ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018: Διαγωνισμός για την εισαγωγή με τις πανελλήνιες 2018, των ήδη υπηρετούντων αστυνομικών γενικών καθηκόντων στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019, με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
-Ο ακριβής αριθμός των εισαγομένων στη Σχολή, κατά κατηγορία, θα καθορισθεί με συμπληρωματική προκήρυξη, η οποία θα σας αποσταλεί μετά την έκδοση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών.
Οι υποψήφιοι δύναται να συμμετάσχουν:
α. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, που θα καλυφθούν:
– Κατά 40% από υποψηφίους, που συμμετείχαν στις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2016, είτε:
• με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.3748/2009, (παλαιό σύστημα ΓΕΛ)
• με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193-Α’) όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50-Α’) (νέο σύστημα ΓΕΛ).
– Κατά 60% από υποψηφίους, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων έτους 2017, με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’) όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4327/2015 (ΦΕΚ 50Α’) (νέο σύστημα ΓΕΛ).
Ειδικά και μόνο για τους/τις υποψήφιους/ες, που υπέβαλαν το έτος 2017 αίτηση – δήλωση στα Γενικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών και οι οποίοι/ες συμμετείχαν στις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων ΓΕΛ έτους 2017, με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4327/2015 (νέο σύστημα), προβλέπεται για την εισαγωγή τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικό ποσοστό, επιπλέον του αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 και επιπλέον του ποσοστού που καθορίζεται στην παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013. Η επιλογή θα γίνει χωρίς νέα εξέταση και με βάση τη βαθμολογία που απέκτησαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των Ημερησίων ΓΕΛ, έτους 2017 (άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 4485/2017 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4521/2018 και ισχύει).
Πανελλήνιες 2018: Τί αλλάζει στα εξεταστικά κέντρα
Διευκρινίζεται ότι, οι ως άνω υποψήφιοι/ες θα μπορούν να διεκδικήσουν το προαναφερόμενο ειδικό ποσοστό, εφόσον συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και με το σύστημα του 10% χωρίς νέα εξέταση, από κοινού με τους λοιπούς υποψήφιους, οι οποίοι ύστερα από την τελευταία γραπτή εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων του έτους 2017, απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής για το 10% των θέσεων εισακτέων, για τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
– Το ως άνω ειδικό ποσοστό, ο ακριβής αριθμός των θέσεων που τυχόν θα αποδοθούν βάσει αυτού καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθορισθούν με συμπληρωματική προκήρυξη η οποία θα σας αποσταλεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμόδιων Υπουργών.
β. Για το 90% των θέσεων, που θα καλυφθούν από υποψηφίους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις γραπτές Πανελλαδικές εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων έτους 2018, με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193-Α’) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50-Α’) (νέο σύστημα).
‘Ολοι οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να απευθύνονται στα Λύκεια της περιοχής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τις λοιπές λεπτομέρειες των εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 13Α παρ. 3 του ν. 4186/2013, όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ. 2 του ν. 4468/2017, δεν εφαρμόζονται για τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
. Προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις.
Δικαίωμα συμμετοχής στις γραπτές εξετάσεις του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, καθώς και για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες και αστυφύλακες, οι οποίοι:
α) Δεν υπερβαίνουν το 30ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων, δηλαδή την 31-12-2018. Κατά συνέπεια, στον παρόντα διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν όσοι έχουν γεννηθεί από την 01-01-1989 και μεταγενέστερα.
β) Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της Χώρας.
γ) Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά. Διευκρινίζεται ότι ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Σώματος θα παραπεμφθούν, προς υγειονομική εξέταση, μόνο όσοι από τους/τις επιτυχόντες/σες στις εξετάσεις κληθούν για φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
δ) Έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους, από την οποία θα προκύπτει ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και διαγωγή.
2. Συμμετοχή στις εξετάσεις – Δικαιολογητικά:
Οι υποψήφιοι/ες, που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 της παρούσης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις προαναφερόμενες εξετάσεις πρέπει, αφενός να δηλώσουν τούτο στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μέσα στις προβλεπόμενες από αυτό προθεσμίες, αφετέρου να υποβάλουν αυτοπροσώπως στις Υπηρεσίες τους, επιπέδου τουλάχιστον Αστυνομικού Τμήματος, ανυπερθέτως μέχρι την 07/05/2018 τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συμμετοχής (υπόδειγμα «Α’», ανάλογα με την επιθυμία τους).
β) Φ/φο αίτησης – δήλωσης για συμμετοχή στις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω (4) σχετική (ΜΟΝΟ οι συμμετέχοντες στις γραπτές εξετάσεις).
γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται, περιπτώσεως συντρεχούσης, ότι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες και σε ποιές, του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 και ότι δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, για την εισαγωγή τους σε άλλη Σχολή της Αστυνομικής Ακαδημίας, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά:
Πανελλήνιες 2018: Υπολογισμός μορίων
(1) Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος(ΑΣΠΕ). (παρ. 9 άρθρου 67 του ν. 4316/2014 Φ.Ε.Κ. Α’ – 270).
(2) Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και τέκνα αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου:
(α) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή υπεύθυνη δήλωση του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία να αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά τον τελευταίο μήνα, πριν την υποβολή της δήλωσης. Τα τέκνα αστυνομικών που έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας (ν.δ. 330/1947), θα υποβάλλουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητείται υπηρεσιακά, σχετική περί τούτου βεβαίωση από τη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση.
(3) Τα τέκνα αναγνωρισμένων, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης:
(α) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, Θυμάτων και Αγωνιστών (Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α.) ή της οικείας Περιφέρειας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του υποψήφιου έχει αναγνωρισθεί ως αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης.
(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση.
(4) Τα τέκνα ή οι εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικών, που πέθαναν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας:
Σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητείται υπηρεσιακά, σχετική περί τούτου βεβαίωση, από τη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ή βεβαίωση της Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στη δεύτερη περίπτωση, απαιτείται και πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή του κατάσταση.
(5) Ένα τέκνο Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67% συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.
(α) Απόφαση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής εάν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο κ.λπ. ή της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής εάν πρόκειται για ιδιώτη, από την οποία προκύπτει το ποσοστό ανικανότητας (παρ. 7 άρθρου 2 του ν. 1977/1991 Φ.Ε.Κ. Α’-185).
(β) Πόρισμα του κατά τόπον αρμοδίου Προέδρου Πρωτοδικών, ως προς τον χαρακτηρισμό της πράξης ως τρομοκρατικής, ύστερα από την ανάκριση που έχει διενεργηθεί για το σκοπό αυτό (παρ. 6 άρθρου 2 του ν. 1977/1991 Φ.Ε.Κ. Α’ – 185).
(γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
δ) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης, από την οποία προκύπτει ότι ο παθών συνταξιοδοτήθηκε συνεπεία τραυματισμού ή θανάτου από τρομοκρατική πράξη. (παρ. 6 άρθρου 2 του ν. 1977/1991 Φ.Ε.Κ. Α’ – 185). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει αδέρφια, υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνει ότι κανένα από τα αδέρφια του δεν έχει εισαχθεί στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, χρησιμοποιώντας το εν λόγω ευεργέτημα.
(6) Οι γονείς τριών ζώντων τέκνων και τα τέκνα τους (άρθρο 10 ν. 4138/2013):
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Διευκρινίζεται ότι την ιδιότητα αυτή κατέχουν οι γονείς με τρία ζώντα τέκνα και τέκνα τους από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων), από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ή γονέας του, αντίστοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωση τους τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.
Όπου παραπάνω αναφέρεται «πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης», η αναζήτησή του γίνεται αυτεπάγγελτα από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρθρ. 16 παρ. 5 του ν. 3448/2006 (Φ.Ε.Κ. Α’-57), σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/18532/2006 (Φ.Ε.Κ. Β’-1309) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Σχετικά με τη χρήση του ανωτέρω δικαιώματος, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 1481/1984, η χρήση του δικαιώματος για εισαγωγή στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, από τους υποψηφίους που υπάγονται σε μία από τις ειδικές κατηγορίες (της παρ. 1 και 2 του εν λόγω άρθρου), γίνεται άπαξ, για μία μόνο από τις Σχολές αυτές, ανεξάρτητα αν υπάγονται σε μία ή περισσότερες κατηγορίες. Συνεπώς, εάν κάποιος/α εισαχθεί με το δικαίωμα αυτό σε μία Σχολή, δεν δικαιούται να κάνει χρήση του ίδιου δικαιώματος σε άλλη Σχολή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018
Πανελλήνιες 2018- Αιτήσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές
Πανελλήνιες 2018: Τροπολογία επαναφέρει το 5% από μαθητές με νεοπλασία
Πανελλήνιες 2018 – Χρονοδιάγραμμα μεταξύ ενδοσχολικών και πανελλαδικών