ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018 – ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΡΙΩΝ – Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΓΕΛ και το πρόγραμμα των πανελληνίων 2018, στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη συνέχεια, από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου, σε μαθήματα προσανατολισμού. Οι πανελλήνιες 2018 ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα
Τα φετινά Πεδία είναι τα εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.
Μάλιστα, όσοι μαθητές της Γ’ Λυκείου συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό Πεδίο, θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ εκείνοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Πεδία, θα εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
Πώς υπολογίζονται τα μόρια:
Τα μόρια για κάθε επιστημονικό Πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε Πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Επίσης, μπορείτε να υπολογίσετε κι εδώ τα μόρια 2018.
Πανελλήνιες 2018: Τί αλλάζει στα εξεταστικά κέντρα
Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο σύνολο μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές, για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.
i. Δύο για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:
«Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
«Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
ii. Δύο (2) για τα τμήματα:
Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών,
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
iii. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων i και ii.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018
Πανελλήνιες 2018: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή
Πανελλήνιες 2018: Τι γίνεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό
Πανελλήνιες: Έρχονται τα πάνω – κάτω