: Χαμόγελα αλλά και προβληματισμό προκάλεσαν τα της δεύτερης μέρας των . Στη και τα κρίθηκαν εύκολα και βατά τα ζητούμενα, με τους εκπαιδευτικούς να αναμένουν υψηλούς βαθμούς από τους καλούς μαθητές και καλές επιδόσεις από τους μέτριους.

Ελπίδα Οικονομίδη,

Στα , οι καθηγητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, να επιλεγούν , τα οποία απαιτούν γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου.

Κι αυτό γιατί η περσινή χρονιά στιγματίστηκε από την επέλαση της πανδημίας, με την σχολική διαδικασία να περνάει στην ψηφιακή μορφή με πειραματικό και μη υποχρεωτικό τρόπο και τους μαθητές να ολοκληρώνουν την τάξη χωρίς τη διενέργεια ενδοσχολικών εξετάσεων.

Γι’ αυτό και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Μαθηματικά, κάνουν λόγο για θέματα που θα δυσκολέψουν τους καλούς μαθητές για να λάβουν το άριστα, σε αντίθεση με πέρσι που είχαν αυξηθεί οι αριστούχοι.

Ποιές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τη δεύτερη μέρα των Πανελληνίων 2021

-Σήμερα, οι μαθητές εξετάζονταν σε τρία μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας. Για το 1ο επιστημονικό πεδίο τα Αρχαία έχουν συντελεστή 1,3, για το 2ο επιστημονικό πεδίο τα Μαθηματικά έχουν συντελεστή 1,3, για το 3ο επιστημονικό πεδίο η Βιολογία έχει συντελεστή 1,3, ενώ για το 4ο επιστημονικό πεδίο, τα Μαθηματικά έχουν συντελεστή 0,7.

-Οι πρώτες αντιδράσεις για τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Βιολογίας ήταν πολύ θετικές από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για εύκολα και βατά θέματα. Η σύγκριση με πέρσι βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς φέτος επέστρεψαν οι συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι μπορεί να ανατρέψουν τους μέσους όρους. Πέρσι πάντως, το 9,06% των υποψηφίων του 1ου επιστημονικό πεδίου είχε γράψει από 17 και πάνω στα Αρχαία. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό των αριστούχων στην Βιολογία με το 23,92% να γράφει από 17 και πάνω.

-Κι ενώ στα παραπάνω μαθήματα αναμένονται περίπου οι ίδιες επιδόσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τα Μαθηματικά που επηρεάζουν το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς τα θέματα δεν ήταν τόσο εύκολα και ίσως να δυσκολέψουν υποψηφίους που δεν έχουν κάνει μελετήσει στοιχεία της ύλης των προηγούμενων τάξεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν για μικρότερο αριθμό υψηλών βαθμολογιών στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όταν πέρσι το 21,25% είχε γράψει από 17 και πάνω, ενώ χαμηλότερες συνολικά σε όλη την κλίμακα της βαθμολογίας αναμένονται οι επιδόσεις στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

-Με το νέο δεδομένο της, οι χαμηλές δεν αποκλείουν απαραίτητα τους υποψηφίους από την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια. Εφόσον, το σύνολο των υποψηφίων σε ένα επιστημονικό πεδίο έχει χαμηλές βαθμολογίες το όριο της θα «πέσει» σε σχέση με τις εκτιμήσεις που βασίζονταν στις περσινές επιδόσεις. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο 2021, καθώς σχολές και τμήματα, που θα έχουν χαμηλή ζήτηση θα είναι αυτά που θα «πληγούν» από το νέο σύστημα.

-Στις τελικές βαθμολογίες θα κυριαρχήσει –όπως και πέρσι- ο παράγοντας της ψυχολογίας των μαθητών, ύστερα από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Την προηγούμενη χρονιά, οι καλοί μαθητές εκμεταλλεύτηκαν τους δύο μήνες αποχής από το σχολείο με τους αριστούχους να αυξάνονται, όμως στον αντίποδα κατεγράφη μεγάλη αύξηση των χαμηλών βαθμών, με την μεσαία κλίμακα να συρρικνώνεται σε σχέση με τα στατιστικά των προηγούμενων χρόνων.

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025