Πανελλήνιες 2021: Ανάρτηση έκανε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.
Η ανάρτηση
H υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες… 77.415 εισακτέους στις ανώτατες σχολές. Τόσους ακριβώς. Ούτε έναν ή μια λιγότερους. Πόσο μακριά ποδάρια έχει -πιστεύουν- το ψεύδος; Γιατί εξακολουθούν να κρύβουν την αλήθεια από γονείς και μαθητές; Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) χιλιάδες από αυτές τις «77.415» θέσεις θα παραμείνουν κενές. Πόσες; Ακριβώς δεν μπορεί να το ξέρει κανείς λόγω της ρευστότητας του συστήματος, αλλά μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αριθμό των «κομμένων» έως και στις 30 χιλιάδες.
Ακόμα και στα καλύτερα σενάρια, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου που χωρίς την ΕΒΕ θα είχε περάσει στο πανεπιστήμιο, θα μείνει τελικώς έξω. Το πιθανότερο, ακόμα περισσότεροι. Έχουμε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή γιατί η μείωση των εισακτέων είναι μια ιδεολογική και σκληρά ταξική επίθεση στις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, αλλά ταυτόχρονα ένα δώρο στους κολεγιάρχες, που στηρίζουν ανοιχτά και απροκάλυπτα τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία.
Τώρα, στο δια ταύτα. Στα πρακτικά: Ένα μέρος των μη εισακτέων θα κατευθυνθεί σε κολέγια που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις. Σε αυτά ως γνωστό… δεν θα εφαρμοστεί Βάση Εισαγωγής.
Ένα άλλο μέρος αποφοίτων, θα οδηγηθεί σε χαμηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση. Αλλά επίσης, πολλοί εισακτέοι θα καταλήξουν σε σχολές που δεν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή τους (το αντίθετο ακριβώς από εκείνο που υποκριτικά ισχυρίζονταν ότι «θεραπεύει» ο περιορισμός των σχολών που δηλώνονται) ή σε τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό σε περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης. Στους σκληρά εργαζόμενους αποφοίτους των εσπερινών, θα κλείσει τελείως ο δρόμος για το πανεπιστήμιο. Κι όλα αυτά, στο μέσο μιας χρονιάς υγειονομικής κρίσης, με τα λύκεια κλειστά! Πόση αναλγησία μπορεί να έχει κανείς, για να ψηφίσει αλλαγές που επηρεάζουν μαθητές της Γ’ Λυκείου στο μέσο μιας τέτοιας χρονιάς;
Θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο καλύτερο, που προλαβαίνει τις τάσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης. Θέλουμε τους νέους να αγωνίζονται, να μορφώνονται, να αποκτούν εφόδια και αυτοπεποίθηση, να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, να γίνουν το υποκείμενο που θα αλλάξει τον κόσμο. Δεν ταιριάζει σε τίποτα το όραμά μας με το όραμα της ΝΔ. Οι ταξικές ρυθμίσεις τους θα γκρεμιστούν πολύ γρήγορα σαν χάρτινος πύργος.