: Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν στις φετινές , καθώς την Πέμπτη 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της .Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με τον αριθμό σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2018-2019 με τις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νωρίτερα σε συνέντευξή του «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι εισακτέοι και ο αριθμός τους θα είναι πάνω από 3.000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση και νομίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα τα Ιδρύματα να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο και άρα να μειωθεί και το άγχος των φοιτητών της Γ’ Λυκείου που είναι στην τελική ευθεία» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

 

Ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών από τις στις , τα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, κατά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθορίζεται ως εξής:

Δείτε τους εισακτέους ανα σχολή για τις

 

 

Oι φετινοί θα πρέπει να προσέξουν πέντε σημεία:

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε , ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ. Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο των θέσεων (μόνο για φέτος).

Οσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Οσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Οσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) Επιστημονικά Πεδία.

Οσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι Σχολές και τα Τμήματα, για τα οποία απαιτείται φέτος εξέταση σε ένα ή περισσότερα :

α) Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας / Ναυτιλιακών Σπουδών →«Αγγλικά».

β) Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας →«Γαλλικά».

γ) Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας →«Γερμανικά».

δ) Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας →«Ιταλικά».

ε) Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας →«Ισπανικά».

στ) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών / Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών / Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού / Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης / Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας / Διοίκησης Τουρισμού / εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων / Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης →ένα από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ιταλικά».

ζ) Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου →δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά».

η) Μουσικών Σπουδών / Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης → «Αρμονία» και «Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

θ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών / Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης / Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων / εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ → «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο».

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα, απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025