: Τα ΜΜΕ έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην ετήσια δοκιμασία των , οπότε πολλές φορές στήνουν ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού με SOS, αποκαλύψεις, μυστικά και ψέματα προς και γονείς. Ετσι, καθώς διανύουμε τη Δωδεκάτη (το Δ κεφαλαίο) ημέρα πριν από την έναρξη των φετινών , θα παρουσιάσω τα δικά μου… Σος , τα οποία θεωρώ ότι καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς των υποψηφίων πριν από την έναρξη της διαδικασίας:

Απόστολος Λακασάς

Σος 1: Να είστε δύσπιστοι όταν διαβάζετε πηχυαίους τίτλους ΜΜΕ, οι οποίοι περιέχουν αριθμούς προς διευκόλυνση της ομαδοποίησης, του στυλ «Τα 20 SOS των ». Η διαδικασία δεν έχει SOS, και εάν είχε το πιο πιθανό είναι να ήταν 7, 8, ή 13, και όχι κάποιος στρογγυλοποιημένος αριθμός για να προκληθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Για του λόγου το ασφαλές, θυμίζω αυτό που έχει συμβεί, μεταξύ των 20 SOS να συμπεριλαμβάνεται πως ο υποψήφιος πηγαίνει στην τουαλέτα με τη συνοδεία επιτηρητή!

Σος 2: Δυσπιστείτε με «αποκαλύψεις» του στυλ «τα μυστικά του », στα οποία απλώς παρουσιάζονται π.χ. τα νέα τμήματα σε κάποια ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Σος 3: Αξιολογείτε τις πληροφορίες που επαναλαμβάνονται, παρότι τα δεδομένα παραμένουν ίδια. Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι οι πληροφορίες για την τάση των , για την οποία ο βασικός παράγοντας είναι οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Μετά την ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογίων στα τέλη Ιουνίου, η εν λόγω τάση παγιώνεται και δεν μπορεί να υπάρχουν «νεότερες» πληροφορίες, π.χ. κάθε 15 ημέρες.

Σος 4: Να είστε δύσπιστοι με την πρόβλεψη των βάσεων. «Τα προγνωστικά για αυξομείωση 1.000 μορίων σε σχέση με την περυσινή βάση δεν είναι προγνωστικά, είναι… ασφαλής μπακαλική. Με τέτοιο εύρος διακύμανσης, μέσα θα πέσεις», μου έλεγε έμπειρο στέλεχοςς του υπουργείου.

Σος 5: Αγνοήστε όσους προβλέπουν τις βάσεις σε επίπεδο … μονάδας.Προ ετών είχε δημοσιευθεί εκτίμηση που έδινε τη Νομική Αθηνών στα 18.329 μόρια, την Ιατρική Αθηνών στα 19.163, τους Μηχανικούς Η/Υ του ΕΜΠ 18.528 μόρια κ.ο.κ. Η ακριβής αυξομείωση της βάσης κατά 100, 150 ή 200 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποδηλώνει ότι ο έγκριτος αναλυτής είναι… χαρτορίχτρα. Εκτο και τελευταίο: Αύριο δεν «δίνουμε» εξετάσεις μαζί με το παιδί. Ο πρώτος πληθυντικός είναι υποδήλωση πανικού και ανωριμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025