Πανελλήνιες 2021: Μια «ανάσα» πριν την τελική ευθεία βρίσκονται περίπου 110.000 υποψήφιοι, καθώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις.
Οι «δέκα εντολές» για την επιτυχία
Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, όσον αφορά στους μαθητές το διάστημα, που απομένει πρέπει πάνω απ΄όλα να συμπληρώσουν τα κενά στο διάβασμά τους και να προετοιμασθούν ψυχολογικά για τις εξετάσεις καθώς η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα παιδιά αυτά τα οποία αγωνιούν για το μέλλον τους. Φέτος οι πανελλήνιες 2021 δεν έχουν κάποια σημαντική διαφοροποίηση από άλλες χρονιές, με εξαίρεση βέβαια την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι σημαντικό οι μαθητές να αφοσιωθούν στον αγώνα, που έχουν μπροστά τους διότι η πανδημία και όλα όσα προηγήθηκαν έχουν επηρεάσει τα παιδιά τόσο στο διάβασμα όσο και στην ψυχολογική τους κατάσταση. Συνεπώς για το διάστημα μέχρι τις εξετάσεις οι καθηγητές συνιστούν:
Συμπληρώστε τα κενά που έχετε αφήσει .
Μην εξαντλήστε σε ξενύχτια. Διαβάστε τις πρωινές ώρες και λύστε ασκήσεις . Οι εξετάσεις είναι πρωί και ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί .
Μην στηρίζεστε σε εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, που κάποιοι ξεκίνησαν ήδη να κάνουν. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοιες προβλέψεις.
Διατηρήστε καθημερινό σταθερό πρόγραμμα επαναλήψεων.
Δεν είσαστε μηχανές. Βγείτε λίγο από το σπίτι. Δείτε τους φίλους σας.
Xρονομετρήσου, διότι πολλές φορές το τρίωρο δε φτάνει, όταν τα θέματα είναι πολλά.
Oι συζητήσεις για τα sos είναι περιττές. Ως γνωστόν η επιτροπή των θεμάτων συνήθως έχει άλλη …γνώμη .
Καλό φαγητό, ύπνος και λίγη άσκηση είναι στα απαραίτητα.
Οι εντάσεις μέσα στο σπίτι δεν βοηθούν καθόλου.
Κάντε ασκήσεις…ψυχραιμίας. Πολλοί «χάνουν» τις εξετάσεις από το άγχος τους.
Για τους γονείς
Ο Έλληνας γονιός είναι από μόνος του μια …κατηγορία όσον αφορά στις πανελλαδικές. Έχει περισσότερο άγχος και από το παιδί του και συμπεριφέρεται λες και δίνει αυτός εξετάσεις, ακόμη και με φράσεις του τύπου «αύριο δίνουμε μαθηματικά»! Αυτό φυσικά μεταφέρεται στα παιδιά και συνήθως τα κάνει περισσότερο αγχωμένα. Γι΄ αυτό το λόγο τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι καθηγητές συνιστούν στους γονείς να ηρεμήσουν εκείνοι πρώτα και να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους .
Οι συχνές ερωτήσεις , όπως «πόσες ώρες διάβασες ; Νιώθεις ότι τα ξέρεις όλα; Μήπως έχεις αφήσει κάποια κενά ;» και άλλα τέτοια δεν χρησιμεύουν σε τίποτα . Το ίδιο ισχύει και στις συχνές επισκέψεις στο δωμάτιο του παιδιού καθώς και η ατέλειωτη προσφορά σε φαγητό ,χυμούς γλυκά κ.α . Αγαπητοί γονείς τα παιδιά αυτές τις ώρες θέλουν μόνο συναισθηματική στήριξη , αγάπη και κατανόηση. Η πίεση και οι παρατηρήσεις δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα. Προτιμότερο είναι να τα κάνετε να πιστέψουν ότι πάντα θα είσαστε δίπλα τους και πως ακόμη και μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου.