Όσα πρέπει να ξέρετε για τον υπολογισμό μορίων – Τον Ιούνιο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Ο τρόπος εισαγωγής θα είναι διαφορετικός, με κυρίαρχη λογική τον βαθμό του απολυτηρίου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα. Φέτος για πρώτη φορά, τα μαθήματα θα τελειώσουν αργότερα. Πανελλήνιες 2018: Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελληνίων δεν θα μετακινηθούν
Εντός Ιανουαρίου οι νομοθετικές «πινελιές» του νέου εισαγωγικού συστήματος. Πότε το σχέδιο νόμου αναμένεται να περάσει το κατώφλι της βουλής. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας αναλύει στο News24/7 τις βασικές αλλαγές για φέτος
Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να περάσει το κατώφλι της βουλής το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις, σύμφωνα δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Παιδείας στο News24/7. «Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σειρά θα έχει το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού όμως πρώτα δημοσιοποιηθεί η κατανομή των φετινών εισακτέων ανά σχολές και τμήματα» και αποσαφηνίζει ότι ο κλειστός αριθμός σε δημοφιλείς σχολές θα αφορά σε επόμενα σχολικά έτη και όχι σε φετινούς υποψηφίους.
«Εκτιμούμε ότι το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα ψηφιστεί μέχρι πριν το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί συνέχεια με τις Πανελλήνιες 2018. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε συναντήσεις με φορείς και επιστημονικές ενώσεις και ελπίζουμε ότι σύντομα οι διαβουλεύσεις θα λήξουν», προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβάλλουν οι υποψήφιοι αίτηση συμμετοχής για τις Πανελλήνιες 2018, με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει, πως οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, αφορούν τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α’ Λυκείου.
«Τον Ιούνιο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Ο τρόπος εισαγωγής θα είναι διαφορετικός, με κυρίαρχη λογική τον βαθμό του απολυτηρίου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα», διευκρίνισε άλλωστε την περασμένη Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ενδιαφέρον αποκτά βέβαια, η τελική διαμόρφωση του συντελεστή βαρύτητας του Απολυτηρίου έναντι των Κεντρικά Οργανωμένων Εξετάσεων (όπως θα μετονομαστούν οι Πανελλήνιες) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.
αυτόχρονα, διευκρινίζεται πως οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου φέτος, θα περιοριστούν στη μείωση των ενδοσχολικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία) για την απόκτηση Απολυτηρίου, ως «ένα βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων» όπως άλλωστε φροντίζει να επαναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου. «Πατώντας» μάλιστα στον περσινό σχεδιασμό, οι Πανελλήνιες 2018 θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις.
Στη δέσμη αλλαγών άλλωστε, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υπενθυμίζει την επιμήκυνση του διδακτικού έτους κατά δύο εβδομάδες. «Φέτος για πρώτη φορά, τα μαθήματα θα τελειώσουν αργότερα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελληνίων όμως δεν θα μετακινηθούν. Αυτό που θα αλλάξει, είναι οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών εξετάσεων. Αντίστοιχα, οι απολυτήριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν παράλληλα με τις Πανελλήνιες, κατά τις κενές ημέρες. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πέρυσι τα μαθήματα Γυμνασίου διήρκησαν μέχρι τέλος Μαΐου και η εκκίνηση των προαγωγικών εξετάσεων τοποθετήθηκε στην 1η Ιουνίου. Οι Πανελλήνιες άλλωστε, δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις Γυμνασίου, καθώς έχουμε ανάγκη τους καθηγητές, για λόγους επιτήρησης».
Ταυτόχρονα, μειωμένα θα είναι ξανά από φέτος τα επιστημονικά Πεδία, με τα μέχρι το 2017 «απομονωμένα Παιδαγωγικά τμήματα» να είναι προσβάσιμα και από τα τέσσερα επιστημονικά Πεδία.
Τα φετινά Πεδία είναι τα εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.
Μάλιστα, όσοι μαθητές της Γ’ Λυκείου συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό Πεδίο, θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ εκείνοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Πεδία, θα εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
Πώς υπολογίζονται τα μόρια:
Τα μόρια για κάθε επιστημονικό Πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε Πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο σύνολο μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές, για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.
i. Δύο για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:
«Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
«Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
ii. Δύο (2) για τα τμήματα:
Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών,
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
iii. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων i και ii.