Πανελλαδικές εξετάσεις:Τα νομικά επιχειρήματά τους αντήλλαξαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι των αποφοίτων της Γ΄ τάξης του Λυκείου που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει περίπου 70 απόφοιτοι του Λυκείου που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ.λπ.
Οι υποψήφιοι φοιτητές μέσων των δικηγόρων τους Πάνου Λαζαράτου και Γιώργου Νικόπουλου, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπει την κατανομή θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη) οι συνήγοροι των συμμετασχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, πλέον της αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, επισήμαναν ότι υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας 3 μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου. Οι αλλαγές αυτές, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι των αιτούντων, απετέλεσαν βόμβα στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι μη νόμιμα και λανθασμένα έγινε η κάλυψη των κενών θέσεων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας εκπροσωπήθηκε από την σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Αικατερίνη Γαλάνη και τον πάρεδρο του ΝΣΚ Χαράλαμπο Τσόγκα.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.