδρα του Ε.Ε.Κ. δεν είναι ΓΕΛ, αλλά Γυμνάσιο, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη λήψη των θεμάτων, τυχόν διευκρινίσεων και των ενδεικτικών απαντήσεων από την ΚΕΕ.
Στις Δ/νσεις, στις οποίες λειτουργούν περισσότερα από ένα κέντρα εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά γίνεται με απόφαση του οικείου Δ/ντή Δ.Ε. κατά Λύκειο προέλευσης. Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων άμεσα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].
Για την αποφυγή σχετικών ερωτημάτων διευκρινίζεται ότι τόσο τα Βαθμολογικά Κέντρα όσο και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα όταν εξετάζονται οι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να ορίζονται οι αναγκαίοι επιτηρητές με βάση όσα προβλέπονται στο οικείο κεφάλαιο της παρούσας.
2. Η επιτροπή εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Βαθμολογικού ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου αποτελείται από:
Τον πρόεδρο ή ένα μέλος της επιτροπής του οικείου Βαθμολογικού Κέντρου ως Πρόεδρο.
- Δύο (2) εκπαιδευτικούς λειτουργούς Δ.Ε. ως εξεταστές-βαθμολογητές για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, από αυτούς που το δίδαξαν ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία.
- Επιπρόσθετα , ως εξεταστές-βαθμολογητές ορίζονται κατά προτίμηση οι έχοντες ειδική εκπαίδευση ή εμπειρία εξέτασης μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όπως διευκρινίζεται η διδακτική εμπειρία στο Κεφάλαιο ΣΤ.
- Έναν ΣΕΕ ή εκπαιδευτικό λειτουργό Δ.Ε. της ίδιας ή συγγενούς με το εξεταζόμενο μάθημα ειδικότητας ως εξεταστή-τρίτο βαθμολογητή.
- Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται εκπαιδευτικός λειτουργός Δ.Ε. ή διοικητικός υπάλληλος. Στην περίπτωση που οι εξεταζόμενοι μαθητές ή απόφοιτοι είναι περισσότεροι από είκοσι (20) ορίζεται και ένας βοηθός γραμματέας. Για κάθε είκοσι (20) επιπλέον εξεταζόμενους ορίζεται ένας ακόμη βοηθός γραμματέας.
Με την ίδια απόφαση ορίζονται επιπλέον μέχρι δύο (2) άτομα από το βοηθητικό προσωπικό.
Στην επιτροπή εξέτασης μπορεί να παρίσταται και ένας (1) ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΣΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΣΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, όταν ζητηθεί από την επιτροπή.
Οι Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Προέδρους των Βαθμολογικών και των Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων των ΓΕΛ καλούνται να μεριμνήσουν για τη στελέχωση των παραπάνω Κέντρων με έναν ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής ή Προϊστάμενο του οικείου ΚΕΣΥ ή εκπαιδευτικό Δ.Ε που υπηρετεί σε αυτό. Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στις Επιτροπές του συγκεκριμένου Βαθμολογικού και του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου όποιος έχει σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με μαθητή που εξετάζεται στο κέντρο αυτό.
Στο χώρο λειτουργίας της επιτροπής εξέτασης παρευρίσκεται ιατρός του δημοσίου ή ιδιώτης ιατρός, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μετά από αίτηση του οικείου Δ/ντή Δ/νσης Δ.Ε. για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης των εξεταζομένων. Ο οριζόμενος ιατρός οφείλει να είναι παρών μισή τουλάχιστον ώρα πριν την έναρξη των εξετάσεων και να παραμένει σ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού ιατρού δύναται να ορίζεται νοσηλευτής του δημοσίου.
Επειδή οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ εξετάζονται σε κοινή ώρα εξέτασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε τουλάχιστον μία ομάδα εξεταστών – βαθμολογητών να εξετάσει τους υποψηφίους των εσπερινών (εφόσον υπάρχουν), στην οποία συμμετέχουν καθηγητές αντίστοιχης ειδικότητας από εσπερινό ή ημερήσιο ΓΕΛ.
Σε περίπτωση που οι μαθητές και οι απόφοιτοι είναι περισσότεροι από πέντε (5) σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα, μπορεί με απόφασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής να αυξάνει τον αριθμό των μελών – εξεταστών ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και τα μαθήματα στα οποία προσέρχονται να εξεταστούν.
Τέλος με απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε. μετά από αίτημα του προέδρου της επιτροπής εξέτασης ορίζεται ο απαραίτητος αριθμός επιτηρητών.
3. Κάθε επιτροπή έχει ως έργο την εξέταση και βαθμολόγηση ή αναβαθμολόγηση για κάθε μάθημα των μαθητών, που ανήκουν στην κατηγορία των προφορικά εξεταζομένων σύμφωνα με τις αναφερόμενες διατάξεις. Για την διαδικασία της προφορικής εξέτασης των μαθητών και αποφοίτων θα αποσταλεί εγκύκλιος, την οποία πρέπει να λάβουν υπόψη οι πρόεδροι των επιτροπών εξέτασης των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων κατά την εξέτασή τους.
Στο γραπτό δοκίμιο κάθε εξεταζόμενου σημειώνεται ο τρόπος εξέτασής του και υπογράφεται από τους εξεταστές και τον Πρόεδρο της επιτροπής. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δήλωσε ότι επιθυμεί να απαντήσει γραπτά σε κάποια ερωτήματα ώστε αυτά να αξιολογηθούν κατά τη βαθμολόγηση, αυτό σημειώνεται στο γραπτό δοκίμιο του υποψηφίου. Κατά την εξέταση παρευρίσκεται απαραιτήτως και ο τρίτος βαθμολογητής, για να αξιολογήσει τον μαθητή σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση απουσίας εξεταζομένου δημιουργείται απουσιολόγιο κατά τη διαδικασία που αναφέρεται στο κεφάλαιο Ε της παρούσας. Μετά το πέρας των εξετάσεων αντίγραφα των απουσιολογίων αποστέλλονται στο οικείο Λύκειο.
4. Για την έγκαιρη προετοιμασία και τον προγραμματισμό της εξέτασης των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούν στους Διευθυντές των ΓΕΛ της περιοχής ευθύνης τους τον χώρο λειτουργίας του Βαθμολογικού κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου κατά περίπτωση, στον οποίο θα εξετασθούν οι προφορικά εξεταζόμενοι μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου τους.
- Οι Διευθυντές των ΓΕΛ οφείλουν να ενημερώσουν προσωπικά κάθε προφορικά εξεταζόμενο του Λυκείου τους για τον χώρο εξέτασής του και να αναρτήσουν σχετική ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων του Λυκείου.
- Επίσης για την σωστή ενημέρωση των υποψηφίων των ΓΕΛ που θα εξετασθούν προφορικά στα Βαθμολογικά ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα πρέπει στο δελτίο εξεταζομένου να αναγράφεται το Βαθμολογικό ή το Ειδικό εξεταστικό Κέντρο εξέτασής τους. Τα Δελτία Εξεταζομένου θα χορηγηθούν στους υποψηφίους μετά από σχετική εγκύκλιο.
5. Για την υλοποίηση των διαδικασιών αυτών οι Διευθυντές των ΓΕΛ, αφού έχουν ήδη ελέγξει τις σχετικές γνωματεύσεις για τη νομιμότητα βάσει των ισχυουσών διατάξεων, θα πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα την αποστολή στην οικεία ΕΕΔΔΕ της κατάστασης με τους εξεταζομένους που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για προφορική εξέταση.
Στην κατάσταση αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία εξεταζόμενου, ο κωδικός αριθμός του, η ομάδα προσανατολισμού, τα εξεταζόμενα μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού, καθώς και τα τυχόν ειδικά μαθήματα στα οποία έχει δηλώσει να εξεταστεί.
6. Μαζί με την κατάσταση κάθε ΓΕΛ, στην οποία θα αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία, αποστέλλονται στην ΕΕΔΔΕ και τα απαιτούμενα αντίγραφα της σχετικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση. Η ΕΕΔΔΕ ελέγχει τις γνωματεύσεις για τη νομιμότητά τους βάσει των ισχυουσών διατάξεων. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοροποίησης της ΕΕΔΔΕ σχετικά με τη νομιμότητα των γνωματεύσεων, η ΕΕΔΔΕ έρχεται σε συνεννόηση με το οικείο Λύκειο σχετικά με την ισχύ της γνωμάτευσης. Αφού συγκεντρωθούν από την ΕΕΔΔΕ τα στοιχεία από όλα τα ΓΕΛ, καταχωρούνται όλοι οι εξεταζόμενοι των ΓΕΛ σε καταστάσεις ανά Βαθμολογικό ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο. Στις καταστάσεις αυτές θα αναγράφονται όλα τα αναφερόμενα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι καταστάσεις των ΓΕΛ.
7. Αντίγραφο της παραπάνω κατάστασης αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής του Βαθμολογικού Κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, ο οποίος συγκροτεί τις οικείες επιτροπές από καθηγητές – βαθμολογητές από αυτούς που δίδαξαν το εξεταζόμενο μάθημα ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία και έχουν ανάλογη εμπειρία στην εξέταση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και προέρχονται από σχολεία του ίδιου ή όμορου νομού. Συνιστάται, όταν είναι εφικτό, για την αντικειμενική εξέταση των υποψηφίων, ο ορισμός του εξεταστή-βαθμολογητή και του τρίτου βαθμολογητή να γίνεται από εκπαιδευτικούς όμορων νομών ή όμορης Δ/νσης Δ.Ε. Οι εξεταστές ορίζονται λίγο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και δεν ανακοινώνονται σε κανένα τρίτο για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ. ή Ε.Ε.Κ., οι οποίοι δίδαξαν το οικείο μάθημα για ένα τουλάχιστον έτος την τελευταία τριετία, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην εξέταση- βαθμολόγηση των προφορικών υποψηφίων, εφ’ όσον ορισθούν από τον Πρόεδρο της επιτροπής.
8. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζουν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), δυσαρθρίας, τραυλισμού, επιληψίας και φάσμα αυτισμού και εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου Γ i και Δ του άρθρου 1 της ως άνω ΥΑ, εξετάζονται γραπτά βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 3 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης. Οι εξεταζόμενοι προσέρχονται για εξέταση στο Λύκειο στο οποίο φοιτούν ή που έχει οριστεί ως εξεταστικό τους κέντρο. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και εφαρμόζονται οι οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου που θα ακολουθήσει.
9. Στην επιτροπή εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν μπορεί να συμμετέχει σύζυγος εξεταζομένου ή όποιος έχει σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με μαθητή που εξετάζεται σ’ αυτήν ή καθηγητής λυκείου στο οποίο φοιτούσε ο εξεταζόμενος ως φυσικώς αδύνατος μαθητής.
10. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021. Λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού, πρέπει να τηρούνται οι εξής επιπλέον προδιαγραφές για την προφορική εξέταση των υποψηφίων:
- οι επιτροπές προφορικής εξέτασης ΔΕΝ θα λειτουργήσουν στο χώρο λειτουργίας των ΒΚ, δηλαδή στους χώρους της βαθμολόγησης των γραπτών, αλλά σε παρακείμενο κτήριο ή ανεξάρτητες αίθουσες, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός υποψηφίων και βαθμολογητών.
- στις αίθουσες αναμονής και προετοιμασίας των προφορικών υποψηφίων, πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου ανά υποψήφιο και οι αίθουσες να αερίζονται
- στις αίθουσες εξέτασης οι εξεταστές-βαθμολογητές και ο υποψήφιος θα τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου και οι αίθουσες να αερίζονται
- σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα λειτουργεί ΜΟΝΟ μία τριμελής επιτροπή εξέτασης – σε κάθε τριμελή επιτροπή εξέτασης θα αναλογούν 5-7 το μέγιστο υποψήφιοι.