Ιούνιο-Ιούλιο με 10 μαθητές ανά τάξη μοντέλο που ενδέχεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο –  – Απολυτήριο με τηλεκπαίδευση σύγχρονη και ασύγχρονη μέχρι Μαΐου η μέσα Ιουνίου –  Τέλος Αυγούστου ή Σεπτέμβριο θα ξανανοίξουν τα σχολεία


Προετοιμασία  της επιστροφής στη κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το  «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» «δεν υπάρχει ακόμη ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Το κλείσιμο όλων των και γενικά εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας ήταν το πρώτο μέτρο για να προστατευτεί η κοινωνία απο τον κορωνοϊό.

Με δεδομένες τις απόψεις επιστημόνων η μελών της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται δύσκολο το να ξαανανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος της συμβατικής λήξης του σχολικού έτους καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο παρακινδυνευμένο για την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Eπίσης σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζχαράκη ενδέχεται μέχρι το τέλος του σχολικού έτους με ότι αυτό συνεπάγεται

Η απόφαση του – κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών υγείας – να παραταθεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 10 Μαΐου είναι ένα ακόμα δείγμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Τούτο μαρτυρά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης το “800άρι” για εργαζομένους και επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους να καλύψει κατ’ αντιστοιχία με το διάστημα 15/3-30/4 όχι μόνο τον Μάιο, αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο , άφησε για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ Πέτσας  από τη Βουλή: «Για να ξεδιπλώσουμε μία στρατηγική εξόδου, τέτοια, ώστε να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει πρώτα να έχουμε τη γνώμη των ειδικών και μετά να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στα κοινά. Δεν μπορεί να ανοίξει κανείς για παράδειγμα αύριο το σχολείο, χωρίς να έχει προηγηθεί μία καμπάνια.

Στο ίδιο μηκος κυματος την άποψη ότι τα «και » εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Επιπροσθέτως εξαιρετικά επιφυλακτικός για το εμφανίστηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Μόσιαλος. «Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

Εξηγώντας τις επιφυλάξεις του, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως, γνωρίζοντας ότι οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και την μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, αυτά να μην ανοίξουν κανονικά, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Οι μαθητές θα συνεχίσουν την μέχρι το τέλος Μαΐου, και μέσω αυτής θα πάρουν και τα… απολυτήριά τους για το τρέχον σχολικό έτος. Αντίθετα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν νωρίτερα, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, και πάλι στις σχολικές αίθουσες ώστε να κερδίσουν χρόνο από το επόμενο έτος που προμηνύεται δύσκολο εάν ενσκήψει δεύτερο δυνατό κύμα .

Τα δεδομένα για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν – και ήδη μελετάται από ειδικούς υγιεινής και επιδημιολογίας, ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των σχολείων με κορωνοϊό και τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν τον ασφαλή συγχρωτισμό παιδιών και ενηλίκων.

Στην παρούσα φάση οι ειδικοί εξετάζουν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης τα οποία θα ενεργοποιηθούν για τη διεξαγωγή των μέσα στον Ιούνιο. Μέσα στις αίθουσες θα βρίσκονται το πολύ έως δέκα μαθητές, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα κτίρια, αίθουσες, καθώς και επιτηρητές εκπαιδευτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025