Ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 .Χιλιάδες υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας ετοιμάζονται για την «κατάκτηση» μιας εκ των 77.970 θέσεων που οδηγεί στα πανεπιστήμια της χώρας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διάστημα προ των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι υποψήφιοι πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και -περιορισμένων- επαναλήψεων, προκειμένου να διαχειριστούν το άγχος της περιόδου.
Πανελλαδικές 2020: Τι καιρό θα κάνει – Με ζέστη η πρεμιέρα στις πανελλήνιες 2020
Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες των Πανελλαδικών 2020, όπως ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να «χτίσουν» μια αποδοτική στρατηγική για το πώς θα χειριστούν τα δύσκολα θέματα κάθε μαθήματος, γνωρίζοντας ότι μόνο όταν ανακοινωθούν οι Βάσεις 2020 θα είναι σε θέση να «ζυγίσουν» με ακρίβεια το πόσο καλά έγραψαν.
Πανελλήνιες 2020 – Στρατηγάκης: Θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι
«Τα παιδιά που εξετάζονται φέτος στις Πανελλαδικές 2020 ξεκίνησαν από νωρίς με προβλήματα. Αρχικά τους έταξαν ότι θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 αποκοιμίζοντάς τα ότι θα περάσουν χωρίς διάβασμα στο Πανεπιστήμιο. Μετά όταν κατέρρευσε αυτός ο μύθος τους έταξαν ότι τουλάχιστον στις σχολές χαμηλής ζήτησης θα μπαίνουν χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κι αυτό ανέφικτο ήταν γιατί δεν το είχαν μελετήσει καλά» λέει στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας.
«Επιστρέψαμε, λοιπόν, στις Πανελλήνιες 2020 με 4 Ομάδες Προσανατολισμού, 4 μαθήματα και 4 Επιστημονικά Πεδία. Επιστρέψαμε δηλαδή στο 1983 και στις Δέσμες, σύστημα που μπορεί να ήταν καλό εκείνη την εποχή, αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου το 2020. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια» τονίζει.
Πανελλήνιες 2020: Το πρόγραμμα, οι αλλαγές και οι νέοι κανόνες
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2020, ο Στράτος Στρατηγάκης επισημαίνει: «Οι συνέπειες του εγκλωβισμού των παιδιών στο σπίτι είναι πολλές. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην φέρει ακόμη μια αλλαγή σ’ αυτά τα παιδιά που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί και άφησε τον αριθμό των εισακτέων ίδιο με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, κυρίως στο 2ο και το 4ο πεδίο, ακόμη και αν έχουν γράψει πολύ χαμηλούς βαθμούς.»
Πανελλαδικές 2020: Τι δείχνουν τα στοιχεία των εξετάσεων του 2019
Σε τους πίνακες που ετοίμασε ο Στράτος Στρατηγάκης αποτυπώνονται τα ποσοστά επιτυχίας ανά κατηγορία υποψηφίων. «Στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο το ποσοστό επιτυχίας ήταν 86,07% και έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 10.733 υποψήφιοι. Κάτι ανάλογο περιμένουμε να συμβεί και φέτος. Βέβαια από χρονιά σε χρονιά υπάρχει μία αυξομείωση στον αριθμό των υποψηφίων» σημειώνει.
Με Έκθεση ΓΕΛ ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2020 – Τι ώρα βγαίνουν τα θέματα
«Ο αριθμός των επιτυχόντων θα είναι, όμως, σταθερός. Στον πίνακα 2 βλέπουμε τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και τον ελάχιστο αριθμό μορίων που απαιτήθηκε για την εισαγωγή του υποψήφιου σε σχολή που δεν απαιτούσε εξέταση σε ειδικό μάθημα ή προκαταρκτικές εξετάσεις» εξηγεί ο Στράτος Στρατηγάκης.
Τα συμπεράσματα ανά επιστημονικό πεδίο
Σύμφωνα με τον έμπειρο εκπαιδευτικό αναλυτή, «στο 1ο πεδίο ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια ήταν 4.159. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν πουθενά καθώς η χαμηλότερη βάση ήταν 8468 μόρια. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εισήχθησαν σε σχολές που απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα, αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία έμειναν εκτός.»
Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση
Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο Στράτος Στρατηγάκης, «στο 2ο πεδίο η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν 4.864 μόρια και 4.913 υποψήφιοι συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια. Λογικά, τουλάχιστον οι 3.500 από αυτούς πέτυχαν σε κάποια σχολή, αφήνοντας εκτός περίπου 1.400 υποψηφίους.»
Στο 3ο πεδίο, συνεχίζει, «η ελάχιστη βάση ήταν 6.241 μόρια αφήνοντας εκτός περίπου 2.000 υποψηφίους και στο 4ο πεδίο έμειναν εκτός περίπου 4.000 υποψήφιοι. Συνεπώς οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν σε καμία σχολή ήταν περισσότεροι στο 1ο και στο 4ο πεδίο. Η γενική εικόνα είναι, βέβαια, ότι σχεδόν όλοι κάπου πέρασαν. Αν μπορούν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν με τόσα λίγα μόρια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είναι μία άλλη συζήτηση. Η ανεργία πάντως δεν θα αυξηθεί εξαιτίας τους, αφού για τα επόμενα περίπου 4 χρόνια θα είναι φοιτητές.»
Το ποσοστό θέσεων για το παλαιό σύστημα
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει το ποσοστό των θέσεων των ΑΕΙ που θα δοθεί στους υποψηφίους που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα. «Το ποσοστό είναι το 9,51% των θέσεων, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα είναι το 9,51% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου, που ανέρχονται σε 82.159 συνολικά» αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης και προσθέτει:
«Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων από Γενικό Λύκειο είναι 64.119. Ο αριθμός αυτός προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις που αντιστοιχούν στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% και στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, που εισάγονται σε ποσοστό 5% των θέσεων στις Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, σε ποσοστό 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και σε ποσοστό 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Για την ακρίβεια του υπολογισμού χρησιμοποιήθηκε η περσινή αναλυτική κατανομή των εισακτέων, που λογικά θα μείνει αμετάβλητη φέτος, αφού δεν άλλαξε ο αριθμός των εισακτέων.»
Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «βλέπουμε ότι το ποσοστό επιτυχίας και για τους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα είναι το ίδιο. Αυτό είναι το νόημα να μετρήσει το Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό υποψηφίων κάθε κατηγορίας και μετά να καθορίσει το ποσοστό. Στην περίπτωση των υποψηφίων του παλαιού συστήματος, που είναι σχετικά λίγοι, τα ποσοστά επιτυχίας ανά Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να παρουσιάσουν μικροδιαφορές γιατί δεν γνωρίζουμε την ακριβή τους κατανομή στα Επιστημονικά Πεδία. Γενικά, πάντως ο τρόπος κατανομής των θέσεων είναι δίκαιος» επισημαίνει ο κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Πανελλήνιες 2020: Οκτώ σημαντικές συμβουλές προς τους υποψηφίους