ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο που μολονότι επιλύει το αδιέξοδο για τις βάσεις 2017 , αφήνει ανοιχτά παραθυράκια.
Η τροπολογία δίνει τη λύση στο αδιέξοδο των βάσεων 2017 καθώς όπως ορίζει, οι εξεταζόμενοι στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση των ετήσιων βάσεων κάθε σχολής, αλλά θα καταλαμβάνουν επιπλέον το 0,5% των εισακτέων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από τον τελευταίο επιτυχόντα.
Αν, συμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» μία σχολή έχει 17.000 μόρια βάση εισαγωγής και 400 εισακτέους, τότε στη σχολή θα εισαχθούν δύο μαθητές που εξετάστηκαν στις επαναληπτικές εξετάσεις, αν και εφόσον έχουν συλλέξει περισσότερα από 17.000 μόρια.
Με αυτόν τον τρόπο, αφενός λύνεται το χρονικό αδιέξοδο της καθυστέρησης των επαναληπτικών εξετάσεων, καθώς οι βάσεις δημοσιοποιούνται τέλη Αυγούστου, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνονται οι εξεταζόμενοι που μετείχαν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με περισσότερους εισακτέους τα πανεπιστήμια που, όπως έχουν πολλές φορές σημειώσει οι πρυτάνεις, δεν αντέχουν υψηλό αριθμό εισακτέων.
Εξάλλου, η τροπολογία αφορά εξεταζόμενους από γενικά και τεχνικά λύκεια για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης και σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τεχνολογικού τομέα (Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και σε ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο υπήρξε αιχμηρή κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης εις βάρος του υπουργού για το χρονικό αδιέξοδο.
Παραθυράκια για… παρανομούντες!
Η τροπολογία ορίζει ρητά ότι σε περίπτωση συμμετοχής ενός υποψηφίου στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις λογίζεται ως μη εξετασθείς για τις πανελλαδικές του Ιουνίου και κατά συνέπεια τα γραπτά που κατέθεσε στην κανονική εξεταστική περίοδο θεωρούνται άκυρα.
Αν, δηλαδή, συμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» ένας μαθητής είχε χαμηλές επιδόσεις στα δύο πρώτα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων και στη συνέχεια διαγνωσθεί από το γιατρό του ότι δεν μπορεί για λόγους υγείας να μετέχει στα υπόλοιπα μαθήματα, τότε θα επανεξεταστεί μετά από τρεις μήνες και στα μαθήματα που είχε χαμηλές επιδόσεις:
«Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, η συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ακυρώνεται, όπως και η βαθμολογία και η επίδοσή του σε μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει ήδη εξεταστεί, και ο υποψήφιος λογίζεται ως μη εξετασθείς» (αρ. 13A/ παρ. 6).
Αιτιολογική έκθεση
Στην εύλογη προσδοκία των φοιτητών για τη διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων αποδίδει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι είναι πάγια πρακτική της πολιτείας να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης τα άτομα με προβλήματα υγείας.
Εξάλλου, όπως διευκρινίζεται, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις, όπως βαθμολογία τουλάχιστον ίση με εκείνη του τελευταίου επιτυχόντα των κανονικών πανελλαδικών εξετάσεων στο συγκεκριμένο τμήμα, προκειμένου να διατηρηθεί το κύρος των πανελληνίων και να μην προσέρχονται στις επαναληπτικές εξετάσεις όσοι δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας. «Προκειμένου δε ο λόγος υγείας να έχει εκλείψει μέχρι τις επαναληπτικές εξετάσεις, αυτές θα διενεργούνται κατά το μήνα Σεπτέμβριο», καταλήγει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις έχουν όσοι υποψήφιοι είχαν σοβαρό λόγο υγείας ή ψυχική οδύνη εξαιτίας του θανάτου συγγενικού προσώπου α’ βαθμού εξ αίματος ή β’ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.
Γαβρόγλου: Οι επαναληπτικές θα είναι για τους ασθενούντες
«Τα παιδιά θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα, διότι αυτό είναι το σωστό με βάση την ισονομία. Δεν μπορούν να εξεταστούν για παράδειγμα σε δύο μαθήματα που δεν μπόρεσαν να δώσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, διότι αυτό και νομικά σωστό και κοινωνικά δεν είναι δίκαιο», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου.
«Είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να μαζέψουν τα μυαλά τους και να εξεταστούν τον Ιούλιο; Μας το επισημαίνουν οι ψυχολόγοι και άρα το πολιτικά ορθό, το κοινωνικά δίκαιο και παιδαγωγικά και ψυχολογικά σωστό είναι τα παιδιά αυτά να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο» σημείωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις θα είναι εξετάσεις για τους ασθενούντες, «για όποια παιδιά έχουν ασθενήσει λίγο πριν από τις εξετάσεις του Ιουνίου ή στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου».
Από τη δική του πλευρά, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες στις δύο τελευταίες διοικήσεις του υπουργείου Παιδείας (Φίλη και Γαβρόγλου) για σφάλματα και θεσμική ακαταστασία και κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει δημιουργήσει ανησυχία σε γονείς και μαθητές.
Πανελλήνιες 2017: Γαβρόγλου για την τροπολογία
Πανελλήνιες 2017: Διαδικασία για τις επαναληπτικές εξετάσεις