Πανελλήνιες 2017: Περισσότερους φοιτητές στην περιφέρεια «στέλνει» το υπουργείο Παιδείας
Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα – Οι μετεγγραφές και οι επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιό τους έπαιξαν ρόλο στο πώς κατανέμονται για φέτος οι φοιτητές στα ΑΕΙ της χώρας. Στο μεταξύ μειώνονται οι φοιτητές σε ιατρικές και παραϊατρικές σχολές, αυξάνονται όμως εκείνοι που θα απασχοληθούν στον τουρισμό
Τα “άδεια” τμήματα και οι επικείμενες αλλαγές στα κριτήρια των μετεγγραφών καθορίζουν πόσους φοιτητές θα δεχτούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέτος. Έτσι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της περιφέρειας. Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα για τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών ανά τμήμα πανελλαδικά ενισχύει ΑΕΙ που αντιμετώπισαν μεγάλη διαρροή την περασμένη χρονιά λόγω των εκτεταμένων μετεγγραφών των φοιτητών στα ιδρύματα των μεγαλύτερων πόλεων.
Αξίζει μόνο να θυμίσουμε ότι φέτος έγιναν περί τις 5.000 μετεγγραφές, ενώ ακόμη 2.000 φοιτητές μπόρεσαν να γραφτούν σε τμήματα πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους μέσω της διαδικασίας των ενστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΚΠΑ, που δέχθηκε συνολικά πάνω από 1.000 φοιτητές μέσω μετεγγραφής. Αλλά και το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τον αριθμό αυτόν. Αντίθετα, όπως εξηγούν στην «Α» από την αρμόδια υπηρεσία του υπ. Παιδείας, στο Δημοκρίτειο της Θράκης έγιναν μόλις δύο μετεγγραφές.
Για τη χρονιά που έρχεται το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών “ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη”, όπως ανακοινώθηκε. Κατά τις πληροφορίες, αναζητείται η θεσμική λύση, που θα επιτρέπει να ξεπερνούν οι μετεγγραφές το 15% του αριθμού των εισακτέων όπου χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογή -προς το αυστηρότερο- των κριτηρίων μοριοδότησης.
Λιγότεροι φοιτητές στα πανεπιστήμια, καλύτερη κατανομή στα ΤΕΙ
Στο σύνολο ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών δεν μειώθηκε παρά από 69.985 φοιτητές πέρυσι σε 69.490 το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην κατανομή των βάσεων, ως εκ τούτου. Η μεγαλύτερη μείωση, πάντως, αφορά στα πανεπιστήμια όπου οι εισακτέοι μειώνονται κατά 1.005, σε 42.850 από 43.855 φοιτητές. Στα ΤΕΙ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των εισακτέων στους 26.640 από 26.130. Εξάλλου, φέτος προστίθενται στα μηχανογραφικά δελτία 9 τμήματα ΤΕΙ που είχαν τεθεί σε καθεστώς “μεταβατικότητας” και ήταν εκτός επιλογών έως πέρυσι, λόγω του σχεδίου “Αθηνά”. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων στα ΤΕΙ, στα οποία καταγράφεται κι ένας αναλογικός εξορθολογισμός της κατανομής φοιτητών ανάμεσα σε περιφέρεια και ιδρύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Περισσότεροι φοιτητές στον τουρισμό, λιγότεροι σε Ιατρικές και παραϊατρικά
Στην υπουργική απόφαση αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί. Αυτό “αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική”, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Στο μεταξύ, στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων ρόλο έπαιξε ο αριθμός των καθηγητών των ιδρυμάτων, καθώς και η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (π.χ. ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών κ.ο.κ.). Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε μείωση του αριθμού εισακτέων σε τμήματα του δευτέρου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου, καθώς και σε διάφορα ΤΕΙ, με στόχο την “εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες”, κατά το ΥΠΠΕΘ. Έτσι δικαιολογείται, λόγου χάρη, η μείωση των εισακτέων στις Ιατρικές σχολές πανελλαδικά.
Τέλος, σε ορισμένα τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης υπάρχει αύξηση των εισακτέων, “ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται”.
Τι αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις Πανελλαδικές εξετάσεις
* Ο αριθμός των αιτούντων υποψηφίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού για τα Γενικά Λύκεια και ανά Ειδικότητα για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
* Η υπουργική απόφαση που αναλυτικά θα παρουσιάζει τον αριθμό των εισακτέων ανά κατηγορία υποψηφίων σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (αστυνομία, στρατός, κ.ο.κ.).
* Τα πρότυπα Μηχανογραφικών Δελτίων του 2017.
* Ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εξεταστούν ανά μάθημα και ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Ειδικότητα (για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα).
Προς λύση για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές
Σε περίπτωση που γίνουν τελικώς επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν τόσο ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας όσο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα της εξέτασης. Από το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει λύση προς όφελος των μαθητών. Το πιθανότερο είναι ότι θα διενεργηθούν τις μέρες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, σχετικά με τις ανησυχίες περί κατάχρησης της δυνατότητας από τους μαθητές, “τα θέματα των επαναληπτικών Πανελλαδικών είναι πάντα πιο δύσκολα για τους υποψηφίους”. Όπως προσθέτει, “είναι πολύ σημαντικό να γίνουν, ειδικά φέτος που η εισαγωγή στην τριτοβάθμια αποσυνδέεται από το απολυτήριο”.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017