Πανελλήνιες 2021: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας, από φέτος θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής . Επίσης, φέτος θα ισχύσει και η συμπλήρωση μηχανογραφικών εισαγωγής σε δημόσια ΙΕΚ.
Δείτε στο ipaidia.gr τις αλλαγές που φέρνει το ΝΕΟ νομοσχέδιο
Από το 2022 θα εφαρμοστεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δυο φάσεις για όλες τις κατηγορίες υποψήφιων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Εισάγεται όριο φοίτησης στα ΑΕΙ (στις 4ετεις σπουδές περιθώριο συν 2 χρόνια επιπλέον και στις σπουδές άνω των 4ετών σπουδών συν 3 χρόνια). Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την ημερομηνία του ανοίγματος τους.
Πανελλήνιες 2021: Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ
Kάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα. Για όλα τα παραπάνω η υπουργός ευχαρίστησε για την σημαντική συμβολή του τον πρώην υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για ΑΕΙ Βασίλη Διγαλάκη και καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό Άγγελο Συρίγο που αναφέρθηκε άλλωστε σήμερα σε σειρά στοιχείων σε σχέσεις με τους αριθμούς των νέων που εισάγονται στα ΑΕΙ και αποφοιτούν.
Έτσι, όπως επισημάνθηκε ξανά ένας στους δυο υποψήφιους δεν σπουδάζει σε σπουδές «πρώτης προτίμησης» του, ενώ σχεδόν 30% των νέων που μπαίνουν στα ΑΕΙ δεν αποφοιτούν ποτέ. Στόχος λοιπόν είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι στα τμήματα που πραγματικά επιθυμούν.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας δεν επελέγη μια οριζόντια βάση εισαγωγής σε όλα τα τμήματα για να μην εξαρτάται η είσοδος στην ανώτατη εκπαίδευση από το πότε δύσκολα η εύκολα είναι τα θέματα κάθε χρονιά, αλλά και γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ προγραμμάτων σπουδών.
Άνοιγμα σχολείων – Εξαδάκτυλος: Ανάμεσα σε Γ’ Λυκείου και λιανεμπόριο να ανοίξει η αγορά
Πρόεδρος Παιδιάτρων για άνοιγμα σχολείων: Γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία
Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει για την Γ’ Λυκείου – Οι πιθανές ημερομηνίες
Ωστόσο,η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από το 2022 για την εισαγωγή ήδη από το καλοκαίρι που έρχεται θα γίνεται σε δυο φάσεις:
-Πρώτη φάση: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.
– Δεύτερη φάση : ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τι θα ισχύσει με την πανεπιστημιακή αστυνομία
Συστήνεται μονάδα ασφαλείας σε κάθε ΑΕΙ που θα υπάγεται στον πρύτανη ΑΕΙ αλλά και ένα παράλληλο σώμα φύλαξης που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς. Το νέο νόμο για το εξεταστικό σύστημα το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, παρουσίασαν σήμερα από κοινού η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε: Διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα ΑΕΙ και «ζώνες» επιτήρησης, κέντρο λήψης σημάτων σε όλα τα ΑΕΙ συνδεδεμένο με ΕΛ.ΑΣ, σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, θα υπάρξει συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού, ορισμός συγκεκριμένων προσώπων σε άμεση καθημερινή επαφή με διοίκηση ΑΕΙ και η ομάδα «ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης» που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με 1000 νέους προσληφθέντες που θα διατίθεται στα ΑΕΙ για διάστημα 4 ετών που θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις τους.