Πανελλήνιες 2021–Εισακτέοι: Διαβάστε αποκλειστικά στο iPaidia.gr την ανάλυση από τα αποτελέσματα της ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων. Ποιά κεντρικά τμήματα «χάνουν» πρωτοετείς και σε ποια περιφερειακά θα πρέπει να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.
Ελπίδα Οικονομίδη- iPaidia.gr
Μεγάλες ανακατατάξεις φέρνει ο αριθμός εισακτέων, ο οποίος αν και συνολικά μετράει μικρές απώλειες, της τάξης των 555 θέσεων, αφαιρεί πρωτοετείς σε περιζήτητες σχολές και αυξάνει τον αριθμό υποψηφίων σε περιφερειακά τμήματα, τα οποία δεν έχουν παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση.
Η αποσυμφόρηση των κεντρικών ιδρυμάτων αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πανεπιστημίων και εν μέρει ικανοποιήθηκε σε ένα μικρό αριθμό τμημάτων.
Φέτος, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να πιέζει τους υποψηφίους, καθώς πλέον θα υπάρχει «κόφτης» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε περίπτωση χαμηλών βαθμολογιών, το Υπουργείο Παιδείας αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε περιφερειακά τμήματα με απομακρυσμένες έδρες.
Αυτό πρακτικά καθοδηγεί τους υποψηφίους σε επιλογή του ίδιου αντικειμένου σε άλλη πόλη, σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να αυξήσει τη ζήτηση ορισμένων τμημάτων, τα οποία αν δεν έχουν εισακτέους ή έχουν ελάχιστους διακινδυνεύουν την βιωσιμότητά τους.
Ποιά τμήματα χάνουν και ποιά κερδίζουν
Το iPaidia.gr κάνει χαρτογράφηση των μετακινήσεων του αριθμού εισακτέων στον ακαδημαϊκό χάρτη βάσει αντικειμένου σπουδών:
Παιδαγωγικά
Γερό «ψαλίδι» δέχονται τα παιδαγωγικά τμήματα σε μεγάλες πόλεις. Το ΕΚΠΑ με 200 εισακτέους χάνει 21 σε σχέση με πέρσι, το ΑΠΘ με 200 εισακτέους χάνει 32, ενώ το Θεσσαλίας με 157 εισακτέους χάνει 20.
Αντιθέτως, το ΔΠΘ με 240 εισακτέους κερδίζει 19, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με 320 και 340 υποψηφίου αντίστοιχα κερδίζει συνολικά 63 επιπλέον εισακτέους, το Δυτικής Μακεδονίας με 220 και 200 εισακτέους κερδίζει κι αυτό 65 επιπλέον πρωτοετείς, ενώ τέλος και τα Γιάννενα με 170 εισακτέους κερδίζουν επιπλέον 35.
Νομική
Σημαντική απώλεια η οποία ανεβάζει τον πήχη για την πιο δημοφιλή σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι οι 35 λιγότερες θέσεις στη Νομική Αθηνών με τον αριθμό εισακτέων της να κλειδώνει στους 400. Η Νομική Θεσσαλονίκης έχασε μόλις μία θέση, ενώ αντίθετα η Νομική Κομοτηνής κέρδισε 29 επιπλέον θέσεις.
Φιλοσοφία-Ιστορία
Απώλειες της τάξης των 40 εισακτέων έχει το ΑΠΘ στις σχολές Φιλοσοφικής και Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ενώ αντίθετα η Πάτρα με 300 εισακτέους κερδίζει επιπλέον 30 στο τμήμα Ιστορία-Αρχαιολογία.
Επιστήμη Τροφίμων
Απώλειες έχουν τα κεντρικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με μείωση εισακτέων κατά 10 σε κάθε τμήματα όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 20 λιγότερους εισακτέους. Αντίθετα, στο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προστίθενται άλλοι 50 εισακτέοι.
Πληροφορική
Με 57 επιπλέον εισακτέους ενισχύεται ο τομέας της Πληροφορικής με το τμήμα της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να κερδίζει με 250 εισακτέους επιπλέον 13, το τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 250 εισακτέους άλλους 25 και το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 300 εισακτέους άλλους 20. Στον αντίποδα το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο και το Διεθνές χάνουν συνολικά 27 εισακτέους.
Φυσικοθεραπεία
Απώλειες γι’ ακόμη μια φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη περιζήτητη Φυσικοθεραπεία όπου τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Διεθνές Πανεπιστήμιο χάνουν 11 εισακτέους, οι οποίοι προστίθενται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μαθηματικά
Σε Αθήνα (ΕΚΠΑ και ΕΜΠ) και Λαμία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) οι απώλειες στους εισακτέους αγγίζουν τις 67. Αντιθέτως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενισχύεται με 47 επιπλέον εισακτέους και το Δυτικής Μακεδονίας με 50 επιπλέον εισακτέους.
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Ακόμα ένα παράδειγμα όπου σε κεντρικά η μεγάλα Πανεπιστήμια το εν λόγω τμήμα υπέστη μεγάλη μείωση εισακτέων. Στο ΟΠΑ μειώθηκαν κατά 39 οι εισακτέοι, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατά 49 και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κατά 54. Αντιθέτως γενναία ήταν η αύξηση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 152 επιπλέον θέσεις.