: Οι εκτιμήσεις για τις – Ποιές σχολές ανεβαίνουν και ποιές πέφτουν

Ιατρικές, Χημικό, πολυτεχνικές, αρχιτεκτονικές, οικονομικά τμήματα αλλά και δημοφιλή τμήματα ΤΕΙ που αφορούν κυρίως σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα θα διαψεύσουν τις εξαγγελίες για ομαλή μετάβαση σε μειωμένες θέσεις, με «σφαγή» υποψηφίων μετά το «κούρεμα» θέσεων, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

– Βάσεις 2017

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση τη Νομική Θεσσαλονίκης

Πολύ πιθανόν να περάσει το κατώφλι του 18 η Νομική Θεσσαλονίκης, η οποία πέρσι έφτασε τα 17.938 μόρια, μιας και φέτος χάνει 20 θέσεις. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η Νομική Αθήνας (18.229), η οποία χάνει μόλις 10 θέσεις. Πιο εύκολη θα είναι η πρόσβαση στη σχολή της Κομοτηνής, όπου αυξάνονται κατά 20 οι θέσεις και αναμένεται μικρή πτώση της περσινής βάσης με 17.409 μόρια. Η Αγγλική Φιλολογία, η πιο υψηλόβαθμη σχολή (σ.σ.: πέρσι έπιασε 19.874 μόρια λόγω και του ειδικού μαθήματος), δεν θα παρουσιάσει (εφόσον δεν υπάρξουν τεράστιες μεταβολές σε σχέση με πέρσι στις επιδόσεις των υποψηφίων) μεγάλες αλλαγές, μιας και ο αριθμός εισακτέων παραμένει ο ίδιος. Οι σχολές Ψυχολογίας, αγαπημένη επιλογή των ασφυκτικά περιορισμένων λόγω επιλογών υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι και θα κρατηθούν στα υψηλά επίπεδα, καθώς το 2016 το «ταβάνι ήταν 17.725 μόρια.

Σε γενικές γραμμές, οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν διατηρήσει στα κεντρικά Ιδρύματα τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρσι, ενώ κάποια τμήματα σε περιφερειακά Ιδρύματα τον έχουν αυξήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με περσινή βάση 12.010 μόρια και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με βάση 12.517 μόρια. Αναπάντεχη και με πολλά ερωτηματικά, καθώς ακόμα αναζητείται το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, η αύξηση κατά 55 θέσεις στη Θεολογία ΕΚΠΑ και κατά 40 θέσεις στην Κοινωνική Θεολογία του ίδιου Ιδρύματος.

2ο Ε.Π. – ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Επιλογή που δίνει πρόσβαση σε αμφιθέατρα

Την περσινή χρονιά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο χαρακτηρίστηκε ως αυτό των αντιθέσεων. Χάρισε τον υψηλότερο βαθμό στην Αρχιτεκτονική με 19.999 μόρια και τον χαμηλότερο με 1,5 στο ΤΕΙ Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Αντίστοιχη στρέβλωση αναμένεται και φέτος, μιας και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τον μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, αντίστοιχο των υποψηφίων του. Με άλλα λόγια, όσο και να γράψει κάποιος, υπάρχει μια θέση σε ελληνικό αμφιθέατρο.

Παρ’ όλα αυτά, η μάχη στις δημοφιλείς σχολές θα είναι ακόμα μια φορά σκληρή. Οι αρχιτεκτονικές σχολές πολύ πιθανόν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, με αυτή του ΕΜΠ να σπάσει το φράγμα των 20.000 μορίων, μιας και χάνει 15 θέσεις και φτάνει τις 95. Το ίδιο ισχύει και για την Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, όπου αναμένεται αύξηση. Στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ αναμένεται σταθερή ή μικρή αύξηση από τις περσινές βάσεις που ήταν 18.628 μόρια και 18.467 αντίστοιχα. Η «μάχη» φέτος στις πολυτεχνικές σχολές μεταφέρεται και στα περιφερειακά τμήματα, όπου οι βάσεις πέρσι έφτασαν τα 15.500 μόρια. Φέτος ίσως είναι λίγο πιο δύσκολη η εισαγωγή, καθώς έχουν μειωθεί οι θέσεις και στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους ενδιαφέρονται για το Μαθηματικό ΕΚΠΑ. Η περσινή βάση έφτασε τα 16.060 μόρια, όμως με απώλεια 25 θέσεων αναμένεται σημαντική αύξηση. Νέα είσοδος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο οι σχολές της Πληροφορικής, οι οποίες πέρσι κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα με ταβάνι τα 16.919 μόρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ. Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να πέσουν κι άλλο οι βάσεις ούτε όμως και οι συνθήκες ώστε να παρουσιάσουν αύξηση.

3ο Ε.Π. – ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το σκληρό πεδίο μάχης

Το μοναδικό επιστημονικό πεδίο χωρίς κανένα τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ με μόρια κάτω της βάσης θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί το πιο σκληρό πεδίο μάχης. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένονται στα 19.000 μόρια με απώλεια 50 συνολικά θέσεων. Πέρσι η σχολή Θεσσαλονίκης έφτασε τα 18.964 μόρια. Αυξητική τάση θα παρουσιάσουν και οι υπόλοιπες Ιατρικές (Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης και Θράκης), με τη χαμηλότερη βάση πέρσι να μην πέφτει κάτω από τα 18.648 μόρια. Οι Φαρμακευτικές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18.500 μόρια χάνοντας γύρω στις 10-15 θέσεις, ενώ μικρή αύξηση θα σημειωθεί και στα τμήματα Βιολογίας. Αντίστοιχα, άνοδος θα υπάρξει σε τμήματα ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, καθώς έχασαν 15 θέσεις φέτος και η περσινή βάση χτύπησε υψηλά επίπεδα με πάνω από 16.000 μόρια. Οι Γεωπονικές, που πέρσι πέτυχαν αύξηση ακόμα και 2.000 μορίων, θα παραμείνουν στα νέα υψηλά τους επίπεδα με 15.500 έως και 17.500 μόρια.

4ο Ε.Π. – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Εικόνα ασανσέρ

Μικρή αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί στα Παιδαγωγικά, μιας και φέτος εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δώσουν πέμπτο μάθημα για την εισαγωγή τους στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Με περσινές βάσεις που κινήθηκαν από 14.670 μόρια έως και 8.368 μόρια, οι σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα πολύ πιθανόν να συγκρατήσουν τις βάσεις τους, με τις περιφερειακές που σημείωσαν τη μεγάλη κάθοδο με μόρια κάτω από τη βάση να παίρνουν κι άλλο την κατηφόρα με τη διεύρυνση των θέσεων από το φετινό αριθμό εισακτέων.

5ο Ε.Π. – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ανοδική τάση

Στις παλαιότερες επιδόσεις του στα αναμένεται να επανακάμψει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιας και η μείωση των εισακτέων σε όλες τις σχολές του ίσως και να επανακτήσει την περσινή του απώλεια ακόμα και 600 μορίων που σημείωσε. Οι σχολές Πληροφορικής σημειώνουν μικρή πτώση στους εισακτέους στα κεντρικά Ιδρύματα, που ίσως ανεβάσει τις βάσεις, οι οποίες πέρσι είχαν ταβάνι τα 16.039 μόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025