: Το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ σε παρέμβασή του τονίζει ότι «με βάση όλα τα δεδομένα, οι μπορούν να ξεκινήσουν στις 22 Ιούνη με ορίζοντα λήξης, το αργότερο τις 10 Ιούλη».

Προσθέτει ότι «απαιτείται επίσης, να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Δεν είναι αυτό που θα λείψει φέτος για να χαρακτηρίσουμε μια σχολική χρονιά ολοκληρωμένη».

Το ΚΚΕ ακόμα προτείνει τα εξής άμεσα μέτρα: Δεδομένης της στρεσογόνου κατάστασης που ούτως ή άλλως δημιουργείται και επιπλέον λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, απαιτείται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με κρατική ευθύνη και έκτακτη χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν πιο ευεργετικές συνθήκες για την ψυχολογία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει:

–Ότι σε κάθε αίθουσα εξέτασης εξασφαλίζεται τουλάχιστον 5 τετραγωνικά μέτρα ανά εξεταζόμενο μαθητή και ανά επιτηρητή.

–Ότι γίνονται παρεμβάσεις κατά περίπτωση, με τοποθέτηση σκιάστρων, καινούργιων και αποτελεσματικών κουρτινών. Ότι κάθε απόγευμα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις των εξεταστικών κέντρων και σωστός αερισμός τους.

–Ότι, σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται κλιματιστικά και ανάλογα με την επίσημη τοποθέτηση των επιστημόνων, απαιτείται καθημερινός βιολογικός καθαρισμός τους και άμεση συντήρηση.

–Ότι τοποθετούνται αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα σε κάθε αίθουσα. Ότι παρέχονται δωρεάν μάσκες και γάντια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

–Ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο να προβλεφθεί η παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων.

–Ότι προστατεύονται ιδιαίτερα ή και εξαιρούνται ακόμα από τις πανελλαδικές εξετάσεις οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επισημαίνει επίσης τα εξής:

–Υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να σταματήσουν οι πειραματισμοί, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα) των πανελλαδικών.

–Είναι αναγκαίο με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

–Απαιτείται να αρθούν οι περιορισμοί για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν.

Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται εξεταστικά κέντρα, ανά νομό και όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, να προβλεφθεί ότι αυτή η κατηγορία μαθητών εξετάζεται μόνο στο μάθημα που δεν δόθηκε εξέταση και όχι σε όλα εξαρχής. Χρειάζεται επίσης με κρατική παρέμβαση να δοθούν άδειες για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις εργαζόμενοι μαθητές ή για όσους το επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα ένταξης σε αυτή την εξεταστική μια σειρά εργαζόμενοι μαθητές (π.χ. των εσπερινών), οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις το καλοκαίρι, λόγω της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025