Οι ημερομηνίες που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την διαξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων . Σημαντικό ρόλο για την ημερομηνία για τις θα παίξει η εξέλιξη με τα κλειστά σχολεία και η απόφαση για να ανοίξουν καθώς και η σχετική ημερομηνία.

Προβληματισμός  για τις υπόλοιπες – πέραν της Γ Λυκείου – τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου και για τα παιδιά στο Δημοτικό.
Δύο ημερομηνίες εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των πανελλαδικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV: 22 ή 29 Ιουνίου είναι οι πιθανές ημερομηνίες.

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είναι οι πρώτοι που θα ξαναμπούν . Αυτό εκτιμάται πως θα συμβεί μέσα στον Μάιο και συγκεκριμένα 11 ή 18 του μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Τα παιδιά μέχρι τις 15 Ιουνίου θα κάνουν μαθήματα στα και όχι στα γενικής.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ θα ήθελε μια , ωστόσο σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό στο τραπέζι είναι ανοιχτό το σενάριο για έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς νωρίτερα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων.

Δείτε την όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι έληξε την Πέμπτη 9 Απριλίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των φετινών υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Γενικές οδηγίες για όλους του υποψήφιους

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, φέτος διαφοροποιείται η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης (Α-Δ) και η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως και με απλά βήματα.

Η Αίτηση – Δήλωση αποστέλλεται με mail από τους υποψηφίους στο Λύκειό τους και καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

Αρχικά ο υποψήφιος θα βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ή στην ιστοσελίδα του Λυκείου του, το ανάλογο υπόδειγμα της Α-Δ, το κατεβάζει και αποθηκεύει το αρχείο της Αίτησης – Δήλωσης στον υπολογιστή του.

Στη συνέχεια το συμπληρώνει (μόνο τα γκρι στοιχεία) με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτει. Τέλος το αποστέλλει συμπληρωμένο ηλεκτρονικά (με email) για ηλεκτρονική καταχώριση, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (30 Μαρτίου ως 9 Απριλίου 2020) στο Λύκειο που φοιτά, αν πρόκειται για μαθητή.

Αν πρόκειται για απόφοιτο, τότε η Α-Δ αποστέλλεται στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο. Σε όποιο Λύκειο αποσταλεί και καταχωριστεί η Α-Δ του αποφοίτου, σε αυτό το Λύκειο ή στο αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο θα εξεταστεί ο απόφοιτος.

Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος θελήσει εντός του διαστήματος υποβολής της Α-Δ, να τροποποιήσει την Α-Δ που υπέβαλε, τότε θα πρέπει να στείλει νέα Α-Δ με την ένδειξη «ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζητώντας την τροποποίηση της προηγούμενης. Σε επόμενο στάδιο και με νεότερες οδηγίες, ο/η υποψήφιος/α θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, θα υπογράψει και θα παραλάβει ένα αντίγραφο της Α-Δ, το οποίο και θα φυλάξει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά, πρέπει ως τις 9 Απριλίου να υποβάλουν-αποστείλουν με mail στο Λύκειό τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Στην ίδια προθεσμία 30 Μαρτίου με 9 Απριλίου οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν-αποστέλλουν με mail και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.
Ειδικές οδηγίες για τους υποψήφιους

Υποψήφιοι (μαθητές ή απόφοιτοι) για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ με το νέο σύστημα

Όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ που ενδιαφέρονται για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και όσοι παλαιοί απόφοιτοι επιθυμούν, υποβάλλουν τη σχετική Α-Δ. Βρίσκουν το υπόδειγμα (Α-Δ ΝΕΟ ΓΕΛ, 1 σελίδα για υποβολή) , και χωρίς δικαιολογητικά το συμπληρώνουν και το αποστέλλουν με email στο Λύκειό τους. Στο ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΩΝ μπορούν να βρουν το mail και τα τηλέφωνα του Λυκείου τους. Για να το συμπληρώσουν σωστά, καλό είναι να διαβάσουν τις οδηγίες (ΑΡΧΕΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΕΟ ΓΕΛ) ή/και τη σχετική εγκύκλιο (ΑΡΧΕΙΟ εγκύκλιος ΝΕΟ ΓΕΛ).

Απόφοιτοι-υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα

Όσοι παλαιοί απόφοιτοι επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα, που ίσχυσε πέρυσι, υποβάλλοντας τη σχετική Α-Δ. Βρίσκουν το υπόδειγμα (Α-Δ ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ, 1 σελίδα για υποβολή) , και χωρίς δικαιολογητικά το συμπληρώνουν και το αποστέλλουν με email στο Λύκειό τους. Στο ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΩΝ μπορούν να βρουν το mail και τα τηλέφωνα του Λυκείου τους. Για να το συμπληρώσουν σωστά, καλό είναι να διαβάσουν τις οδηγίες (ΑΡΧΕΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ) ή/και τη σχετική εγκύκλιο (ΑΡΧΕΙΟ εγκύκλιος ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ).

Υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ

Όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ που ενδιαφέρονται για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και όσοι παλαιοί απόφοιτοι επιθυμούν, υποβάλλουν τη σχετική Α-Δ. Βρίσκουν το υπόδειγμα (Α-Δ ΕΠΑΛ 1) / (Α-Δ ΕΠΑΛ 2) , και χωρίς δικαιολογητικά το συμπληρώνουν και το αποστέλλουν με email στο Λύκειό τους. Στο ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΩΝ μπορούν να βρουν το mail και τα τηλέφωνα του Λυκείου τους. Για να το συμπληρώσουν σωστά, καλό είναι να διαβάσουν τις οδηγίες (ΑΡΧΕΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΑΛ 1/2) ή/και τη σχετική εγκύκλιο (ΑΡΧΕΙΟ εγκύκλιος ΕΠΑΛ).

Και για τις 3 παραπάνω περιπτώσεις (ΝΕΟ ΓΕΛ, ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), όσοι ενδιαφέρονται για τα 3 μουσικά Τμήματα, συμπληρώνουν και αποστέλλουν με email στο Λύκειό τους επιπλέον Α-Δ (Α-Δ ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΟ ΓΕΛ ή ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), αφού διαβάσουν και τον κατάλογο μουσικών οργάνων (ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ).

Και για τις 3 παραπάνω περιπτώσεις (ΝΕΟ ΓΕΛ, ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά, πρέπει ως τις 9 Απριλίου να συνυποβάλουν-αποστείλουν με email στο Λύκειό τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού τα έχουν σκανάρει ή φωτογραφίσει και ΕΦΟΣΟΝ βέβαια δεν τα έχουν ήδη καταθέσει στο Λύκειό τους.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, θα γίνει προσπάθεια τα Λύκεια να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή με mail με τους μαθητές και να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία της Αίτησης-Δήλωσης. Για τυχόν απορίες, οι μαθητές θα απευθύνονται τηλεφωνικά ή με mail στα Λύκειά τους, ενώ τα Λύκεια θα υποστηρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, όπως περιγράφεται στις εγκυκλίους. Σε κάθε περίπτωση σε επόμενο χρονικό στάδιο, θα ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων και των προτιμήσεων των υποψηφίων και θα αποκατασταθούν τυχόν ελλείψεις ή σφάλματα.
Τελικές επισημάνσεις

Συνοψίζοντας, όλοι οι υποψήφιοι (Νέο ΓΕΛ, Παλαιό ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) θα πρέπει 30 Μαρτίου ως 9 Απριλίου, χωρίς άλλα δικαιολογητικά να στείλουν την Α-Δ (1 σελίδα για υποβολή) στο Λύκειό τους. Αν είναι υποψήφιοι για τα 3 Μουσικά Τμήματα, θα στείλουν την επιπλέον Α-Δ Μουσικά (1 σελίδα για υποβολή). Μόνο αν είναι υποψήφιοι για προφορική εξέταση, τότε θα στείλουν δικαιολογητικά.
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2018 ή το 2019 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Δείτε παρακάτω όλα τα απαραίτητα αρχεία












 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025