:  Γρηγόριος Σκαλκέας-Ποιός είναι ο γιατρός που έπεσε ως στις

Το θέμα της έκθεσης στα Γενικά Λύκεια όλης της χώρας (δείτε ), άνοιξε ουσιαστικά τις μετά την πρεμιέρα των ΕΠΑΛ την Τρίτη. Σε αυτό παρατέθηκε στους διαγωνιζόμενους μια , διακεκριμένου Έλληνα γιατρού και πανεπιστημιακού, η οποία και περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα έπρεπε να κινηθούν οι μαθητές.

Ποιος είναι όμως ο γιατρός που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της επιστήμης στην Ελλάδα;

Γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του, ο οποίος καταγόταν από τις Θαλάμες της Έξω Μάνης. Από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την Πλάτσα (νυν Άγιος Δημήτριος) της Έξω Μάνης. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.

Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής. Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Παρά το πλούσιο ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, στο ευρύ κοινό ο δρ. Σκαλκέας έγινε πιο αναγνωρίσιμος έπειτα από την πολυήμερη νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο, πριν το θάνατό του. Υπήρξε ο γιατρός του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1996. Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, ήταν επιφορτισμένος με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού, ενώ ανέλαβε και την σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου.

Στο Ιατρικό Συμβούλιο υπό τον Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Υγείας (και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου) Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και οι Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής κ.α. Στην καθημερινή τριβή του με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ξεχώρισε για το χιούμορ του, το οποίο χρησιμοποιούσε «με αυστηρό, λεπτό και κάμποσες φορές καυστικό τρόπο».

Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων κ.α. Ειδικότερα, ίδρυσε:

  • το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • την πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών (1971)
  • το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα (1974)
  • το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας
  • το Eλληνικό Tμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae
  • το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών

Έλαβε μεταξύ άλλων τις εξής διακρίσεις:

  1. Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος το 2013
  2. Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως
  3. Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων.
  4. μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, της Academia Europea καθώς και τακτικός καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου το Οχάιο από το 1977

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025